Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:54, 15. 2. 2021.

| Ekonomija

Boravak u vrtiću na jugu najskuplji u Aleksincu - od ove godine mesečno košta i više nego u Beogradu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtić
Aleksinac jedna od najnerazvijenijih opština, ali najskuplja za boravak dece u vrtiću; ilustracija; foto: B. Stamenković

U svim predškolskim ustnovama na jugu Srbije roditelji plaćaju 20 % pune cene vrtića, ali je ta ekonomska cena najveća u Aleksincu, pa je i boravak skuplji u ovoj maloj nerazvijenoj opštini, nego u većim gradovima na jugu. Ove godine mesečna usluga je još poskupela, iznosi oko 6.200 dinara, što je skuplje i od cene čuvanja dece u vrtićima u Beogradu. Prosek za vrtiće na jugu je 4.000 dinara mesečno, a najmanje u Leskovcu, oko 3.700.

Oko 20.000 dinara je puna mesečna cena boravka deteta u vrtiću u svim većim gradovima na jugu Srbije i to je takozvana ekonomska cena. vrtić Nepoznato šta je toliko poskupelo u njihovom poslovanju; foto: V. M. R.

Roditelji plaćaju 20 % tog iznosa, pa je prosečna cena boravka oko 4.000 dinara.

U Vranju 4.660, Nišu 4.028, Pirotu 4.020, Prokuplju maksimalno 3.910 dinara, dok je prema poslednjim podacima najjeftiniji Leskovac gde roditelji plaćaju 3.700 dinara - prema zvaničnim podacima.

vrtić I prošle godine bili najskuplji, od ove skuplji i od Beograda; foto: B. Stamenković Iako jedna od najnerazvijenijih opština na jugu, Aleksinac je i prošle godine bio najskuplji, kada su roditelji za čuvanje dece u Predškolskoj ustanovi "Lane" izdvajali oko 5.000 dinara.

Međutim, od 1. januara 2021. je za čak 10.000 dinara po mališanu poskupela ekonomska cena, a to znači i da roditelji mesečno moraju da izdvoje još više novca ukoliko žele da dete boravi u nekom od državnih vrtića.

Stara cena usluga po detetu je iznosila ukupno 25.159,00 dinara, a roditelji su po detetu plaćali 5.032,00 dinara. Nova cena usluga je ukupno po detetu 30.923,01, a roditelji će plaćati po detetu 6.184,60 dinara. Pravilnikom su utvrđeni parametri na osnovu kojih se obračunava ekonomska cena na bazi svih troškova poslovanja u prethodnoj godini - navode iz PU "Lane".

vrtic Puna cena, takozvana ekonomska, 10.000 veća u Aleksincu nego u drugim gradovima; foto: A. K. Tu cenu plaćaju roditelji dece svih grupa celodnevnog boravka, a iz ustanove odgovaraju da određena umanjenja imaju pripremne grupe.

Ipak, ne pojašnjavaju šta je toliko poskupelo u 2020. godini koju je obeležila pandemija, da bi boravak poskupeo za više od 1.000 dinara mesečno.

Na povećanje ili smanjenje ekonomske cene utiču troškovi poslovanja u protekloj godini. Lokalna samouprava je utvrdila najmanji procenat učešća roditelja (20%) u obračunatoj ukupnoj ceni - odgovaraju.

Prema javno dostupnim podacima i poslednjim informacijama o ceni vrtića u prestonici - Aleksinac nema najviše cene vrtića samo na jugu, već je od ove godine boravak skuplji nego u Beogradu, gde je cena mesečno 5.590 dinara.


Leskovac na jugu najjeftiniji

Leskovac je među gradovima na jugu najjeftiniji roditeljima čija deca idu u vrtiće, jer je prema poslednjim informacijama za boravak mesečno potrebno izdvojiti oko 3.700 dinara. Vrtić Neven Prosečna cena vrtića u gradovima na jugu 4.000 dinara; foto: JV

U Prokuplju je nešto skuplje, jer je maksimalna cena mesečno 3.910 dinara.

Cena za celodnevni boravak je 170 dinara, to je 20 % realne cene, dok ostatak pokriva Grad Prokuplje. U slučaju da su deca prijavljena za vrtić, a da ne dođu, roditelji plaćaju 85 dinara - podaci su za Prokuplje.

Gradsko veće Pirota je utvrdilo ekonomsku cenu programa vaspitanja i obrazovanja po detetu u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj" za 2021. godinu, koja iznosi 20.097 dinara mesečno, što znači da roditelji plaćaju 4.020 dinara.

Ekonomska cena pripremnog predškolskog programa dece na celodnevnom boravku iznosi 17.793,00 dinara po detetu. Učešće korisnika u iznosu od 20% od ekonomske cene iznosi 3.560,00 dinara mesčno po detetu. Pripremni predškolski program u poludnevnom boravku je besplatan, korisnici plaćaju samo cenu užine. Cena užine po danu je 61,00 dinara - odgovaraju iz PU u Pirotu.

U Nišu je puna cena slična kao i u Pirotu, 20.140 dinara - roditelji takođe plaćaju 20 % od toga, odnosno 4.028 dinara kada su deca na čuvanju, a duplo manje kada iz bilo kog razloga nisu.

U Vranju, prema poslednjim podacima Predškolske ustanove "Naše dete", za celodnevni boravak ekonomska cena je 21.982 dinara, većinu takođe plaća Grad, a roditelji 4.660 dinara mesečno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Janko

    15:10 // 16. 2. 2021.

    Šta očekivati od partijskog rukovodstva vrtića? Direktorka nije ekonomista da bi uspešno vodila ustanovu. Nestručni kadrovi ne mogu dobro da vode ustanovu. A ni grad. Ali knjižica je važnija od diplome.
    Uvek je tako bilo u Aleksincu, uvek najskuplji. Sada su preterali.

  • Brano

    01:22 // 16. 2. 2021.

    Na teritoriji opštine Aleksinac se sa više kombi vozila u organizaciji vrtića vrši prevoz dece od kuće do vrtića i nazad, pogotovo u seoskim naseljima gde je smanjen broj dece i gde se iz više sela spajaju u jednu grupu. To svakako poskupljuje ekonomsku cenu i možda je to razlog ovakve cene. Ne znam da li ova usluga postoji i drugim gradovoma, pisac teksta je trebao da se raspita.

  • Silvana

    19:13 // 15. 2. 2021.

    Nije bitna mesecna cena vrtica,nego uslovi u kome je dete. Ne moze da se izjednaci boravak deteta u vrticu i cuvanje deteta od strane neke preporucene zene koja uz to mnogo vise naplacuje a nema nikakvu odgovornost a ni strucnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: