Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 11. 8. 2023.

| Ekonomija

Bertolini posetio Niš i Bosilegrad i projekte koje finansira EU

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Nis_1
Bertolini posetio Niš i Bosilegrad; foto: EU info

Posetu jugu Srbije šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini nastavio je u Nišu gde je obišao radove na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka, Centar za socijalni rad i njihovu tehničku opremu za usluge forenzičkog intervjua sa detetom, kao i "Zalogaj juga", odnosno projekte koji se sprovode uz podršku Evropske unije. Bio je potom i u Bosilegradu i obišao radove na izgradnji ustanove socijalne zaštite za one koji se suočavaju sa beskućništvom, nedostatkom posla i zdravstvene zaštite.

Bertolini je posetu jugu započeo u Aleksincu i Surdulici, gde su najavljeni projekti uz finansijsku pomoć EU, a drugi dan posete bio je rezervisan za Niš i Bosilegrad, gde je obišao projekte lokalnog razvoja Srbije. Bosilegrad Bertolini posetio Niš i Bosilegrad; foto: EU info

Bio je zadovoljan ponovnom posetom najvećeg grada na jugu, kako navode u saopštenju, kao i projektima koji se realizuju.

Niš je pouzdan partner Evropske unije zbog čega u ovaj grad i ulažemo novac poreskih obveznika EU. Projekti koje smo danas videli predstavljaju dobre premiere ove saradnje ali i prioriteta EU. Sa jedne strane u fokusu je zaštita i bezbednost dece, a sa druge odbrana i promocija kulture, dve teme ključne za jaku zajednicu - rekao je Bertolini.

Obišao je radove na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka, koje Grad Niš izvodi uz preko EU PRO Plus programa, koji je vredan više od 170.000 evra.

Nakon kompletne zamene dotrajalih grejnih instalacija savremenim sistemom za klimatizaciju, najmlađi u Nišu će moći da predstave prate u mnogo boljim uslovima - istakli su u saopštenju.

Nis_2 Bertolini posetio Niš i Bosilegrad; foto: EU info Potom je u Centru za socijalni rad "Sveti Sava" video tehničku opremu koja je nabavljena uz podršku EU, a koja je potrebna za uspostavljanje usluge forenzičkog intervjua sa detetom.

Na kraju posete Nišu je, kažu, bio u Degustacionom centar "Zalogaj juga", koji je otvorilo Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika uz pomoć EU i Grada.

Imao je priliku da vidi kako je EU pomogla unapređenje kapaciteta i proširenje tržišta malih i srednjih preduzeća južne Srbije u sektoru turizmu i ugostiteljstvu - dodaju u saopštenju.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je bila sa njim tokom obilaska i istakla da ova tri dobra primera pokazuju kako zajedno sa EU rade na poboljšanju uslova života u našoj zajednici. Nis_4 Bertolini posetio Niš i Bosilegrad; foto: EU info

U Udruženju ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša će da se obuče i prekvalifukuju budući preduzetnici, socijalni rad dobio je novu uslugu koja će omogućiti da se najmlađi zaštite od zlostavljanja. I ono što smo dugo očekvali kao Grad da u godini kada Pozorište lutaka obeležava 65 godina postojanja zahvaljujući upravo pomoći Evropske unije mi ovaj objekat rekonstruišemo i time omogućimo da 30.000 dece koje godišnje poseti pozorište ima bolje uslove za uživanje u lutkarskim predstavama - rekla je Sotirovski.


U Bosilegradu adaptiraju ustanovu socijalne zaštite

Bosilegrad_3 Bertolini posetio Niš i Bosilegrad; foto: EU info Iz Niša je Bertolini nastavio put Bosilegrada, gde je obišao radove na izgradnji ustanove socijalne zaštite, koja će biti privremeni smeštaj za socijalno ugrožene koji se suočavaju sa beskućništvom, nedostatkom posla i adekvatne zdravstvene zaštite.

Za to se adaptira nekadašnja Veterinarska stanica, kako su naveli, uz bespovratna sredstva EU od 179.000 evra.

Evropska unija i Bosilegrad su dugogodišnji partneri što potvrđuje i ovaj projekat, a ulaganje u opštine koje su udaljenije od Beograda treba da bude veće jer ovde vidimo napore da se mladi ljudi zadrže u opštini što će EU nastaviti da podržava - istakao je Bertolini.

Bosilegrad_4 Bertolini posetio Niš i Bosilegrad; foto: EU info U Bosilegradu ga je ugostio predsednik Opštine Vladimir Zaharijev, koji je rekao da će ovim projektom moći da zbrine najhitnije slučajeve.

Najavio je i da će nova podrška EU od 300.000 evra, obezbeđenih preko EU PRO Plus programa, biti uložena u rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata "Kobos", koji je u vlasništvu lokalne samouprave i tako stvoriti uslove za nova ulaganja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pers

    12:01 // 11. 8. 2023.

    Centar za socijalni rad kao i katastar u Nišu jedno rešenje klešu u kamen kao nadgrobnu ploču!

  • Miljan

    11:00 // 11. 8. 2023.

    Bolje da je posetio nikad izgradjeni Somborski bulevar,Knjaževačku crnu rupu,neizgradjeni kolektor,romsko naselje...Da vidi šta(ne )radi gradska vlast

    • milica

      22:52 // 11. 8. 2023.

      Kakav bulevar,to su priče za malu decu,ne mogu bre djubre posle vašara u Panteleju da počiste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: