Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 19. 9. 2022.

| Ekonomija

Budžet Leskovca u prvoj polovini 2022. godine ostvaren 57%, opozicija nezadovoljna kapitalnim investicijama

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Grad Leskovac - zgrada
Suficit u budžetu u prvih 6 meseci 164 miliona dinara; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2022. godinu nakon rebalansa je 5,66 milijarde dinara, a prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, on je u prvoj polovini ove godine ispunjen 57,7%, odnosno sa 2,85 milijarde dinara. Ipak, iz opozicione odbroničke grupe ”Za Leskovac zajedno” zameraju što planirane kapitalne investicije, za koje stiže novac iz državnog budžeta, još nisu počele da se realizuju.

Najviše prihoda tokom prvih 6 meseci 2022. godine slilo se od poreza na dohodak i kapitalne dobitke - 1,2 milijarde dinara. Prema izveštaju šefice Odeljenja za finansije, prihodi od poreza na zarade doprineli su sa skoro milijardu dinara, dok je od drugih transfera nivoa vlasti ostvaren prihod od 517 miliona dinara.

Ona je istakla i da je od 1. januara do 30. juna ostvaren suficit u budžetu od 164 miliona dinara, s obzirom na to da rashodi u prvih 6 meseci iznose 2,14 milijarde dinara.

Kao i na prethodnim skupštinskim zasedanjima kada se raspravljalo o ostvarenju budžeta, najponosniji je bio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji se pohvalio da se trenutno na računu Grada Leskovca nalazi 967 miliona dinara. skupština leskovac Na računu Grada po rečima Cvetanovića 967 miliona dinara; foto: B. A.

Na osnovu navedenog možemo zaključiti da ostvarenje budžeta ide po planu, da je budžet realno planiran i da imamo novca za sve planirane investicije. Račun izvršenja budžeta beleži izuzetnu likvidnost, prosek je 750 miliona, a mi na računu danas imamo 967 miliona dinara. Takođe, tu je i budžetski suficit iz prvih 6 meseci, što dovoljno govori o svemu što radimo - rekao je Cvetanović.


Opozicija čeka kapitalne investicije

Zamerke na ostvarenje budžeta izneli su odbornici Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” koji su ukazali da planirane kapitalne investicije u Leskovcu u prvih 6 meseci nisu ostvarene, da u većini kolona i dalje stoji nula, te da je sav uložen novac otišao u putnu infrastukturu.

Ovde se najbolje vidi koliko država vodi računa o Leskovcu. Sve što ste ispričali su neke nabacane činjenice od kojih čovek može da se uspava dok sluša. E sad da građani čuju. Sve kapitalne investicije u Leskovcu su nula. Sve same nule, a krediti su nam sve veći. To će da otplaćuju naša deca i unuci - rekao je Nenad Zdravković.

U raspravu se uključio i narodni poslanik Nebojša Cakić koji je uporedio budžet Leskovca sa gradovima sličnim po broju stanovnika i veličini, poput Subotice i Kruševca, ali da su ti gradovi daleko ispred Leskovca.

Takođe iz opozicije su predložili i da se svi odbornici odreknu današnje dnevnice i da se novac uputi za lečenje 8-godišnjeg Andrije Stanojevića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: