Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 10. 2. 2020.

| Ekonomija

Brzina ipak bila presudna pri dodeli stanova za bezbednjake, prvi ključevi krajem marta

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Stanovi za bezbednjake
U Vranju bilo preko 200 prijava za 186 stanova; foto: M. D. /JV

Da su državni stanovi za bezbednjake koje Vlada Srbije finansira u Nišu i Vranju, na kraju deljeni po brzini, odnosno po redosledu prijava koje su stizale na mejl i da je kriterijum “brzi prsti”, koji je za premijerku Anu Brnabić najbolji, bio presudan, potvrdio je i direktor Građevinske direkcije Nebojša Šurlan.

Stanovi za bezbednjake Kašnjenje od mesec dana biće naplaćeno investitoru, prvi ključevi biće podeljeni krajem marta; foto: M.D. /JV Danas je u Vranju Šurlan sa ministarkom Zoranom Mihajlović obišao završne radove na izgradnji stanova, a odgovarajući na pitanje novinarke Južnih vesti koji su bili kriterijumi po kojima su stanovi dodeljivani i šta misli o izjavi premijerke Ane Brnabić da je pri dodeli stanova bila bitna brzina, odgovorio da je ovakav način dodele stanova po zakonu, a proces dogovoren.

Postoji zakon po kome se radi ovaj projekat. Svaki od organa bezbednosti raspiše inicijalno svoj konkurs gde se prijave pripadnici koji ispunjavaju uslove da mogu da kupe stan. Prijave se obrade, naprave se liste ljudi, onda se te liste spoje i obrade i napravi se novi konkurs gde se gleda redosled prijavljivanja. To je proces koji je dogovoren i usvojen na nivou komisije koja sprovodi projekat. Bilo da je neko zaposlen par meseci ili godina, a nema rešeno stambeno pitanje, pod tim uslovima može da kupi stan - rekao je Šurlan.

Stanovi za bezbednjake Cena kvadrata u Vranju bila je 400 evra; foto: M.D /JV Inače, Vranje je prvi grad koji će krajem marta uručiti ključeve stanova bezbednjacima. Gradi se 186 stanova, a prema rečima Mihajlovićeve, bilo je preko 200 prijava.

Što se tiče Vranja, imamo kašnjenje od mesec dana i to će, u skladu sa ugovorom, da bude naplaćeno izvođaču kroz odštetni zahtev. Ono što očekujemo je da za dve, tri nedelje počnu radovi u Nišu, buduću da smo tamo imali dosta problema koji su bili objektivne prirode - rekla je ministarka.

Ona je najavila da do kraja aprila treba da počnu radovi na još nekoliko hiljada stanova, a u Vranju će ih biti preko 100 i, kako je rekla, nalaziće se prekoputa sadašnje lokacije kod “Pete škole”.

Podsetimo, upravo policijaci koji su konkurisali za stan, kako su rekli novinarima, ne misle da je čitav sistem oko dodele stanova u redu, jer po njemu ispada da do stana mogu da dođu oni koji rade tek nekoliko godina, a oni koji su u službi decenijama ostanu “kratkih rukava”, dok je premijerka Ana Brnabić rekla da je to bio najbolji i najtransparentniji nači da se dođe do stana.


Počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Radovi na postrojenju vredi su 11,7 miliona evra, a rok je februar 2021. Inače, ministarka Zorana Mihajlović prisustvovala je početku radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju, u blizini Železničke stanice, koje će se graditi do februara 2021. godine u Vranju.

Prema rečima direktora Vodovoda Gorana Đorđevića, pripremni radovi su završeni, što je podrazumevalo uređenje gradilišta, izgradnju zaštitnog bedema zbog podzemnih voda iz Južne Morave i sada se kreće sa izgradnjom postrojenja.

Kolektori koji se protežu kroz grad su završeni, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, a ostalo je da se dovedu još nekoliko kolektora.

Kao lokalna samouprava završili smo izgradnju svih dovodnih kolektora koji se protežu kroz Vranje, ali i iz Vranjske Banje. Na ovaj način ostvarujemo cilj da svako domaćinstvo, svako selo ima uređenu komunalnu infrastrukturu - kaže Milenković.

Vrednost projekta je 11,7 miliona dinara, 95 % je grant Nemačke razvojne banke u Srbiji, a 5 % finansira lokalna samouprava.

Inače, postrojene za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da reši problem zagađenje životne sredine, jer se do sada jedan deo otpadnih voda iz domaćinstava i industrije ulivao u Južnu Moravu.

Mihajlovićeva je rekla da se u komunalnu infrastrukturu u Vranju, koja bi trebalo da bude završena do 2021. godine ulaže 32 miliona evra i to za projekte vodosnadbevanja, prečišćavanja otpadnih voda i regulisanje čvrstog otpada, dok je direktor Nemačke razvojne banke u Srbiji Arne Gos najavio da će u Vranju u budućnosti da se radi na rešavanju pitanja čvrstog otpada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Komisija za pravdu

    09:30 // 11. 2. 2020.

    Sta ocekivati od INSPEKCIJE I INSPEKTORA to su najkorumpiraniji likovi koji su uvek u sprezi sa onima koji mute ista je i ovde inspekcija treba sprovesti jednu detaljnu kontrolu tih sluzbi ali dobro procesljati sve da vidimo sta su mutili godinama i ko ih je stitio da zamajavaju narod.

  • Alex

    08:47 // 11. 2. 2020.

    Kada će država da deli stanove npr.prosvetnim radnicima ili lekarima? Zašto su neki povlašćeni, neki ne? Dokle ćemo da se ponašamo kao evropska Severna Koreja?!

  • Spaceman

    22:47 // 10. 2. 2020.

    Ne razumem zašto se ljudi utrkuju da kupe stan po uobičajenoj ceni kvadrata, a koji je sklepan na brzinu i lošijeg je kvaliteta od većine novih zgrada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: