Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 21. 7. 2022.

| Ekonomija

Apoteka Pirot u milionskim dugovima, ide u zakup privatniku na 15 godina

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
apoteka
Ide u privatne ruke; ilustracija; foto: Lj. M.

Dugovanja Apotekarske ustanove Pirot iznose 102 miliona dinara, a i pored svojih milionskih potraživanja, odluka Grada Pirota kao njenog osnivača je da se ta zdravstvena ustanova da privatniku u zakup na 15 godina. Do pre nekoliko godina je poslovala dobro, a problemi su došli i za vreme virusa korona, kao i zbog centralizovane nabavke lekova, ali i mogućnosti da i privatne apoteke mogu da izdaju lekove na recept.

Ustanova u svom sastavu ima 12 apoteka, 10 u Pirotu i po jednu u Babušnici i Dimitrovgradu, a trenutno i 54 zaposlenih. Višemilionsko dugovanje trenutno ne ugrožava rad, ali je osnivač, Grad Pirot, izabrao jedno od dva rešenja koje su bila na stolu - javno privatno partnerstvo sa elementima koncesije ili dugoročni zakup za period od 15 godina.

Izabrali su to drugo, a zamenik gradonačelnika Miloš Colić kaže da ta dugovanja nisu kritična i nisu velika, ali da žele da reaguju na vreme, da ne bi došlo do likvidacije ili gašenja apotekarske ustanove kao u drugim gradovima.

Odolevali su do prošle godine, ali situacija sa koronom dovela ih je do toga da imaju značajne gubitke u poslovanju. Mi smo odlučili da je jednostavnije, brže i delotvornije da oglasimo Apotekarsku ustanovu na dugoročni zakup, sa zadrškom da Apotekarska ustanova ne ide u likvidaciju, da nastavi da postoji i u tom smislu da ukoliko se okolnosti promene, dođe do nepoštovanja ugovora od strane zakupca, možemo raskinuti ugovor i da ona nastavi sa radom - rekao je Colić.

U Srbiji je trenutno ostalo 8 apotekarskih ustanova u kojima su grad ili opština osnivači, a mnoge su prethodnih godina otišle u likvidaciju, poput one u Leskovcu. Trenutno dugovanja su 102 miliona dinara, ali su dospela dugovanja 25 miliona. Pirotska apoteka ima i potraživanja od RFZO-a oko 50 miliona, kao i vrednost zalihe lekova koje imaju.

Cilj svega ovoga je, pored saniranja celokupnog duga, i preuzimanje zaposlenih iz Apotekarske ustanove kod novog zakupca. Nadamo se da će ova odluka stvoriti uslove da to zaista i sprovedemo i da još jedan od problema rešimo. Pored svega, mi želimo da Apotekarska ustanova pruži još bolju uslugu građanima - rekao je Colić.

Namera je da zakupac ostavi uslugu metadonske terapije, uslugu insulinske terapije, kao i magistralno mešanje lekova za bebe i odojčad.

Podsetimo, na 15 godina je koncesiona izdata i Apotekarska ustanova u Prokuplju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jeka

    17:06 // 21. 7. 2022.

    Kriminal ogromnih srazmera. Drzavy mora da reaguje na tesku kradju.Krusevcu,, Boru, Pirotu i svim prezaduzenim Apotekarskim ustanovama

  • Petar

    14:16 // 21. 7. 2022.

    Kako apoteka da bude u gubicma? Kako je to moguće ne videh ni jednu apoteku da se zatvorila u gradu, do duse nisam ni kladionicu, ali to je druga tema.. ovo je lopovluk cist

  • Firga

    12:57 // 21. 7. 2022.

    Sve je laž, samo pusta laž.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: