Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 5. 4. 2019.

| Ekonomija

Avio-analitičar: "Wizz Air" ili "Air Serbia" leteće novim linijama iz Niša

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
wizzer
"Nije neuobičajeno da se unapred dogovori sa prevoznicima, pa da se raspiše tender" Foto: Flicker.com

Na osnovu izabranih destinacija i uslova koje moraju da ispune avio-kompanije koje bi trebalo da voze na linijama od javnog interesa sa Aerodroma "Konstantin Veliki", avio-analitičar Alen Šćuric zaključuje da bi na javnom pozivu mogla da pobedi low cost kompanija Wizz Air ili eventualno Air Serbia.

Da tender bude štelovan za određenu kompaniju nije neuobičajena praksa, napominje ovaj analitičar. Navodi primer susedne Makedonije, koja peti put raspisuje tender za istog prevoznika, a unapred je dogovorila uslove kako bi Wizz Air pobedio. aerodrom Od leta više od 20 linija iz Niša; foto: D. P.

Linije koje su proglašene javnim interesom iz Niša i koje će biti subvencionisane sa do 5 miliona evra godišnje do kraja 2021, dodaje, odgovaraju upravo ovom prevozniku. Osim toga, u javnom pozivu za kompanije navodi se da avio-prevoznik mora da ima i rezervni avion na teritoriji Srbije, što je uslov koji mogu trenutno da ispune svega dve kompanije.

To trenutno imaju samo dve kompanije - Wizz Air i Air Serbia. Moja pretpostavka je da se radi o Wizz Air-u, jer on na gotovo sve destinacije leti, na većini ima i više linija. Logično bi bilo da je Wizz koji bi jedan avion bazirao u Nišu, a već dva ima u Beogradu, koji su onda back up. I kad pogledate starost flote i sve, tačno je dizajnirano za ovu kompaniju - naglašava Šćuric.

Ryan Air, koji već leti iz Niša, smatra Šćuric, ne bi za ovu količinu letova bazirao drugi avion u Srbiji. Ipak, ostavlja mogućnost i ovoj kompaniji, ukoliko napravi "dil" sa Beogradom, odnosno da krene sa još nekim letovima sa Aerodroma "Nikola Tesla".

Osim ove, ostavlja otvorenu i opciju udruživanja neke od dve low cost kompanije sa Air Serbia.

Onda bi tada mogla biti Air Serbia u kombinaciji sa nekim od ta dva prevoznika, a govorimo sigurno o nekom od ta dva prevoznika obzirom na odabir linija. U tom kontekstu je jasnija priča oko Ljubljane, odnosno Tivta, koje vrlo teško da će leteti Wizz Air, pa možda u nekom talu tu bude i Air Serbia - objašnjava ovaj analitičar.

Podsetimo, od sredine jula bi trebalo da krene 12 novih letova sa niškog Aerodroma, a po studiji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte odabrane su linije do gradova - Nirnberg, Frankfurt (Han), Rim, Hanover, Ljubljana, Salcburg, Bolonja, Budimpešta, Geteborg, Fridrihshafen, Karlsrue i Tivat.

Naprednjaci su najpre kritikovali ovaj koncept subvencionisanja prevoznika, koji je bio primenjivan u vreme vladavine DS, da bi po preuzimanju Aerodroma "Konstantin Veliki" od strane države ovaj model postao državna politika. Šćuric smatra da treba subvencionisati avio-linije, naročito iz gradova kakav je Niš, ali da za to treba da postoji dobra računica, kao i da je 5 miliona evra godišnje prevelika suma.

Inače, "Konstantin Veliki" je i uz negodovanje dela građana Niša, prešao pod republičko upravljanje juna 2018, a novo rukovodstvo i zvaničan prelaz u ruke države desilo se avgusta prošle godine. Let za Malme je ukinut, pa vraćen, leta za Dizeldorf više nema, a rukovodstvo aerodroma pojačao je nekadašnji direktor Radisav Radojković, akter afere oko mahinacija na niškom aerodromu, kasnije oslobođen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radmila milic

    16:15 // 22. 6. 2019.

    Samo da pitam kad ce biti letovi za Francusku,Pariz nemogu da verujem da jos nema letove i dali ce biti interesuje me unapred zahvalna Radmila Milic

  • Gagi

    16:03 // 6. 4. 2019.

    Realnije je da Tivat i Ljubljanu vozi Air Serbia. Ionako će ići ATR pa će cene biti ok.. prihvatljive. Ostale linije mogu uzeti Ryan ili Wizz.. možda i neko treći ali manje verovatno. Na polovini spomenutih aerodroma nema Air Serbia pa što bi i sada pokretali linije? Ryan air nema u Makedoniji pa bi konkurencija bila i viša nego dobro. A alternativa u Sofiji i Skopju uvek dobrodošla.

  • Dica

    12:47 // 6. 4. 2019.

    Iako nisam bas odusevljen linijama, jer npr. Nema francuske uopste, takodje Istanbul I atina se ne pominju. No, nebitno, cak I sa air srbijom, imamo zagarantovane letove do 2023-e godine. Valjda do tada nesto promenimo u drzavi,a? Tako da...ok je

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: