Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 6. 3. 2020.

| Ekonomija

Austrijska firma dolazi kao nova, a zapravo je stara - prebacili radnike i planiraju otvaranje pogona u Nišu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
SIE Qualis printscreen
"Qualis" svoju fabriku planira u Donjem Međurovu; foto: printscreen

Iako je nedavno najavljena kao nova kompanija koja želi da investira u Niš, firma Qualis Electronics je zapravo proistekla iz Tagor Electronic-a, koji je bio u vlasništvu istog austrijskog holdinga koji je sada stoprocentni vlasnik Qualisa. U KLERP-u kažu da subvencije nisu tražili, a u Tagoru da je nova kompanija već preuzela skoro sve njihove radnike.

System Industrie Electronic (SIE) je austrijska kompanija koja funkcioniše kao holding koji širom sveta okuplja brojne kompanije iz iste branše, a koje se uglavnom bave elektronikom.

Nedavno su dospeli u žižu javnosti preko Qualis Electronics-a, kompanije sa austrijskim vlasništvom registrovane u Nišu koja želi da nastavi izgradnju fabrike u Donjem Međurovu, pored Jure, koju je još 2011. započeo italijanski Dajteh, pa odustao.

Nakon te informacije redakciji su se javljali građani koji su ukazivali na istu vlasničku strukturu 2 kompanije.

Ovaj austrijski “investitor“ je pre par godina kupio firmu Tagor Electronic iz Niša, koja je dobila subvencije od 300.000 EUR za zapošljavanje 60 radnika. Prošle godine je otpustio SVE zaposlene, a sada osnovao novu firmu koja se SAMO drugačije zove i koja će se baviti ISTIM poslom kao i predhodna, a u koju će sada da uloži 8.5 miliona EUR i zaposli 210 novih radnika!? - pisali su redakciji.

Međutim, u Tagoru kažu da nije austrijski investitor otpustio sve radnike, već su oni, kako kažu, prešli u novoosnovani Qualis.

Tagor je promenio poslovnu delatnost (pored ostalog bavićemo se aktivnostima u obrazovanju, biće uskoro registrovano i u APR-u) za koju mu na žalost nije potreban ni taj broj ni taj profil zaposlenih. Qualis Electronics je preuzeo skoro sve zaposlene računajući i desetak zaposlenih koji su bili u Programu rešavanja viška zaposlenih sprovedenog u 2019. godini u Tagoru, a prema svojim planovima za nastavak delatnosti - odgovaraju iz preduzeća.

Potvrđuju da je kompanija ranije uzimala subvencije, ali da je to bilo u vreme dok SIE holding nije bio de vlasničke strukture.

Tagor EMS je bio korisnik subvencija SIEPE kroz Ugovor o dodeli sredstava za direktne inveticije 2011. godine, Tagor Electronic je sve obaveze preuzeo i ispunio, što se sve može proveriti u Ministarstvu privrede. Takođe, napomena da u to vreme u vlasničkoj strukturi Tagora nije bilo austrijskog partnera već je Tagor bio porodična srpska firma - pojašnjavaju u preduzeću.

SIE Qualis2 "Qualis" registrovan u Nišu; foto: printscreen

Sa druge strane, u niškoj Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj i projekte kažu da Qualis nije tražio subvencije za pokretanje biznisa u Nišu, a jedino što se može smarati kao pomoć novoj kompaniji je ustupanje zemljišta.

Kompanija Qualis Electronics, obratila se Gradu Nišu Pismom o namerama u kome je od Grada zatražila dodeljivanje konkretnog zemljišta bez naknade u cilju izgradnje proizvodnog pogona i to na način da završi izgradnju napuštene zgrade koja se nalazi u industrijskoj zoni Donje Međurovo - kažu u KLERP-u.

Kada planiraju otvaranje i šta tačno žele da rade u Nišu - pitanja su koja su poslata austrijskoj kompaniji na dostupne adrese, ali odgovora do danas nema.

Pitanje koje je akutelno je da li će uopšte moći da grade fabriku pored Jure, jer je to zemljište, kako je pojašnjeno na jednoj od poslednjih sednica Gradskog veća, deo sudskog procesa koji vode italijanska kompanija i Grad.

Planovi Austrijanaca su, kako kažu u KLERP-u, investicije od 8,5 miliona evra i zapošljavanje 210 radnika u narednom periodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo!

    11:42 // 9. 3. 2020.

    Italijanska kompanija koja se pominje u tekstu (Dytech) je od 2013. god. u vlasništvu japanske korporacije Sumitomo Riko, koja je iz automobilske industrije, postoji već 90 godina i ima 4 milijarde eur prihoda, što je u rangu sa Volvo Group ili KIA Motors!!! I oni su u sporu sa Gradom oko tog zemljišta? Bolje bi bilo da se Grad lepo izvini za mali nesporazum i da ih ljubazno zamoli da se vrate!

  • Ala su ga objasnili iz preduzeća ...

    19:41 // 8. 3. 2020.

    Na APR-u se vidi da je Tagor „promenio poslovnu delatnost“ tako što je na postojeću delatnost 2790(proizvodnja ostale električne opreme), dodao novu delatnost 8559(ostalo obrazovanje). Qualis je registrovan samo za delatnost 2790(proizvodnja ostale eletrične opreme, tj istu kao i Tagor). Tagoru za ove 2 delatnosti ne trebaju zaposleni, a Qualis-u će za samo 1 od te 2 trebati novi radnici i to 210?

  • Ajde grade budi drug, da okrenemo još jedan krug

    19:21 // 8. 3. 2020.

    Tagor je od grada već dobio parcelu u prostoru EI za izgradnju tog novog proizvodnog pogona. Do danas tamo stoji samo livada, a bili su u obavezi da ga završe. Zašto Qualis, tj. SIE koji je vlasnik obe firme ne ispuni preuzetu obavezu i gradi na toj parceli koju već ima? Ili što da se muče, kad je bolje da ih grad časti sa još jednom parcelom i to sa sve objektom koji je neko drugi tamo izgradio?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: