Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 16. 6. 2020.

| Ekonomija

Berba višanja počinje za koji dan, otkupljivači još kriju cenu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
visnje
I dalje se ne zna cena otkupa višnje; Foto: Lj. M.

Iako je do početka berbe višanja na teritoriji Topličkog okruga ostalo još samo nekoliko dana, do danas se ne zna početna otkupna cena, a ratari smatraju da će ovo biti još jedna godina u nizu u kojoj će na njihovom znoju i radu zaraditi otkupljivači i hladnjačari, te da će za njih ostati tek toliko da plate berače i povrate bar deo uloženog novca. Hladnjačari za sada ćute o otkupnoj ceni.

Ono što se jedino zna je da je prošlogodišnja početna cena otkupa bila 40, a nekoliko dana nakon toga smanjena na 30 dinara, pa se poljoprivrednici boje da će tako biti i ove godine, iako smatraju da je ovogodišnji rod i kvalitet dobar i pored velikog problema tokom vanrednog stanja jer stariji poljoprivrednici nisu smeli do svojih njiva kako bi ih obrađivali.

Nekoliko hladnjačara sa teritorije Prokuplja nije želelo da komentariše i daje prognoze kolika će biti cena višnje ove godine.

Na cenu pre svega utiče ponuda i potražnja. Za sada ona još uvek nije definisana, videćemo kako će na kraju biti, ali sumnjam da će biti manja od 40 dinara – kaže jedan od hladnjačara.

Za ratare koji su uspeli da obrađuju svoje voćnjake ovo je već ustaljen način kako doći do najniže moguće cene.

Tako je skoro svake godine, kada nas otkupljivači i hladnjačari praktično ucene da im poklonimo višnje jer do same berbe nas drže u neizvesnosti, a onda pošto višnja već počinje da opada smanje cenu jer proizvođači nemaju mogućnost da biraju. Treba obezbediti radnike za berbu, ugovoriti njihovu cenu a mi ne znamo ni šta da im ponudimo ni po kojoj ceni da se pogađamo. Prošle godine je sa 40 dinara, cena spala na 30, a berači su sve vreme uzimali od 15 do 20 dinara – kaže poljoprivrednik iz okoline Prokuplja Dragan Mikić.

Dodaje da su proizvođači očekivali dobru otkupnu cenu i dobar plasman, ali sudeći da se nekoliko dana pre berbe još uvek ne zna ništa kakav će biti otkup, šanse da se tako nešto dogodi su minimalne.

Inače, višnja je uz šljivu najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji grada Prokuplja i nalazi se na površini od blizu 2.000 hektara, a veliki broj domaćinstava, skoro 70 odsto, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Sa teritorije Prokuplja, godišnje se otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona , ali je iz godine u godinu situacija na terenu sve teža i sve je manje zasada, što zbog bolesti žilogriz koja je prepolovila voćnjake, što zbog “hronično” niske otkupne cene.

Otkazana  manifestacija “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”

Uz nisku otkupnu cenu i neredovan otkup i prodaju višnje, koje su bile razlog otkazivanja prethodne dve godine, prokupačka vlast je odlučila da ni ove ne organizuje manifestaciju posvećenu višnji “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”, koja se osim u Prokuplju održavala i u selu Velika Plana. Ovaj put se kao glavni razlog navodi pandemija i virus korona koji se još uvek širi.

Ne želimo da organizacijom manifestacije naše sugrađane izlažemo dodatnoj opasnosti od zaraze, pa smo kao i prošle odlučili da i ove godine otkažemo manifestaciju – kratko su prokomentarisali u Gradskoj upravi.

Nakon prošlogodišnje niske otkupne cene višanje u Toplici, ali i problemima sa plasmanom ovog voća, iz gradske vlasti u Prokuplju su najavili pokretanje inicijative za izgradnju velike hladnjače.

Kako je tada rečeno Grad Prokuplje je spreman da za hladnjaču izdvoji oko 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, ali uz učešće privatnog kapitala od 50 %, međutim do danas, ništa se nije uradilo na realizaciji te ideje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Spiric ivona

    00:19 // 25. 6. 2020.

    Kod nas u Dudulajcu okolina Merosine poceo otkup po ceni od 25 dinara za kg visnje nemozemo izvuci ni ulozeno a kamoli zaraditi strasno

  • Goran Momcilovic

    15:39 // 19. 6. 2020.

    Ovo je sve suludo.Mene visnja kosta, dok je uberem idovezem na otkup oko 20 dinara, sami beremo.Bolje da idem da berem kod drugog nego moje.

  • babina lopata

    19:39 // 17. 6. 2020.

    Visnje zrele a odkupa nema. Banan drzava

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: