Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 31. 10. 2023.

| Ekonomija

Budžet Dimitrovgrada za 2024. godinu značajno veći, babušnički opet manji od prethodnog

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
budžet
Budžeti donešeni ranije nego uobičajeno; foto: A. K.

Budžeti opština Dimitrovgrad i Babušnica za 2024. godinu usvojeni su na poslednjim sednicama lokalnih parlamenata, pa će tako u narednoj godini buduća lokalna vlast u Dimitrovgradu raspolagati sa nešto preko 900 miliona, dok budžet Opštine Babušnica za 2024. godinu iznosi tek oko 490 miliona dinara.

Nešto ranije nego uobičajeno, jer se budžeti obično usvajaju u decembru, doneti su budžeti u dvema opštinama Pirotskog okruga i ono što se na prvi pogled iz njih vidi je da je u Dimitrovgradu budžet značajno povećan, dok je u Babušnici on opet manji od inicijalnog iz prethodne godine.

Budžet u Dimitrovgradu za narednu godinu isplaniran je na malo iznad 901 milion dinara, dok je prvobitni za 2023. godinu bio nešto preko 757 miliona dinara, što je povećanje od preko 140 miliona.

Kao i prethodnih godina, budžet će se najviše napuniti od komunalne takse za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima - ti prihodi planirani su na 350 miliona, što je prema projekcijama 38,89% dimitrovgradskog budžeta.

Od poreza bi trebalo da prihoduju oko 236 miliona dinara, a oko 115 miliona računaju od transfera iz Republike.

Od kapitalnih projekata u odluci u budžetu pominje se rekonstrukcija trotoara u glavnoj Balkanskoj ulici, za šta će biti izdvojeno 17 miliona, za asfaltiranje sokaka u mesnim zajednicama planirano je 24 miliona, za završetak Ulice maršala Tita u Željuši 50 miliona dinara, a za LED rasvetu obezbeđeno je 27 miliona.

Za razliku od Dimitrovgrada, budžet Opštine Babušnica, koja prema poslednjem popisu ima preko 1.000 stanovnika više od susedne pogranične opštine, opet je manji u odnosu na prethodni - prihodi su planirani na 478 miliona dinara, pa uz oko 12 miliona neraspoređenog viška iz ranijih godina, budžet je isplaniran na 480 miliona, koliko iznose i rashodi.

U odnosu na prvobitni iz 2023. godine koji je iznosio nešto preko 505 miliona, on je za oko 15 miliona manji.

Kao i prethodne godine, u inicijalni budžet ne ulazi novac od transfera resornih ministarstava koji se budu dobili preko projekata, a kako piše u odluci o budžetu, izdaci za kapitalne projekte biće planirani nakon odobravanja tog novca.

Oko 218 miliona dinara će se sliti u budžet od raznih poreza, a oko 243 miliona se računa od transfera od drugih nivoa vlasti, što je gotovo polovina budžeta.

Budžeti su donešeni na sednicama koje su poslednje u tom sazivu lokalnih skupština, jer će se prema najavama u svim opštinama Pirotskog okruga raspisati izbori, a iako i Privremeni organ može doneti odluku o budžetu, ipak je to učinjeno na završnim sednicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • botina

    14:30 // 4. 11. 2023.

    Posle izbora nas ocekuje i put do banje,nova radna mesta,doseljavanje ljudi sa strane...Babusnica nece stati.

  • Mitar

    18:51 // 3. 11. 2023.

    Ocekujem ubedljivu pobedu SNS u Babisnicu pa da se za NG proslavi uz srbsku majku-Cecu.

  • Nasa Ivana

    19:40 // 31. 10. 2023.

    Ivana je izgradila Babusnicu,vratila ljude,obezbedila nove puteve i sve to sa manje novca.Svaka cast,nikad nismo imali sposobniju predsednicu koja misli na svoj narod.Babusnica ne sme da stane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: