Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 14. 2. 2018.

| Ekonomija

Britanski časopis uvrstio Niš i Vranje među “evropske gradove budućnosti”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niš centar
Među malim gradovima u Evropi na listi se našao i Niš kao "grad budućnosti"; foto: Vanja Keser

Među malim evropskim gradovima budućnosti, britanski Financial Times je Niš pozicionirao na sedmo mesto, a kako kažu u KLER-u Niš kao region se našao na visokom trećem mestu malih regija u Evropi u kategoriji “privlačenja direktnih stranih investicija”. I Vranje je dobilo svoje mesto u ovom časopisu, i nalazi se u top 10 mikro gradova budućnosti po isplativosti.

Nedavno je Financial Times - FDI magazin objavio rang listu evropskih gradova i regiona, a među njima se u dve kategorije našao i Niš kao “grad budućnosti”. Lista Financial Times Niš na 7. mestu u kategoriji "FDI strategy"; foto: printskrin

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović kaže da se Niš zvanično našao na 7. mestu malih evropskih gradova budućnosti 2018/2019. godine.

Ispred njega na listi su gradovi Debrecin (Mađarska), Derbi (VB), Plovdiv (Bugarska), Plzen (Češka Republika), Reding (VB), Deri (VB), a posle Niša slede Oulu (Finska), Midelsboro (VB) i Belfast (VB) - pojašnjava Ranđelović.

Osim što se našao u društvu “malih gradova budućnosti”, Ranđelović kaže da se Niš kao region našao i na 3. mestu malih evropskih regija u kategoriji privlačenja direktnih stranih investicija. Bolje su se na toj listi pozicionirale Helsinki regija u Finskoj i Ajndhoven u Holandiji. rang lista Financial Times Region Niša 3. na listi malih evropskih gradova; foto: printskrin

Posle Nišavskog regiona slede neki regioni u Bugarskoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Republici Srpskoj i BIH region u istoj kategoriji - dodaje Ranđelović.

Još nekoliko srpskih gradova je na listi britanskog časopisa, a u glavnoj kategoriji “mikro gradova budućnosti” našao se Šabac.

Jedini grad sa juga Srbije, pored Niša, koji je pomenut u ovom magazinu je Vranje, koje je označeno kao “isplativ grad budućnosti” i na 6. mestu je u kategoriji evropskih mirko gradova, gde su i Zaječar, Sremska Mitrovica, Zrenjanin i Sombor. Vranje Financial Times Vranje na 6. mestu među "mikro gradovima" po isplativosti; foto: printskrin

Financial Times je međunarodni poslovni list, kaže Ranđelović, koji se smatra jednim od najuglednijih listova, odnosno najčitanijim među vodećim poslovnim ljudima u svetu.

Ranđelović napominje da objavljivanje liste "gradova budućnosti" u njemu ima cilj da se označe najperspektivniji gradovi i regioni u Evropi.


Uručenje priznanja u martu u Kanu

Ranđelović pojašnjava da su Grad Niš, na osnovu prepoznatih rezultata, septembra prošle godine kontaktirali iz Financial Times-a, da dostave dodatne podatke na osnovu kojih je rangiranje gradova kasnije i napravljeno. 3 glavne kategorije Financial Times Britanski list "Financial Times" napravio listu "gradova budućnosti"; foto: printskrin

Nagrada ne predstavlja plaćenu reklamu i Grad Niš u vezi sa istom nema nikakvih troškova. Sama činjenica da je Grad Niš prepoznat i dobio ovo priznanje predstavlja veliku reklamu i dokaz da je Grad Niš, u ovoj oblasti na dobrom putu - kaže Ranđelović.

Posebno je značajno, ističe, što je Niš dobio priznanje u kategoriji “FDI strategy” koja se dodeljuje za uspehe u privlačenju investicija, kao i načinu na koji Niš sarađuje sa postojećim.

Marta 2018. u okviru jednog od najvećih sajmova investicija i nekretnina u svetu MIPIM, koji se održava u Kanu, Gradu Nišu biće uručena priznanja - dodaje.


Kako se Niš našao na listi prestižnog časopisa?

Uspešno realizovane investicije, izgradnja novih fabrika u kojima je posao našlo blizu 10.000 radnika, način rada i saradnje sa investitorima, jak Univerzitet u Nišu, industrijska tradicija, infrastruktura i povezanost sa evropskim putnim pravcima - neki su od razloga, prema Ranđelovićevim rečima, koji su doprineli da se Niš nađe na ovoj listi.

Grad Niš našao se na ovoj listi najperspektivnijih gradova na osnovu svojih potencijala, evidentnog rasta stranih investicija i kvalitne podrške grada lokalnom ekonomskom razvoju i investicijama, kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Iza ovog prestižnog priznanja i rezultata koji su do njega doveli, stoji višegodišnji kontinuirani rad i podrška Kancelarije i institucija lokalne samouprave kao i značajna podrška Republike Srbije - dodaje Ranđelović.


Kako je magazin birao gradove?

Kako se navodi na sajtu časopisa, podatke o evropskim gradovima sakupljali su specijalnim onlajn alatima, a koristili su i podatke sa tržišta i druge izvore.

Prikupljeni su podaci za 489 lokacija i 150 regiona u pet kategorija: ekonomski potencijal, ljudski kapital, troškovi poslovanja, infrastruktura i poslovno okruženje. Lokacije su dobijale maksimum 10 poena za svaku od kategorija, što je mereno značajem u procesu realizacije stranih investicija, kako bi se gradovi i regioni rangirali prvo u podgrupama, a potom i finalnim rang grupama - piše na sajtu.

Istraživanje je rađeno u 6 kategorija direktnih stranih investicija, a tu su i sami učesnici podnosili izveštaj, koji je potom ocenjivao žiri. U obzir je uzeta veličina gradova i regiona, te su zato napravljene posebne kategorije za velike, srednje, male i mikro gradove. Kriterijumi za ocenjivanje gradova su bili različiti, od ekonomskog potencijala, kvaliteta života, troškova poslovanja, geografske pozicije, kao i to koliko grad daje podršku direktnim stranim investicijama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    10:56 // 15. 2. 2018.

    Svaka čast!

  • slavko

    09:47 // 15. 2. 2018.

    Mozda,neke 2145. godine.

  • Aperkat

    20:32 // 14. 2. 2018.

    Ma,niste ukapirali,to je,poznavajuci engleski humor,neka rublika puna ironije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: