Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 7. 3. 2013.

| Ekonomija

Bankrot rudnika "Grot"

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Rudnik-Grot.jpg

Sudija Privrednog suda u Leskovcu Ćira Mitić doneo je rešenje o započinjanju postupka bankrotstva nad Akcionarskim društvom ''Grot''.

Rešenje je zvanično doneto 4. marta i po zakonskoj proceduri objavljeno je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Leskovcu. Sve stranke koje po zakonu treba da budu obaveštene, dobiće rešenja na kućne adrese i svi imaju pravo žalbe na ovo rešenje.

Ovu informaciju u rudniku Grot u Krivoj Feji primili su kao krajnje poražavajuću, jer za njih rešenje Privrednog suda u Leskovcu, kojim se proglašava bankrot rudnika olova i cinka Grot iz Krive Feje znači da će 300 ljudi ostati bez posla.

- Sud je ovu odluku doneo odbivši predlog poverioca za veštačenjem, kojim bi se utvrdilo činjenično stanje, a to je da je Plan reorganizacije ispunjen. I dalje ostaje pitanje kako je pravno uopšte moglo da se ponovo razmatra nešto što je sa pravne strane apsolutno završeno, budući da je još 2008. godine tadašnji Trgovinski sud u Leskovcu odbio predlog stečajnog upravnika za bankrot, a tu odluku pravosnažnim rešenjem potvrdio i Viši trgovinski sud u Beogradu, čime je isključena mogućnost bankrota - stoji u saopštenju rudnika “Grot”.

U saopštenju takođe kažu da se rudnik ovih dana ponovo obratio nadležnim državnim organima “ukazavši na zloupotrebe u pravosuđu i opstrukciji pravde sa jedne strane, i na katastrofalne efekte koje bi bankrot proizveo u ekonomskom smislu za 300 zaposlenih, njihove porodice i ceo taj deo Južne Srbije”.

- Danas se ulaže žalba na Rešenje kao i Predstavke ministru pravde, Visokom Savetu Sudstva, predsedniku Privrednog apelacionog suda, predsedniku Vlade , prvom potpredsedniku Vlade Vučiću i drugim relevantnim institucijama, koje štite interese države, te institucijama, koje prate korupciju - kaže se u saopštenju.

Inače, prošle nedelje zaposleni u rudniku protestovali su ispred Privrednog suda u Leskovcu, upravo protiv donošenja rešenja o bankrotstvu.

Nakon protesta se oglasila i Agencija za privatizaciju koja je apelovala na nadležne državne organe da hitno sprovedu istragu u vezi sa poslovanjem u Rudniku olova i cinka „Grot“ iz Vranja,  kako bi se ispitala zakonitost sprovođenja reorganizacije ovog pravnog lica.

- Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik rudnika „Grot“, ima zakonsku obavezu da štiti prava svih poverilaca, što je i cilj stečajnog postupka i u više navrata je ukazivala da preduzeće „Trend Company“ postupa isključivo u sopstvenom interesu, a na štetu ostalih poverilaca, među kojima su i bivši zaposleni i Republika Srbija – saopštili su iz Agencije za privatizaciju.

Oni naglašavaju da njihov cilj nije da se rudnik Grot zatvori, već da se uz pomoć zakonitih sredstava zaštite prava svih poverilaca.

Inače jagodinska kompanija “Trend company”  je najveći poverilac rudnika, sa oko 91 odsto ukupnih potraživanja.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko Savić

    12:23 // 7. 3. 2013.

    Pricalo se i da se rudnik zatvara kako bi se u njemu skladistio ko zna kakav otpad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: