Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 7. 6. 2018.

| Ekonomija

Bespovratna sredstva za preduzetnike koji žele da unaprede poslovanje

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
ideje
Prvo se ocenjuje koncept projekta; foto: Flickr/Activités culturelles UdeM

Preduzetnici, mikro i mala preduzeća sa juga Srbije kojima su potrebna bespovratna sredstva za nabavku opreme ili uvođenje novih usluga, mogu se do 6. jula prijaviti na poziv koji je raspisao razvojni program EU PRO. Vrednost pomoći iznosiće od 20.000 do 50.000 evra, a prednost će imati izvozno orijentisana ili brzorastuća preduzeća, kao i ona koja su društveno odgovorna.

Da bi preduzetnici podneli predloge svojih projekata moraju da ispunjavaju određene uslove - da su im radnja ili preduzeće registrovani između 2013. i 2017. godine, da im je pretežna delatnost proizvodnja ili pružanje IT usluga, da mogu da učestvuju u troškovima projekta i da posluju u nekoj od 99 opština i gradova uključenih u projekat.

Opštine i gradovi sa jugoistoka zemlje obuhvaćeni ovim programom su Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Dimitrovgrad, Gadžin Han, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Merošina, Niš, Pirot, Prokuplje, Ražanj, Surdulica, Svrljig, Trgovište, Vladičin Han, Vlasotince, Žitorađa, Crna Trava, Doljevac, Medveđa, Preševo i Vranje.

Poziv obuhvata dve grupe preduzeća - jedna obuhvata novoosnovana preduzeća registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine, a druga se odnosi na preduzeća koja posluju duže od tri i maksimalno pet godina.

Oni koji pripadaju prvoj grupi mogu dobiti minimum 10.000 evra, a maksimum 20.000 evra bespovratnih sredstava po projektu, ali je potrebno da daju 20% od ukupnih troškova. Preduzeća koja rade tri do pet godina imaju priliku da konkurišu za minimum 10.000, a maksimum 50.000 evra, s tim što su obavezni da daju gotovinski udeo od 30% od iznosa projekta.

Ukupan budžet poziva za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima je 4,5 miliona evra. eu pro

Zainteresovani prvo podnose koncept projekta, a oni koji budu pozitivno ocenjeni u prvoj fazi posle će predati razrađeni predlog koji će se rangirati, a najbolji će dobiti pomoć.


Cilj povećati konkurentnost malih preduzeća

Razvojni program EU PRO, koji Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra, ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća i poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 opština i gradova.

Sektor mikro i malih preduzeća predstavlja važan segment srpske privrede i procenjuje se da oni čine 99,8% aktivnih poslovnih subjekata i da obezbeđuju dve trećine zaposlenosti i prometa u nefinansijskom sektoru. Prosečan broj zaposlenih ovom sektoru je 2,4, što ukazuje na jednu od ključnih slabosti ovog sektora u poređenju za zemljama članicama Evropske unije, gde je prosečan broj zaposlenih 4,2 po firmi - objašnjavaju iz EU PRO programa.

Navode da mala i srednja preduzeća u južnoj i istočnoj Srbiji imaju upola manju produktivnost u poređenju sa regionom Beograda, dok ona u Šumadiji i zapadnoj Srbiji zaostaju za oko 70%.

Uslovi za aktivnosti pokretanja poslovanja i razvoj preduzeća podjednako su neravnomerni, sa značajnim razlikama u stopama opstanka preduzeća. Nedostatak novih tehnologija i razvoja novih proizvoda su među ključnim preprekama u razvoju. Čak i kada neko malo preduzeće razvije ili unapredi svoje proizvode, nedostaju mu međunarodne veze, potvrde o kvalitetu i vidljivost njihovih proizvoda - kažu u obrazloženju javnog poziva.

Ističu da će zbog toga ovaj EU PRO program podržavati preduzetnike, mikro i mala preduzeća da nabave ili uvedu nove tehnologije.


Info sesije

Više o programu kao i o procesu, kriterijumima za izbor korisnika i načinu apliciranja zainteresovani mogu saznati na info sesijama koje se održavaju ovog meseca. U Nišu će sesija biti održana 13. juna od 10 sati u Regionalnoj privrednoj komori, a u Leskovcu 14. juna od 10 sati u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija. Oni koji žele da se prijave za učešće na info sesiji to mogu učiniti putem ovog linka.

Detaljne informacije o pozivu, kao i formulari za predlog projekta mogu se preuzeti sa internet stranice www.eupro.org.rs

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JEL TO DELE OD ONE PENZIONERSKE PARE ?

    11:25 // 7. 6. 2018.

    Daju pare Dodiku.
    Poklanjaju pare privatnicima.
    Kupuju nove Škode.
    Ali zato nema para za penzionere, nema za malinare, nema za aerodrom, studente deru sa školarinom, ugrađuju se na cenu struje i goriva.
    Predlažem da se otme još više od penzionera, pa da bude para i za Mercedese a ne samo za Škode.

    • RaseljeniSrbin

      03:43 // 10. 6. 2018.

      Kako su smaknuli Milosevica boranija koja je dosla na vlast drzavu gurnuli u dugovanje kod inostranih banaka i ustanova.Porez i sve sto uberu u drzavi ide u inostrastvo da se isplacuje.Penzije nazalost su krediti i zaduzivanja na grbaci drzave i ceo narod u Srbiji placa to.Tako da Srbija nezvanicno od 2000 godine ne postoji vise.

    • Milan

      13:49 // 14. 6. 2018.

      EU fondovi... ne sekiraj se.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: