Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 24. 3. 2020.

| Ekonomija

“Autostop” privremeno zatvorio pogone u Leskovcu i Bojniku, “Falke” ne radi od sledeće nedelje

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
fabrika
Radnicima će plate biti isplaćene, Ilustracija, Foto: B. A.

Iako je trebalo da privremeno zatvore pogon u petak, 27. marta, radnici fabrike za proizvodnju patosnica i presvlaka za auto-sedišta Autostop u Leskovcu i Bojniku na posao ne idu od prošlog petka. Proizvodnja će biti zatvorena do 30. marta, kažu nadležni u ovoj fabrici, a možda i duže, što će zavisiti od situacije vezane za novi virus korona. Pogon će na dve nedelje zatvoriti i nemački Falke, potvrđuju u ovoj fabrici.

U Autostopu kažu da su odmah po prijavi pandemije uveli sve potrebne mere za sprečavanje širenja virusa, a kako bi zaštitili svoje radnike, pogon su, kaže Igor Rajković, menadžer fabrike, privremeno zatvorili.

Od 20. do 30. marta sigurno nećemo raditi, a možda i duže, zavisno od situacije. Radnici će redovno primati plate. Ne radi se o kolektivnom odmoru, već o plaćenom odsustvu - kaže Rajković.

Na dve nedelje proizvodnju čarapi prekinuće nemački Falke, kažu u ovoj fabrici, a oni neće raditi od 30. marta do 12. aprila.

Svi zaposleni će tokom perioda privremene obustave rada dobijati redovna primanja. Svim majkama dece uzrasta do 12 godina data je mogućnost ostanka kod kuće dok ne krene privremena obustava rada - kažu o ovoj fabrici.

Dodaju da su, iako će privremeno zaustaviti proizvodnju, pravovremeno reagovali, dezinfikovali sve prostorije i radne površine i nabavili zaštitnu opremu za zaposlene, ali su maske u jednom trenutku i sami šili.

Podsetimo, leskovačka Jura, kako javljaju radnici, zatvoriće samo deo proizvodnje u staroj fabrici i oni neće raditi od 27. marta do 6. aprila. Deo radnika ipak dolaziće na posao, ali, kako kažu, detaljne informacije nemaju.

Sa smanjenim kapacitetima radiće i Aptiv Packard. U toj fabrici trenutno na posao dolazi oko 500, od ukupno 1.500 radnika. Svi rade u jednoj smeni zbog uvedene zabrane kretanja posle 17 sati.

Pogon će, javljaju radnici, privremeno zatvoriti i turska kompanija Džinsi.

Na jugu Srbije, pogone su već zatvorili Leoni u Nišu i Prokuplju, Tigar u Pirotu i Babušnici i Geoks u Vranju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zabrinut radnik

    20:21 // 26. 3. 2020.

    Situacija se pogorsava sve firme obustavljaju rad jedino firma Randjelovic u Strojkovce radi u dve smene ne plaseci se za zdravstvenog stanja svojih radnika i to bez maske i rukavice.
    Ima li neka nadlezna institucija da stane na kraj ovakvim neodgovornim poslodavcima?

  • Boban Dragana Stojkovic

    09:08 // 25. 3. 2020.

    У Лесковцу све стаје на одређено време,једино бебиснови раде и то без неке заштите страшно.

  • Lego

    23:28 // 24. 3. 2020.

    A I u Gruner u Vlasotince rade punom parom cak su bili kid presednika opstine pravnici grunera elrad I ciglane moadost rekli su nesme prekidamo Niti za sta za delovi automobiles a neradi se automobile po svetu koja glupost a svi u kancelarije rade of kuce ovamo dolaze sefovi po sat vremena I bezi kuci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: