Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 30. 1. 2019.

| Ekonomija

Bedževima na pirotskom dijalektu i nakitom sa šarama ćilima osvojila kupce

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
nakit3-cilim-foto-mstojev
Motivi sa ćilima popularni posebn kod Piroćanaca koji sada žive u inostranstvu; foto: M. Stojev

Duhoviti izrazi iz pirotskog kraja poput “Imam si rabotu”, “Če si bude”, “Urini se” i “Njeknja” krase bedževe, a tradicionalne šare pirotskog ćilima nalaze se na unikatnim ogrlicama, prstenju i minđušama koje pravi Marija Stojev. Ova mlada Piroćanka pre 8 godina počela je da se bavi izradom nakita i suvenira kako bi zaradila za džeparac, a sada od toga živi.

bedzevi2-pirot-foto-mstojev Izrazi na pirtoskom dijalektu postali brzo hit; foto: M. StojevIako na tržištu ima sve više radionica koje nude ručno pravljeni nakit i suvenire, Marijine kreacije postale su hit zbog originalne ideje - rešila je da iskoristi specifičnosti kraja iz koga je i tako osvojila simpatije onih koji vole neobične stvari.

Trudila sam se da se izborim vremenom da svoje radove nekako izdvojim iz mase sličnih i da jednostavno budu drugačiji na svoj način i da se prepoznaju. Kolekcijom broševa na pirotskom dijalektu sam to definitivno uspela, ali i sa kolekcijom nakita sa motivom ćilima - priča Marija Stojev.

Na zanimljive bedževe sa natpisima ima samo pozitivne reakcije, a najpopularniji u poslednje vreme je, kaže ona, “Imam si rabotu”. Nakon što su mnogi tražili da natpisi budu na ćirilici, rešila je pre 2 meseca da uradi novu kolekciju sa ćiriličnim pismom kojom su se oduševili njeni pratioci na društvenim mrežama.

marija-stojev-foto-privatna-arhiva Marija svoje proizvode prodaje i na sajmovima širom zemlje; foto: M. StojevNa ideju da šare sa ćilima iskoristi na nakitu došla je, kaže, nakon što je njena stalna mušterija zatražila minđuše sa čuvenom kornjačom koja je najpoznatiji simbol pirotskog ćilima. Nabavila je literaturu, naučila sve o šarama i već 3 godine koristi te motive na nakitu.

Imala sam želju da u to što radim upletem i ćilim i da svom nakitu dam pečat grada u kom sam rođena. Interesovanje je ogromno, pogotovo u toku leta dok su tu ljudi koji su na odmoru, a rade u inostranstvu - kaže ova kreativna Piroćanka.

plocice-za-vrata-foto-mstojev Pločice za vrata brzo postale hit na Instagramu;foto: M. Stojev

Od nedavno su deo njene ponude i ručno izrađene pločice za vrata, a ideja je opet došla od mušterije.

Pitala me je da li mogu da to uradim i uradila sam je na isti način kao i ostali nakit koji radim - od gline. Prve dve pločice koje sam izradila i okačila sam na Instagram i izazvale su oduševljenje kod svih moji prijatelja i pratioca, tako da sam i njih uvrstila na listu proizvoda koji izlaze iz moje radionice - objašnjava Marija.


Unikatan način izrade

Tehnika kojom izrađuje bedževe i nakit zove se transfer, kaže Marija, ali napominje da je ona tu metodu godinama izmenila i prilagodila svojim potrebama. nakit-cilim-foto-mstojev Izučavala šare kako bi ih uklopila u dizajn nakita; foto: M. Stojev

Vremenom sam promenila neke stvari pri izradi pa mogu da kažem da način na koji ja radim da je unikatan i da retko ko još radi na taj način nakit. Nakit se izrađuje od polimerne gline, a slika se preslikava transfer tehnikom, tačnije vodom i alkoholom u idealnoj srazmeri. Kasnije nakit se sređuje i dalje naliva smolom koji nakitu daje savršenu završnicu - objašnjava Marija Stojev.

Za izradu jednog komada potrebno joj je od 24 sata do 48 sati kada je zima, jer se na hladnoći sporije suši smola.


Osnivanjem firme otvorila se nova vrata

Priseća se da je na početku, dok je to za nju bio samo način da zaradi dodatni novac, pravila komade nakita samo za prijatelje, a potom je rešila da promoviše svoje radove putem društvenih mreža.

U početku sam pravila nakit od gline sa sličicama potnatih stranih glumaca, glumica, pevača i umetnika.. Nekako kako je prolazilo vreme tako sam se usavršavala i učila nove tehnike i u skladu sa potrebama tržišta i potražnje menjala stilove izrade. Bilo je tu komada od gline u boji, minđuše od raznih perlica kao i nakit od poludragog kamenja. Ali dok sam prolazila sve te faze u izradi nakita tražila sam način da svom nakitu dam lični pečat - objašnjava ova Piroćanka.

nakit4-cilim-foto-mstojev Dala je pečat svog grada onome što radi; foto: M. StojevKako je posao rastao i dobijala je sve više narudžbina, shvatila je da je reč o biznisu kojim može da se ozbiljno bavi. Konkurisala je pre dve godine za pomoć Grada Pirota, preko Programa za samozapošljavanje, i tako registrovala svoju firmu “Nakit iz nedođije”.

Istog trenutka su se za mene otvorila nova vrata i novi izazovi. Puno mi je značila podrška mog grada u tom trenutku, budući da mi je to pružilo mogucnost da sarađujem sa velikim firmama poput Slobodne Zone Pirot, Turisticke organizacije Pirot i drugih. Sa Turistickom organizacijom imam odličnu saradnju, pa se kod njih uspešno prodaje moj nakit sa motivom ćilima, što ne bih mogla da nemam firmu - ističe Marija.

Kaže, može da živi od svog biznisa, što joj daje dodatnu motivaciju, a pozitivna strane je i što radi ono što voli i čini je srećnom.

Međutim, kako je trenutno ona i jedni zaposleni u firmi, sve poslove obavlja sama - od nabavke materijala, dizajna, fotografisanja proizvoda, slanja narudžbina, do kontaktiranja sa mušterijama i administrativnih poslova u firmi. Zato, napominje, nije lako voditi sopstveni biznis.

Međutim, ističe, dok pravljenje nakita je smiruje, a sav njen trud nagrađen je, dodaje, svaki put kada dobije poruku od prezadovoljnog kupca.

Južne vesti predstavljaju mlade lokalne preduzetničke talente koji pokušavaju da uspeju u Srbiji. Program promoviše uspešne mlade preduzetnike i preduzetnički duh u tradicionalno konzervativnim i pasivnim opštinama južne i jugoistočne Srbije na putu ka ulasku u EU.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: