Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 22. 11. 2022.

| Ekonomija

Budžet Leskovca u prvih 9 meseci ostvaren sa 74,2%, opozicija opet istakla slabu ostvarenost investicija

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
20221122_131644
Suficit u prvih 9 meseci 362 miliona dinara; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2022. godinu je 5,66 milijarde dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, on je u prvoj polovini ove godine ispunjen 74,2%, odnosno sa 4,08 milijarde dinara. Iz opozicione odborničke grupe ”Za Leskovac zajedno” opet su zamerili što planirane kapitalne investicije najavljene za 2022. godinu još nisu ni počele da se realizuju ili su ostvarene u malom procentu.

Najviše prihoda tokom prvih 9 meseci 2022. godine u budžet Lekskovca slilo se od poreza na dohodak i kapitalne dobitke - 1,8 milijarde dinara. Prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije, prihodi od poreza na zarade doprineli su sa 1,5 milijardom dinara, dok je najviše novca, čak 952 miliona utrošeno za plate zaposlenih u javnom sektoru.

Ona je istakla i da je od 1. januara do 30. septembra ostvaren suficit u budžetu od 362 miliona dinara, s obzirom na to da rashodi u prvih 6 meseci iznose 3,19 milijarde dinara.

Da je ponosan na rezultat ostvaren u prvih 9 meseci 2022. godine istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji se po ko zna koji put pohvalio da se trenutno na računu Grada nalazi 881 milion dinara. 20221122_131625 Gradonačelnik se opet hvalisao ostvarenim budžetom; foto: M. M.

Prihodi su nam skoro idealni za prvih 9 meseci, jer su od maksimalnih 75% ostvareni sa 74,2%. Budžet je racionalan i izbalansiran, pa će se ovaj devetomesečni trend nastaviti i u poslednjem kvartalu. Očekujemo da budžet na kraju godine bude ostvaren kao i prošle godine, sa 98,2%. To nam pokazuje mudro planiranje i efikasni rad. Poslednjih godinu dana stalno imamo na računu između 850 i 950 miliona dinara, a danas je to 881 miliona. Redovno izmirujemo sve troškove, a s ponosom ističem da smo u prvih 9 meseci ispunili sve svoje obaveze što se tiče projekata. Uvek smo čekali da se godina završi, a sada smo već tu obavezu završili - rekao je Cvetanović.


Opozicija opet ukazala na problem sa kapitalnim investicijama

Baš kao i na prethodnom skupštinskom zasedanju, kada je vladajuća većina usvojila šestomesečni izveštaj, opozicioni odbornici Grupe građana ”Zajedno za Leskovac” ukazali su na to da se kraj 2022. godine bliži, a da mnogobrojni kapitalni projekti još nisu počeli ili su ostvareni u izuzetno malom procentu.

Opet imamo slučaj da za investicije koje se finansiraju iz državnog budžeta da nije odvojen niti jedan dinar. Lokalna vlast mora da brine o tome, da se interveniše. Ako su ta sredstva ušla u budžet, onda je to neko obećao. U odnosu na prošli put imamo i inovaciju, a to je da više pored neostvarenih projekata ne stoje nule, kakvih je bilo ranije, ali imamo i to da su uvedene dve vertikalne kolone za 2023. i 2024. godinu. Stvarno ne razumem kakve veze to ima sa budžetom za prvih 9 meseci ove godine. Proširenje kanalizacione mreže planirano 600 miliona, a ostvareno 6,9%. Rekonstukcija i izgradnja objekta Dečijeg dispanzera planirano 410 miliona, a izvršenje nula. Rekonstrukcija Ulice Rade Žunić takođe nula pa i rekonstrikcija Trgovinsko-ugostiteljske škole i tu nema ništa - rekao je Dragoljub Živković.

On je i pohvalio završetak radova na rekonstrukciji Bulevara Nikole Pašića, dok nezavršeni Trg, kao i gradnju stadiona nije želeo da komentariše.

Takođe, odbornička većina usvojila je i rebalans budžeta koji je obrazložen potrebom da se radnicima javnih preduzeća isplati otpremnina u iznosu od 41,2 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: