Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 21. 4. 2023.

| Ekonomija

Bivši radnici ponovo ispred zgrade Opštine Kuršumlija, pozivaju premijerku Brnabić da ih poseti

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici kuršumlija
Radnici kažu da neće odustati od svog zarađenog novca; Foto: D. Đ.

Po drugi put za poslednjih 15-ak dana, radnici propalih kuršumlijskih preduzeća koji već desetak godina ne mogu da naplate izvršne sudske presude po kojima im se duguje novac za zaostale plate i doprinose, okupili su se ispred zgrade lokalne samouprave u tom gradu kako bi još jednom pozvali nadležne da im reše problem. Sa skupa je upućeno otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić da poseti Kuršumliju i razgovara sa njima.

Nekoliko desetina najuporijih tvrdi da neće odustati od svog, kako kažu, pošteno zarađenog novca i najavljuju novu radikalizaciju protesta, a ne isključuju ni štrajk glađu. radnici kuršumlija Radnici najavljuju nova okupljanja i proteste; Foto: D. Đ.

Ponovo smo se okupili i održali sastanak ispred zgrade lokalne samouprave u Kuršumliji. Još jednom smo sa ovog skupa pozvali premijerku Brnabić i podsetili je na obećanje koje smo dobili od Vlade Srbije i tadašnje ministarke privrede Anđelke Atanacković da će nam dugovanja biti isplaćena. Do danas niko ništa nije uradio po tom pitanju - kaže jedan od organizatora protesta.

Dodaje da će oni biti istrajni u odluci da dobiju novac za svoje zarađene plate .

Inače, na spisku sa izvršnim sudskim rešenjima još od 2004. godine, a kojima država na ime zaostalih plata i doprinosa duguje oko 250 miliona dinara bez kamate i troškova, ima 870 radnika i poverilaca kuršumlijskih bivših propalih firmi "ŠIK Kopaonik", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca".

Oni su u više navrata prethodnih godina organizovali proteste i blokade, poslednji put pre oko godinu dana kada su tadašnji štrajk glađu prekinuli nakon što im je iz Vlade Srbije obećano da će rešiti problem, a na ime socijale preko Centra za socijalni rad u Kuršumliji tada im je isplaćeno po 50.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran milenković

    08:29 // 11. 5. 2023.

    Vidim dole da mnogi politizuju ovo pitanje a situacija je relativno jednostavna i nema veze sa time ko je na vlasti. Preduzeća dužnici koja se pominju više ne postoje što je pravno potpuno isto kao da je preminuo dužnik a dug ne može da se namiri iz ostavine jer je i nema. Ovi ljudi su trebali da brane svoja preduzeća devedestih. Bilo bi sve drugačije pre svega za mlade. Sada je kasno za sve.

  • Mile

    08:49 // 22. 4. 2023.

    Kuršumlija, poslednji bastion prema Podujevu koje ima kao opština više stanovnika nego celi Toplički okrug. I to puno staraca koji će nestati. A mladi odlaze, a radnici mole i mole i nikog nje briga, nije to Dorćol ili Rakovica. Ali je ujedno i najače uporište velikog A. Vučić-a.

  • Torpedo

    22:11 // 21. 4. 2023.

    Kad budu novi izbori, vi opet glasajte za iste ! Pa nam pricajte kako je AV, dobar, a drugi su krivi,nama veze sto je takve postavio da vode privredu i gradove !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: