Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 14. 11. 2015.

| Ekonomija

Bez niških firmi na forumu u Moskvi

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
moskva
Niški privrednici nisu pozvani u Moskvu; foto: flickr.com/josef.stuefer; CC

Ni dve nedelje nakon velikog "Rusko-srpskog poslovnog foruma" u Moskvi nije jasno zašto među "najvećom i najznačajnijom privrednom delegacijom Srbije", koju je predvodio premijer Vučić, nije bilo nijednog preduzeća iz Niša.

Ko je i na osnovu kojih kriterijuma odlučivao ko će učestvovati na ovom važnom skupu, kom je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, u Privrednoj komori Srbije nisu želeli da odgovore.

Nije bilo kriterijuma, niti izbora kompanija, koje su učestvovale na forumu - bio je ceo odgovor.

Međutim, na pitanje kako je sastavljen spisak učesnika, stigao je nešto precizniji odgovor.

Kompanije su pozivane zvaničnim pismom i objavom na sajtu Privredne komore Srbije. Prijavljivale su se popunjavanjem Prijavnog lista, po standardnoj proceduri Privredne komore Srbije - rečeno je novinarima u PKS.

pks PKS: Niko nije pozivan sami su se prijavljivali; LogoIpak, ni na ponovljeno pitanje po kom kriterijumu su odabrane one kojima je poziv upućen, nije bilo odgovora.

Poziv privrednicima postavljen je uz najavu događaja - saopšteno je iz PKS.

Podsetimo, u okviru zvanične trodnevne posete državne delegacije Srbije koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić u Moskvi je 27. oktobra održan Rusko-srpski poslovni forum.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Srbije cilj skupa je bio povećanje izvoza iz Srbije u Rusiju, a predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je reč o "najvećoj i najznačajnijoj privrednoj delegaciji naše zemlje u Ruskoj federaciji".

Od 120 kompanija iz Srbije većina je bila iz Beograda, dok su sa juga bile samo 4 firme - Simpo (Vranje), Tigar (Pirot), Slobodna Zona (Pirot) i Jugoterm (Merošina).


Niški privrednici: Mi nismo značajni?

Predstavnici udruženja privrednika, ali i vlasnici i direktori nekih od najvećih preduzeća, poput "Jumisa", "Lovo-prometa" i "Resora" burno su reagovali na informaciju da na spisku 120 "odabranih" nema nijedne firme iz Niša.

Ako je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež to najavio kao "najveću i najznačajniju privrednu delegaciju Srbije koja je ikada bila u Rusiji", da li to znači da nijedna firma iz Niša nije dovoljno značajna? - kaže Dragan Milošević iz Kluba privrednika Niša.

Direktor niškog "Jumisa" Milovan Kocić kaže da je na nedavno održanom sastanku Upravnog odbora Regionalne privredne komore Niš (RPK) sa potpredsednikom Privredne komore Srbije tražio objašnjenje.

On je odgovorio da je to bila priča sa vladom, politikom, da oni nisu kontrolisali stvari - kaže Kocić.

kostic Kostić kasno saznao; foto: RPKPredsednik RPK Niš Dragan Kostić kaže da je on u Moskvu išao u ime pirotske "Slobodne zone", a da je za problem sa niškim privrednicima kasno saznao.

Ja sam za to da niko iz Niša nije pozvan saznao tek kad smo stigli u Moskvu. I ja sam se iznenadio kako su to organizovali bez niških firmi.

Kostić kaže da je RPK Niš protestovala zbog toga i da su se iz Privredne komore Srbje izvinili.


Bez reakcija gradskih vlasti

Ni pune dve nedelje nakon skupa u Moskvi nije bilo javnih reakcija gradonačelnika, niti bilo kog predstavnika gradske vlasti Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    02:01 // 18. 11. 2015.

    Ovaj Kostić samo vodi statistiku i drži fotelju. Pusti tu fotelju brate priznaj da je Niš u velikoj krizi jer niko od političara prstom ne mrda za Niš i nemoj još i ti da ga akaš pod stare dane.

  • Perko

    10:24 // 15. 11. 2015.

    I malo ozbiljniji Ni[ki biynismen kupuje stanove u Beogradu, [alje tamo porodicu i na kraju se i on preseli tamo. Pa jedna AIK Banka je yvani;no pre[la u Beograd a poltronsi Ni[ki politi;ari yucnuli nisu. Ni[u ostaju 5 op[tina i par JP i to je to. I naravno odlazak mladih i pametnih.

  • shaft

    06:50 // 15. 11. 2015.

    Za stav Beograda,prema Nisu,u svim sferama zivota,znamo kakav je!Za njih smo slepo crevo Srbije!Ali, ni mi ne valjamo,pogotovu lokalna vlast,gde mnogi zele uhlebljenje u Prestonici!Promenio se i sastav zitelja Nisa,prave Nislije su sad manjina u svom gradu,koji je postao kasaba,tek malo bolja za zivot,recimo,od Gadzin Hana!Nismo solidarni,naprotiv, sebicni smo,mnogi su zatucani i evo rezultata!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: