Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 12. 1. 2024.

| Ekonomija

Besplatan javni prevoz u Nišu za još jednu kategoriju građana, cene karata za sada nepromenjene

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
autobus
Besplatan prevoz ubuduće za ukupno 25 kategorija građana; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

U Nišu će umesto 24, ubuduće će 25 kategorija građana imati pravo na besplatan javni gradski i prigradski prevoz, pošto će, odlukom Gradskog veća, to pravo dobiti i nosioci prava na porodičnu invalidninu po palom borcu. Cene karata za sada ostaju iste.

Oni koji imaju prava na porodičnu invalidninu treba da prilože zahtev za ostvarenje prava za besplatnu vožnju i rešenje o priznavanju prava na porodičnu invalidninu po palom borcu kao dokaz.

Besplatan prevoz i dalje će imati deca mlađa od sedam godina, osnovci, srednjoškolci, stariji od 70 godina, ratni vojni invalidi od prve do desete grupe i mirnodopski vojni invalidi od prve do sedme grupe.

Na spisku su i civilni invalidi rata od prve do sedme grupe, osobe sa utvrđenom prvom kategorijom invalidnosti prema odgovarajućim propisima, osobe sa gubitkom radne sposobnosti, oni koji imaju telesna oštećenja od 70 do 100%, oboleli od raka i osobe sa ugrađenom stomom, slepi i slabovidi sa više od 70% oštećenja vida, sa pratiocem.

Sa pratiocem su na listi i oboleli od autizma, mišićne distrofije i drugih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, osobe sa Daunovim sindromom, gluvi i nagluci sa više od 70% oštećenja sluha, učenici sa smetnjama u razvoju, korisnici usluga Centra “Mara”, kao i osobe sa invaliditetom koje rade u zaštitnim radionicamaza osposobljavanje.

Trudnice će i dalje imati pravo na besplatan prevoz, kao i svako treće, četvrto i naredno dete u porodici, dupli blizanci, trojke i četvorke, dobrovoljni davaoci krvi (muškarci koji su dali krv 50 i više puta i žene koje su dale krv 45 i više puta), izbegla i raseljena lica.

Cena karte za jednu vožnju za prvu zonu ostaje 80 dinara, za drugu 105 i za treću 120 dinara, cena mesečne karte za prevoz radnika “na ime” za prvu zonu 2.640, za drugu 3.510 i za treću zonu 4.410 dinara, dok je cena polumesečne za prvu zonu i dalje 1.585 dinara, za drugu 2.105 i za sve tri zone 2.645 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Grujic

    09:59 // 13. 1. 2024.

    Dokazali ste koliko vredi zivot palog borca u Srbiji. Koliko ih je bilo posle vase neostvarene ideje o Karlobagu - Karlovcu - Ogulinu i Virovitici. Patriotski ste obmanuli borce i niste im isplatili dnevnice. Bitno je da ih beogradski drzavni sluzbenici redovno naplacuju. Verovatno su oni vece patriote od ratnih veterana. Prevoz u Beogradu je mnogo jeftiniji od prevoza u Nisu. Proverite slobodno.

  • ђура

    05:37 // 13. 1. 2024.

    Зашто се злоупотребљава термин "бесплатан превоз" ?!. Бесплатног превоза нема ! Све се плаћа из Градског буџета свих грађана !

  • Miloš Miljković

    04:56 // 13. 1. 2024.

    I dalje tvrdim da boljega domaćina nema kada je u pitanju javni gracki prevoz od Palme u Jagodini. Nema filtriranje,nema kategorija stanovništva za sve u gradu gratis javni prevoz tačka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: