Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 18. 5. 2022.

| Ekonomija

Belopalanački "Komnis" ide u stečaj i reorganizaciju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
komnis
Radnicima se najviše duguje; foto: Lj. F.

Finansijske probleme, česte blokade računa, nelikvidnost i velika dugovanja, belopalanačko Javno komunalno preduzeće Komnis pokušaće da reši reorganizacijom i odlaskom u stečaj kroz Unapred pripremljen plan reorganizacije. Tek treba da se pristupi izradi dokumenta koji kasnije usvaja nadležni privredni sud, a koji moraju da odobre i svi poverioci, to jest pravna i fizička lica kojima to javno preduzeće duguje.

Nadzorni odbor Komnisa je 28. aprila predložio, a odbornici Skupštine sredinom maja usvojili odluku da se na taj način pokuša sa rešavanjem godinama nagomilanih problema i lošeg poslovanja Javnog preduzeća u Beloj Palanci.

Južne vesti su ranije pisale o dugovanjima radnicima i firmama koji potraživanja naplaćuju sudskim putem, o čestom kucanju izvršitelja na vrata firme i štrajkovima radnika, a lošu finansijsku situaciju sada priznaju i iz Nadzornog odbora firme, koji je predložio da se ide u reorganizaciju, stečaj i UPPR.

Na osnovu ekonomsko-finansijske analize poslovanja JKP Komnis, zaključili smo da se preduzeće već duži niz godina nalazi u velikim finansijskim poteškoćama i veoma su česte blokade računa, što onemogućava normalno poslovanje. U prethodnih 5 godina preduzeće je provelo 618 dana u blokadi - stoji u predlogu Nadzornog odbora.

U tom dokumentu stoji i da je vrednost kratkoročnih obaveza za 69,5 miliona dinara veća u odnosu na obrtnu imovinu društva i da su ukupne obaveze društva veće od ukupne imovine, što praktično znači da postoji prezaduženost.

To za posledicu ima narušenu dugoročnu finansijsku ravnotežu i permanentno ugroženu likvidnost - stoji u dokumentu.

Nadzorni odbor je objavio i podatak da je u 2021. godini neto gubitak iznosio 10 miliona dinara, a da je u 2020. godini bio 11,8 miliona dinara.

Po njima, jedini način rešavanja finansijskih problema je odlazak u stečaj kroz UPPR. komnis Vlast upumpala 9 miliona dinara u Komnis; foto: Google street view

Narušena dugoročna finansijska ravnoteža, pomerana ka dugoročno vezanim sredstvima ne znači istovremeno da će društvo biti nelikvidno. Ukoliko je menadžment u stanju da obezbedi veće rokove raspoloživosti kratkoročnih izvora nego što su rokovi mobilizacije kratkoročno vezanih sredstava, tada će biti održana likvidnost društva. Iz tih razloga nadzorni odbor predlaže UPPR jer smatra da uz konvertovanje kratkoročnih u dugoročne obaveze, može ostvariti uslove za uspostavljanje dugoročne finansijske ravnoteže - predlažu.

UPPR tek treba da se sačini, nakon čega ide na odobravanje nadležnom privrednom sudu, a sa tim dokumentom moraju da se i svi poverioci slože, to jest da pristanu na predložen način za naplatu dugovanja. Najveći poverioci su, prema saznanima Južnih vesti, sami radnici.

Nadzorni odbor je u predlogu Skupštini predložio neke mere sanacije firme i reorganizacije poslovanja. Predlažu da se sa poveriocima dogovore o otplati dugova u ratama, kao i da se pomere rokovi dospelosti i kamatne stope zajmova i kredita i drugih potraživanja.

Računaju i na otpust nekih dugova, unovčenje određene imovine i celokupnu reorganizaciju poslovanja, ali u tom dokumentu za sada se ne govori da li to znači i da će biti otpuštanja radnika.


Opozicija uzdržana

Većinom glasova vladajućeg SNS-a Skupština je usvojila predlog Nadzornog odbora i naložila da se krene u realizaciju.

Protiv su bili opozicioni odbornici, a jedan od njih Slavenko Drobnjak kaže da nisu mogli da glasaju za takav predlog pa su bili uzdržani, iako se slažu da Komnis mora da prođe kroz reorganizaciju da bi mogao da opstane.

Ovo je odraz njihove vlasti, njihovog menadžmenta i njihove politike prema jednom preduzeću i na kraju prema svim građanima Bele Palanke. Mi ne možemo da glasamo za ovako nešto, ja nemam saznanja da je ijedno komunalno preduzeće ušlo u program UPPR-a - kaže Drobnjak.

Smatra i da je izrada dokumenta kompleksan i ozbiljan posao koji košta mnogo.

Podsetimo, krajem godine lokalna vlast je kroz dokapitalizaciju "upumpala" 9 miliona u Komnis kako bi mogli uopšte normalno da funkcionišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    14:54 // 20. 5. 2022.

    Al' ga Belopalančani zaubavili !!!
    Nego , kakva je vlas' a svi su simpatizeri SNS-ovaca ... ništa me ne čudi !
    Možda če im pomogne "počasni gradjanin" na B. Palanku ? Hbm li ga kako se prezivaše ! Znam da se celivuva s' precednika opštine na minulu godinu !

  • ђура

    14:56 // 18. 5. 2022.

    Врхунски резултат рада пресвучених демократа у одела напредњака !

  • Жвалави пастир Шизоје

    10:28 // 18. 5. 2022.

    Па, к'ко бе у стечајат?!
    Јел' вас гости с месо од јагањци, плачуваше ми овија из управу убаво, ја мисле да куде вас нема студенО!

    • Des - pot

      15:24 // 18. 5. 2022.

      Žvalavi...., sve je tova ubavačko a i arno, no Korubinci, a najviše ovija iz Gornju Koritnicu ne plaćuju za odvoz smeća i ete ti ga, gotov stečaj!

    • Жвалави пастир Шизоје

      17:12 // 18. 5. 2022.

      Ма знам, баштА ми из Долњу Коритницу и увек ми оратил за онија из Горњуву, к'кве су стипсе.
      Пропаде вирма због њи!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: