Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 16. 6. 2023.

| Ekonomija

Budžet Leskovca u 2022. godini ostvaren 96,5%, dobitak 158 miliona dinara

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Grad Leskovac - zgrada
O budžetu će se raspravljati na sednici Skupštine 27. juna; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2022. godinu bio je 5,66 milijarde dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, on je ispunjen 96,5%, odnosno sa 5,32 milijarde dinara. Ona je sednici Gradskog veća istakla da je u prethodnoj godini ostvarena dobit od 158,2 miliona.

Najviše prihoda u leskovački budžet tokom 2022. godine slilo se u od poreza na dohodak i kapitalne dobitke - 2,49 milijarde dinara, dok je više od milijardu dinara dobijeno od transfera sa drugih nivoa vlasti.

Rashodi u prošloj godini iznose 4,66 milijarde dinara, a najviše novca utrošeno je korišćenje roba i usluga - 1,3 milijarde, dok je na plate zaposlenih u javnom sektoru iz budžeta svih građana otišlo više od 1,2 milijarde dinara.

Da je ostvarenje budžeta od 96,5% dobar rezultat zaključio je gradski većnik Stefan Kitanović, ali je pobrojao one stavke iz budžeta koje nisu baš najbolje ostvarene. Gradsko veće Leskovac Većnik Kitanović izneo zamerke; foto: M. M.

Budžet je ostvaren sa 96,5%, kao što smo već i čuli, dok su rashodi izvršeni sa 84,1% iz čega vidimo kvalitetno i odgovrno planiranje i budžitski suficit od 158 miliona. Puno toga u ovom izveštaju jeste pozitivno, ali možemo primetiti da se i neke stavke nisu ostvarile na zadovoljavajućem nivou. Primećujemo da se pozicija prostornog-urbanističkog planiranja ostvarila sa svega 23,2%. Kod izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, od 62,7 planiranih miliona realizovano je 30,6 miliona, odnosno 48,8%. Kod izgradnje objekata za potrebe Grada ostalo je 34 miliona, dok je najviše problema bilo organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastrukture gde je ostalo neutrošeno 250 miliona dinara - rekao je Kitanović.

On je dodao i da Grad Leskovac trenutno na računu ima 728 miliona dinara, dok će mišljenje o završenom budžetu Grada za 2022. godine na sednici Skupštine, 27. juna, moći će da daju i predstavnici opozicije.

Podsetimo, suficit u leskovačkom budžetu posle prvih 9 meseci 2022. godine bio je 362 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M.C.D

    15:04 // 18. 6. 2023.

    Odgovorno i pametno raspolaganje sredstvima budžeta rezultira suficit u budžetu.

  • Milka

    01:36 // 17. 6. 2023.

    Ovakve rezultate daje samo odgovorno upravljanje gradom.

  • J@N@

    23:57 // 16. 6. 2023.

    Stabilne finansije rezultat su odgovornog i domaćinskog raspolaganja sredstvima budžeta rukovodstva grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: