Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 19. 6. 2022.

| Ekonomija

Budžet Leskovca u prošloj godini ostvaren skoro 100%, ovogodišnji se uvećava za 566 miliona

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Grad Leksovac
Pohvale za dobro realizovan budžet stigle i od predsednika Vučića; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu iznosio je nakon rebalansa 4,7 milijarde dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, on je ispunjen 98,2%, odnosno sa 4,59 milijarede dinara. Ona je istakla da je prošla godina završena sa suficitom u budžetu od 561 milion dinara, pa je predložila i uvećanje ovogodišnjeg za 566 miliona.

Najviše prihoda u leskovački budžet tokom 2021. godine slilo se u od poreza na dohodak i kapitalne dobitke - 2,2 milijarde dinara. Prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije, prihodi od namenskih i nenamenskih transfera iznose 1,2 milijarde ili 113,7% u odnosu na godišnji plan.

Rashodi u prošloj godini iznose 4,2 milijarde dinara, a najviše novca utrošeno je za plate zaposlenih u javnom sektoru - 1,1 milijarda dinara, dok je za korišćenje roba i usluga iz budžeta svih građana Leskovca utrošeno takođe nešto više od milijardu dinara.

Sa ostvarenim budžetom na sednici Gradskog veća hvalio se i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je preneo pohvalu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da je Leskovac jedan od najboljih gradova po ostvarenju budžeta.

Moram da vam prenesem pohvalu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gde mi je juče u komunikaciji rekao da smo među najboljima u Srbiji. Mi trenutno na svom računu imamo 733 miliona, plaćamo redovno dugovanja prema EPS-u koji su neki drugi napravili, a do kraja tekuće godine ćemo završiti sa tim dugom. Mi smo bolji i od Niša, Kragujevca, a o Jagodini neću ni da pričam, ovo što smo mi uradili je prava renesansa. Čestitam i šefici finansije na urađenom poslu, a mi ćemo za sve koji rade dobro naći načine da ih nagradimo - rekao je Cvetanović.


Predloženo da budžet za 2022. godinu bude uvećan za 566 miliona

Na sednici Skupštine koja će biti održana 27. juna odbornici će raspravljati i o uvećanju budžeta za ovu godinu, pošto je, po rečima Šefice odeljenja za finansije Marije Milosavljević, tome najviše doprinela neraspoređena od dobit od 566 miliiona dinara iz 2021. godine.

Prema Nacrtu rebalansa ovogodišnjeg budžeta on bi trebalo da bude uvećan i da iznosi 5,66 milijarde dinara. Od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke došlo je do povećanja prihoda poreza na zarade i to za 120 miliona dinara, a na osnovu ostvarenja u prvih pet meseci. Prihodi od imovine su uvećani 75 miliona dinara jer je došlo do naplate potraživanja iz ranijih godina - obrazložila je Milosavljević.

Podsetimo, budžet za 2022. godinu krajem decembra prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović je ocenio kao razvojni, dok ga je opozicija opisala kao predizborni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: