Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 24. 6. 2022.

| Ekonomija

Bela Palanka menja javnu rasvetu, do kraja avgusta LED sijalice u celoj opštini

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Ulična sijalica
LED sijalice umesto starih živinih i natrijum; Ilustracija; foto: Arhiva JV

Zamenom postojećih natrijum i živinih svetiljki novim LED sijalicama, u Beloj Palanci će se do kraja avgusta kompletno rekonstruisati javno osvetljenje. Posao je dobio konzorcijum od 3 firme iz Sombora, Beograda i Novog Sada, a ukupna vrednost je oko 174 miliona dinara bez PDV-a. Opština u finansiranju učestvuje sa 15%, dok ostatak finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz kredita Evropske investicione banke.

Projektom je predviđeno da se postojećih 2.356 svetiljki zamene sa isto toliko novih LED svetiljki, a predviđeno je i uvođenje daljinskog upravljanja sistemom javnog osvetljenja na teritoriji cele opštine.

Rok za zamenu sijalica je do kraja avgusta, a kako kaže predsednik Opštine Goran Miljković, prvo se menjaju one u gradskoj sredini, a kasnije po selima. bela palanka Zamena svih sijalica; foto: Lj. F.

Projekat podrazumeva zamenu kompletne javne rasvete najsavremenijom LED rasvetom koji sprovodimo zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Ovim projektom ćemo dobiti bolju rasvetu, veću uštedu energije i novčanih sredstava - rekao je predsednik.

Veliki deo postojećih svetiljki postavljen je pre više od decenije, pa je zbog toga instalacija dotrajala i u lošem stanju i veoma je neefikasna, a kako stoji u projektu, postojeće svetiljke su različitih tipova bez ikakve uniformnosti, što otežava održavanje. bela palanka Prvo zamena u gradu; foto: Lj. F.

Zamenom postojećih svetiljki sa natrijumovim i živinim izvorima visokog pritiska ostvaruje se značajno smanjenje u instalisanoj snazi, a posledično i u potrošnji električne energije. To dalje dovodi do značajno manjih mesečnih računa za električnu energiju - očekivanja su projekta.

Nove LED sijalice postaviće se na postojećim stubovima i infrastrukturi, a planira se i izmeštanje instalacija kablovskih operatera u centru grada, kako bi monteri imali lakši pristup.

Posao će raditi u konzorcijumu firme Somborelektro, Elgravision i HS Inžinjering.

Za razliku od drugih gradova i mesta na jugu, Bela Palanka nije ušla u javno-privatno partnerstvo, pa će ove firme samo zameniti sijalice, a za održavanje će biti zaduženo belopalanačko Javno komunalno preduzeće Komnis.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nigde svetla

    21:54 // 24. 6. 2022.

    Mnoooogo je mracno u Beloj Palanci,nece tu pomocu nikakva rasveta

  • Babusnica

    14:34 // 24. 6. 2022.

    I Babusnica daje milione za led rasvetu.

  • Sneg i led

    11:15 // 24. 6. 2022.

    Led rasveta ne baca dobar snop,mnogo manje se vidi na putu noću, vozite od zeleznicke do centra i kroz Stevana Prvovencanog uvece, ne vidi se nista, tako da nicemu ne sluzi

    • Ivan

      14:45 // 24. 6. 2022.

      Od železničke do centra svetiljki nema dovoljno, zato se i noću slabo vidi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: