Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:50, 15. 7. 2019.

| Ekonomija

Avion nazvan "Goran Bregović" odleteo iz Niša za Nirnberg

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
air serbia avion
Prvi let "Air Serbia" sa niškog aerodroma; foto: Vanja Keser

Uz vodene topove i svečani doček, na pistu niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" doleteo je "Goran Bregović" - avion u koji su se potom putnici ukrcali i krenuli put Nirnberga. Time je kompanija Air Serbia zvanično počela da leti iz Niša, a putnici kažu da im je let do ovog nemačkog grada skratio put, ali i sačuvao novac.

Prvi od 12 evropskih gradova koje je Air Serbia, uz subvencije države od čak 5 miliona evra godišnje, povezala sa Nišom je Nirnberg. Putnici su u 20:05 krenuli ka ovom gradu, u kome neki žive, a neki su pošli u posetu ili na raspust. avion Kompanija ne otkriva koliko je putnika bilo na prvom letu; foto: Vanja Keser

Putnici kažu da su zadovoljni novom avio-linijom, jer će im značajno skratiti put, a ko je kartu rezervisao na vreme, mogao je i dosta da uštedi.

Mnogo nam znači ovaj let, jer je karta fantastično jeftina. Vodim decu na raspust kod majke koja živi tamo. Autobuska karta je 110 evra, a povratna me koša oko 8.000 dinara za let. Mnogo će da nam skrati i put , 15 sati je autobusom, granice, čekanje, ovo je fantastično, ovako stižemo za nešto manje od 2 sata - kaže Aleksandar Bugarski .

avion Za Nirnberg poleteo u 8:05; foto: Vanja KeserPrvi avion ove kompanije koji je poleteo iz Niša nosi ime poznatog muzičara Gorana Bregovića i reč je o letelici "erbas A319", a da li je let bio pun nismo uspeli da saznamo od predstavnika kompanije.

Air Serbia je četvrta avio-kompanija koja leti iz Niša, a na aerodromu kažu prva koja će imati bazu.

Osim radosti koju su danas izrazili iz kompanije, raduju se i predstavnici niške vazdušne luke, jer kažu da će let do Nirnberga imati brojne benefite.

avion Prva linija kompanije "Air Serbia" uspostavljena; foto: Vanja Keser Veza između dva grada biće dodatno pojačana zahvaljujući dobroj saobraćajnoj povezanosti i time će građanima jugoistočne Srbije biti omogućena privredna saradnja sa zainteresovanim preduzećima u ovom delu Nemačke koja je i inače naš veoma značajni privredni partner. Očekujemo da će ove linije podstaći i dolazak novih turista. Naravno i našoj dijaspori iz ovog dela Nemačke će nove linije olakšati i pojednostaviti dolazak u regione južne Srbije - navode u saopštenju.


Uskoro još polazaka, gradonačelnik Niša zadovoljan

Nirnberg je prvi grad do koga su večeras odleteli putnici iz Niša, a narednih dana moći će da putuju ka Bolonji, Hanoveru, Tivtu, Geteborgu i Frankfurtu (Han), dok su za početak avgusta najavljeni polasci i ka Ljubljani, Budimpešti, Fridrihshafenu, Salcburgu, Rimu i Karlsrueu. avion Subvencionisani letovi građane Srbije koštaju 5 miliona evra godišnje; foto: Vanja Keser

Ove linije delimično plaćaju i građani iz budžeta, a gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da su rezultat gotovo svakodnevnih kontakata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i nebrojeno mnogo sastanaka sa ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju gradonačelnika, pored turističkih i privrednih benefita, novim linijama se "stavlja tačna na sve priče i zlonamerne komentare o zatvaranju i gašenju aerodroma". avion Uskoro kreću i ostali letovi koji se delom finansiraju iz budžeta; foto: Vanja Keser

Kao što i smo dogovorili sa ministarkom Mihajlović, sedište preduzeća "Aerodromi Srbije" je u Nišu. Pokretanje novih 12 linija, uz već postojećih 10, građanima Niša i jugoistoka Srbije jasno pokazuje da su suprotne tvrdnje bile krajnje zlonamerne, netačne i usmerene protiv razvoja ne samo aerodroma - rekao je gradonačelnik.

Iako je od poklanjanja aerodroma statistika "crna", a i poslednjih meseci je zabeležen pad broja putnika, velika su očekivanja od milionima subvencionisanih linija, jer će ubuduće iz Niša moći da se leti do 22 evropska grada, biće 47 letova nedeljno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 5miliona evra, za?

    12:46 // 21. 7. 2019.

    Zar je stvarno interes Srbije da leti prema Karlsruhe/Baden Badenu, Friedrichshagenu, Nurenbergu, Bologni i Salzburgu, nego prema Parizu, Moskvi, Istanbulu, Londonu ili Amsterdamu? Plus većina destinacija su u blizini već postojećih linija!

  • Lapovac

    16:04 // 17. 7. 2019.

    Ja se pitam zašto Bukle nije dobio avion i šta se čeka...

  • Maja

    21:39 // 16. 7. 2019.

    Sve u znaku plagijata! Goran Bregovic!
    Nemanja Radulovic je veci umetnik od doticnog resavca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: