Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 28. 10. 2019.

| Ekonomija

Bonusima za prevoz do čistijeg vazduha u Nišu - pobednička ideja “Climathon”-a

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
climathon
Predstavljene 4 ideje kako Niš može da prodiše; foto: Nemanja Stevanović

Da se smanji zagađenost vazduha tako što bi oni koji odvajaju smeće u pametne kontejnere dobijali bonuse za vožnju gradskim prevozom i time bilo manje automobila na ulicama - pobednička je ideja Climathona koji je prošlog vikenda održan u Nišu.

Na Climaton-u je dvadesetoro mladih u Deli prostoru imalo zadatak da za 24 sata pronađe rešenje za goruće komunalne probleme koji negativno deluju na klimatske promene, kako bi Niš "prodisao" nekoliko zima tokom kojih je bio na vrhu najzagađenijih gradova.

Pametne autobuske stanice čime bi se smanjila upotreba automobila, aplikacija koja olakšava nalaženje mesta i načina kako na ekološki način baciti otpatke, preći neki put – samo su neke od ideja ovogodišnjeg Cimatona - navode organizatori.

Stručni žiri koji su činili predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta, Mašinskog fakulteta i ekološke organizacije "Zeleni ključ“ odlučio je da pobednička ideja ovog nadmetanja budu pametni kontejneri.

Ideja je bila da separacijiom komunalnog otpada ljudi ostvaruju određene bonuse za gradski prevoz čime bi se smanjila koncentracija štetnih gasova - navode iz ovog tima.

Čipovane kartice, čija je izrada jeftina, koristile bi se prilikom bacanja smeća i time bi se ti bonusi ostvarivali. Sve je to moguće, navode oni, uz minimalna ulaganja dodavanjem senzora na već postojeće podzemne kontejnere.

Climathon - hakaton koji se bavi klimatskim promenama, održavao se u isto vreme u 130 gradova u više od 40 zemalja. Drugi Climathon u Nišu organizovali su udruženja ENECA i Proaktiv, a pobednički tim dobio je 50.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Wumbo

    09:54 // 29. 10. 2019.

    Odlicna i, relativno, lako izvodljiva ideja! Samo kad nam busevi ne bi bili krsevi koji prave dimnu zavesu svaki put kad dodaju gas pa da se i sa te strane isplati ova ideja.

  • Zorz

    17:00 // 28. 10. 2019.

    Odlicna ideja. Samo je pitanje koliko ce jos ideja ostati mrtvo slovo na papiru. Koliko ce jos dobrih ideja umreti a imamo ih svi koji volimo ovaj grad i smatramo sebe delom njega. Mi uvek cekamo da "oni" nama rese sve. Kada cete shvatiti da oni samo za sebe grabe i da moramo sami da brinemo o svom gradu i zemlji. A briga znaci i svest o komunalnom otpadu i svim ptoblemima. Nije to tudje.

  • Student

    16:32 // 28. 10. 2019.

    Najbolja stvar kod ovakve ideje je sto je ona VRLO realna i lako izvodljiva, samo je pitanje sluha gradskih vlasti, nista drugo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: