Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 30. 11. 2018.

| Ekonomija

Aplikaciju koja reklamira i edukuje uz "proširenu stvarnost" kreirale Nišlije

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
clark-studio-aplikacija
Skenira se marker, pa se pojavi trodimenzionalni objekat koji se može rotorati; foto: Clark Studio

Mogućnost da raznovrsni proizvodi “iskoče” i pretvore se u 3D objekte na mobilnom telefonu, tako što bi se on uperio u određeni katalog, časopis ili edukativni materijal, daje aplikacija koju su napravili timovi dve niške firme. Aplikaciju su za rad sa studentima koristili i profesori koledža u Hjustonu.

Augmented Reality (AR) aplikaciju, odnosno onu koja koristi “proširenu stvarnost” pokrenula je niška firma Clark Studio, a tom idejom plasirala se i među finaliste ovogodišnjeg ciklusa programa “Pokreni se za posao”.

Clark-Studio-Augmented-Reality-2 Dragan pokrenuo biznis jer ima ideje koje i želi da gradi nešto svoje; foto: Clark StudioDragan Miljković koji je pokrenuo ovu firmu, kaže da je ideja za ovu aplikaciju potekla iz potrebe da se na kreativniji način prezentuje rad neke kompanije. Objašnjava da je za korišćenje “proširene stvarnosti” preko ove aplikacije potreban pametan telefon i da se njime skeniraju markeri koji se mogu naći u katalogu, na bilbordu i drugim reklamnim i edukativnim štampanim materijalima.

Zamislite da je neka poznata kompanija objavila aplikaciju i pozvala svoje korisnike da je instaliraju. Nakon toga, ta ista kompanija svuda u vašem gradu ostavlja markere, odnosno znakove, koje vi prepoznajete i očitavate uz pomoć aplikacije. Na telefonu vam kompanija preko kreativnih 3D objekata prezentuje svoje proizvode - objašnjava Miljković.

Kaže da je “proširena stvarnost” našla primenu u medicini, građevini, mehanici, elektronici, kao i u reklamnom i zabavnom delu. Njihova aplikacija već se primenjuje u nekim kompanijama, a šire se i na obrazovne institucije. Clark-Studio-Augmented-Reality-1 Moguća široka primena aplikacije; foto: Clark Studio

Naša firma je uradila aplikaciju za Houston Community College iz Amerike. Na katedri za IT tehnologiju, profesorima je aplikacija bila podrška predavanju i radu sa studentima - kaže Miljković.


Inovacijama do mesta na svetskom tržištu

Clark Studio, koji se bavi grafičkim dizajnom i programiranjem, Miljković je pokrenuo pre dve godine nakon višegodišnjeg rada u drugim kompanijama koje se bave informacionim tehnologijama. Kaže da je želeo da pokrene svoj biznis, a napominje da je posao lako pokrenuti ako imate ideje i iskustva, i ako uspete da prodate svoje usluge i proizvode.

Konkurencija na našem i svetskom tržištu veoma je velika i jaka. Uz pomoć kvaliteta i inovacija povećavamo šansu da budemo lako uočljivi i angažovani na novim projektima - kaže ovaj Nišlija.

Ističe da uveliko rade na inovativnim rešenjima, te da trenutno razvijaju novi uređaj koji će biti pravo osveženje na domaćem pa i svetskom tržištu.

Aplikacija "Augmented Reality"

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Coder

    22:54 // 2. 12. 2018.

    Svaka čast. Jeste da postoji i da mnogi sada rade na takvim projektima kod nas i u svetu ali što više takvih kompanija stvorićemo normalniju sredinu. U ostalom ko je nekad nešto razvijao ili radio u razvojnom timu zna koliko je teško doći do cilja. Još jednom sve pohvale ljudima na kreaciji.

  • Pera

    15:29 // 2. 12. 2018.

    Vidjeno davno na Elektronskom fakultetu. Ima i dokumentovano. Ima i holu fakulteta...

    • Mika

      23:01 // 2. 12. 2018.

      Očigledno da nisi čitao tekst. Niko nije rekao da su je oni smislili već tekst o tome gde je i za koju primenu koriste.

  • Simulacija

    10:37 // 2. 12. 2018.

    Kuci zivimo u virtualnom svetu a napolju je onaj pravi i treba znati prepoznati ih i razdvojiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: