Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 13. 5. 2019.

| Ekonomija

Amerikanci pomažu niškoj Toplani - energetskom efikasnošću do manje potrošnje

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Toplana
Toplana dobija donaciju za povećanje energetske efikasnosti; Foto: JV/V. Milić

Gradska toplana u Nišu dobiće novac od američke Vlade da poboljša sistem daljinskog grejanja. U prvoj fazi bi trebalo da se oko 15 miliona dinara potroši za rekonstrukciju kotlarnica Ratko Jović i Majakovskog, a direktor Toplane Predrag Milačić da je ovo prvoizabrani od ukupno 17 projekata sa kojima su konkurisali.

Zato još ne može da precizira da će novac biti utrošen baš u ove namene, ali su zasad izgledi takvi. Memorandum Toplana Memorandum sa USAID-om potpisan u niškoj Toplani; Foto: ni.rs

Delegirali smo 17 projekata, u trenutnoj varijanti je taj prvoocenjeni projekat za rekonstrukcije na tim kotlarnicama, verovatno će tako da se završi, ali dok se ne potpiše s Amerikancima ne bismo izlazili sa konkretnim stvarima - kaže Milačić.

Radovi koje plaćaju Amerikanci trebalo bi da povećaju energetsku efikasnost kotlarnica, što znači manju potrošnju energenata, a naposletku i potencijalno jeftinije grejanje.

Inače, Grad Niš je sa Pančevom i Čačkom izabran za učešće u dvogodišnjem projektu USAID-a za energetsku efikasnost u Srbiji, a kako se navodi na gradskom sajtu, ukupna vrednost projekta je 2,1 milion dolara.

Memorandum koji je prvobitni pravni okvir za ove investicije potpisan je sa čelnicima izabranih gradova baš u niškoj Toplani, gde je boravio pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Brok Birman resorno zadužen za Euroaziju.

Unapređenje efikasnotsi toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju - rekao je Birman, prenose na gradskom sajtu.

Inače, reč je o bespovratnim donacijama, a direktor Toplane očekuje da će u narednim godinama Amerikanci nastaviti ulaganje u energetsku efikasnost daljinskog grejanja u Nišu.

Bukvalo treba da odradimo sve, jer smo posle njihove procene i istraživanja izabrani kao neko ko će to lepo da iznese, da bi mogli da prošire misiju i povećaju sredstva. Nije malo značajan taj novac koji ćemo u startu da dobijemo, to je nekih 15 miliona dinara. Nije beznačajna ni konsultantska pomoć koju će da nam daju, zaista je čoveku drago kad čuje da je izabran od svih gradova kao neko za koga će da očekuje da će to lepo da iznese - dodao je Milačić.

Kako je naveo gradonaček Niša Darko Bulatović, potpisivanje Memoranduma sa Birmanom u Nišu omogućio je okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Srbije i Vlada SAD.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja

    08:48 // 14. 5. 2019.

    Ameri prvo da ociste Nis od neeksplodiranih kasetnih bombi! Ostalo je farsa za budale. Gradjani Nisa mogu kroz samodoprinos da daju za rekonstrukciju Niske Toplane, ali ne i za zaposljavanje partijskih kadrova. Kad smo davali Crnogorcima za zemljotrese , mozemo i Nisu. Amerikance "zulja" Srpsko -Ruski humanitarni centar i nista vise. Zabole njih za Nis!

  • nisliski mohikanac

    01:39 // 14. 5. 2019.

    pa samo ja placam 80,000 godisnje,pa ova donacija je smesna jedino ako im daju strucnu pomoc,nijma je ta "strucna pomoc" hitno potrebna

  • meda

    22:08 // 13. 5. 2019.

    Haha, ja mislio da ce da nam otvore nuklearnu toplanu!
    Gorivo (nuklearno) su nam pre tačno 20 godina "poklonili", ostalo nam samo da otvorimo termonuklearne toplane

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: