Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 12. 4. 2020.

| Ekonomija

Arhitekte ne mogu da produže elektronski sertifikat, a od MUP-a nedeljama ne dobijaju uputstva

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
sertifikat printscreen
Arhitekte tvrde da im je oduzeto pravo na rad i ugrožena egzistencija; foto: printscreen

Kako da obnove elektronski sertifikat u vreme kada šalteri Policijske uprave ne rade, problem je zbog kog arhitekte, koji su pisali Južnim vestima, nedeljama ne mogu da rade. Uputstva kako da produže sertifikat bez odlaska na šaltere, nema na sajtu MUP-a, odakle nema ni informacija građanima i novinarima kako da se ovaj problem reši.

Zbog toga što im je istekao elektronski potpis koji im je neophodan u radu na projektima i kako u ovom trenutku nisu u mogućnosti da na šalterima MUP-a obnove sertifikat, arhitekte ukazuju da im je oduzeto osnovno pravo na rad. Samim tim im je, kako kažu, dovedana u pitanje i egzistencija.

Elektronski sertifikat mi je istekao 19. marta i samim tim ne mogu elektronski da potpisujem projektnu dokumentaciju. Nekoliko puta sam bio do zgrade MUP-a u Nišu, obraćao sam se Upravi za upravne poslove, ali nisam dobio nikakvu informaciju koja bi mi pomogla u rešavanju problema - kaže arhitekta.

U vreme pre uvođenja vanrednog stanja, sertifikate su produživali na šalterima Uprave za upravne poslove. Međutim, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o sprečavanju širenja zaraze korona virusom, šalteri od 17. marta ne rade, navodi se u saopštenju MUP-a.

Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća - dodaje se u saopštenju.

Građane koji imaju potrebu za izdavanjem novog dokumenta, u istom saopštenju, upućuju da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na imejl adresu [email protected].

Da pišu na istu mejl adresu arhitekte su, kako objašnjavaju, savetovali i iz korisničkog servisa za pružanje tehničke podrške građana u korišćenju sertifikata za elektronski potpis na ličnoj karti sa čipom.

Sa ove adrese, prema rečima arhitekata, odgovora nema.

Uputstvo kako da zakažu termin za izdavanje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis na internet adresi MUP-a građane upućuje na portal eUprave. Međutim, na listi elektronskih usluga koje MUP pruža preko ovog portala nema one za dobijanje ili produženje elektronskog sertifikata.

Informacije kako da građani produže elektronski sertifikat u vreme vanrednog stanja do objavljivanja teksta nisu uspele da dobiju ni Južne vesti od Policijske uprave u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera ložač

    15:54 // 12. 4. 2020.

    Šta će im sada setifikat kad je dve stalo. Možda će da prave na Drini ćupriju, neki kokošinjac...

  • sve nam smeta

    13:11 // 12. 4. 2020.

    dobio sam odgovor na email posle 7 dana da pratim situaciju. kad sam isao kod dz gde izdaju rekli mi da gledam dnevnik i pratim stanje.

  • Rincha

    12:58 // 12. 4. 2020.

    El. sertifikat izdaje i Pošta i Privredna komora, ali je samo kod MUP-a besplatan, kod Poste je oko 4000, imate na sajtu Pošte info

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: