Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 11. 12. 2019.

| Ekonomija

Budžet Grada Vranja za 2020. godinu 2,7 milijardi dinara

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Zgrada Načelstva Vranje
Prihod Grad Vranja za 2020. godinu je 2,7 milijarde, osnovna svrha budžeta završetak investicionog ciklusa; foto: M. D. /JV

Gradsko veće Vranja usvojilo je nacrt budžeta za 2020. godinu i on će iznositi 2,7 milijardii dinara, što je za 400 miliona manje u odnosu na 2019. godinu. Prema rečima Bojana Kostića, gradskog većnika za finansije, osnovna svrha budžeta za narednu godinu je završetak investicionog ciklusa i kapitalni izdaci. Takođe, Gradsko veće je odlučilo i da se građani i socio-humanitarna udruženja oslobode plaćanja lokalnih administrativnih taksi, a to se, pre svega, odnosi na dokumente koje izdaje Matična služba.

Planirani budžet, rekao je gradski većnik Bojan Kostić, manji je u odnosu na ovogodišnji za oko 400 miliona dinara, zbog toga što je Grad ove godine imao rekordan prihod iz republičke kase.

Išli smo sa opreznom projekcijom budžeta, jer nemamo potvrdu da ćemo i naredne godine dobiti 400 miliona dinara od Republike, kao što je slučaj u proteklih godinu dana - kaže Kostić.

Najvažniji kapitalni projekti su završetak Ulice Bore Stankovića, izgradnja novog vrtića u naselju Raška, Doma kulture u Dubnici, gradskog parka, stadiona, zamena javne rasvete i uvođenje video-nadzora na glavnim gradskim saobraćajnicama i za to je predviđeno 455 miliona dinara.

Komunalni program koštaće duplo više nego u 2019. godini, pa će tako za održavanje puteva biti izdvojeno 50, a za asfaltiranje 100 miliona dinara. Od planiranih ulica, Kostić je izdvojio Kosovsku ulicu i Partizanski put, za šta Grad očekuje i pomoć Vlade.

Značajna sredstva biće izdvojena i za razrade projektne dokumentacije i to 58 miliona dinara.

Tu pre svega mislim na rekonstrukciju Bolnice i resanaciju Aleksandrovačkog jezera, ali planiramo i uvećanje projektnog finansiranja - rekao je Kostić.

Budžetom je predviđeno 20 miliona za medije, 4 više u odnosu na ovu godinu, kada je bilo 17 i za udruženja građana sa 13 je uvećanje na 15 miliona. Za lečenje dece obolele od maligniteta i teških bolesti iz budžeta će biti izdvojeno 3 miliona, a zapošljavanje 100 mladih preko stručne prakse koštaće 22 miliona dinara.

Političke stranke će u 2020. godini dobiti duplo više sredstava iz budžeta u odnosu na ranije godine.

Sledeća godina je izborna godina, takođe imamo povećane troškove oko sprovođenja izbora u skladu sa zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, partije koje redovno učestvuju na izborima dobiće duplo više sredstava. Imali smo 1,5 miliona za redovan rad, sada ćemo imati 3 miliona dinara, oko 12 miliona planirali smo za sprovođenje izbora i to je nešto što se dešava svake 4 godine - kaže Kostić

Dodaje, da je predviđeno i razduživanje gradske kase i to 18 miliona za vraćanje duga Gradske apoteke, 30 miliona za reprogram duga za struju. Likvidacija Javnih preduzeća Direkcija i Skijalište Besna kobila koštaće 5 miliona dinara, tako da njihova dugovanja za 2021. padaju na 15 miliona.


Ukidanje lokalnih taksi i smanjenje naknade za korišćenje javnih površina

Pored usvajanja nacrta budžeta, Gradsko veće donelo je i odluku da se građani oslobađaju plaćanja naknada za dokumente koje izdaje matična služba Gradske uprave.

Tom odlukom, kaže Bojan Kostić, ukidaju se takse za izvode iz matične knjige rođenih, uverenja o državljanstvu, iz knjige rođenih i umrlih.

Plaća se samo republička taksa od 500 dinara i zahtev 265, pre je to koštalo 1.200 dinara - kaže Kostić.

Crveni krst i organizacije registrovane za obavljanje delatnosti društvene zaštite dece, omladine i socijalne zaštite, kao i lica sa invaliditetom, takođe neće plaćati lokalnu administrativnu taksu.

Gradsko veće donelo je i odluku o smanjenju naknade za korišćenje javnih površina za priređivanje zabavnih sadržaja, jer je to bilo ekonomski teško održivo za priređivače.

Radi se uglavnom o sadržajima poput cirkusa i luna-parka koji se najčešće organizuju na Sportskom centru. Oni su do sada morali da plaćaju čak između 400 i 500 evra dnevno - kaže Kostić.

Podsetimo, ovogodišnji budžet Grada je 3,1 milijarda, a nadležni će ići na to da se i naredne godine kroz projekte probije cifra od 3 milijarde. Takođe, neophodna je i pomoć države, kako je rečeno na javnoj raspravi povodom nacrta budžeta za 2020. godinu, jer su potrebe veće od priliva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Pesic

    10:47 // 11. 12. 2019.

    Budzet Beograda po glavi stanovnika: 84'759 dinara
    Budzet Vranja po glavi stanovnika: 32'326 dinara

    U prevodu, 2.6 puta vise para za prestonicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: