Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 18. 12. 2013.

| Ekonomija

Budžet Niša opet bez javne rasprave

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Zoran Perišić gradonačelnik Niša
Opet slagao; Zoran Perišić za govornicom

Iako je gradonačelnik Zoran Perišić nebrojeno puta najavljivao da će pre usvajanja budžeta biti održana javna rasprava, već drugu godinu zaredom se to nije desilo.

Perišić je odbio da odgovora na pitanja novinara Južnih vesti, ali je juče, tokom rasprave o budžetu, za skupštinskom govornicom pojasnio da javna rasprava "nije zakonska obaveza".

- Zakon ne predviđa drugi vid rasprave. Predlog budžeta je bio na sajtu Grada nekoliko dana - kratko je prokomentarisao Perišić.

Sa druge strane zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, koji se uredno odazvao pozivu novinara, pojasnio je da je javne rasprave u stvari bilo.

- Pa, bilo je na sajtu Grada 10 dana. I, zato su i došla 4 amandmana. Mi smo upravo zbog toga i radili budžet ranije nego što je to bila praksa ranijih godina i objavili ga na sajtu Grada, javno dostupnim.. ne znam kako je drukčije trebalo da ga dostavimo građanima na uvid? - kaže Slavković.

Skupština Grada Niša juče je usvojila budžet Grada za 2014. godinu.

Budžet Niša već godinama se usvaja bez javne rasprave, ali je aktuelni gradonačelnik ranije najavljivao da će tu praksu promeniti.


Kako znaju šta građani žele?

Član niško Lokalnog antikorupcijskog foruma Mladen Jovanović kaže je pohvalno što je predlog budžeta bio objavljen na sajtu Grada, ali samo kao vid pokušaja da se unapredi transparentnost u radu, ali da to nikako ne može da se nazove javnom raspravom.

Jovanović pojašnjava da rasprava podrazumeva razgovor sa građanima, da građani mogu da postave pitanja, ali i da dobiju odgovor.

- Bez toga, pošto se budžet kreira prema potrebama građana, kako su gradski funkcioneri znali koje su potrebe građana? Po kojim kriterijumima su oni pravili budžet? - kaže Jovanović.

Dragan Dobrašinović Građane niko ništa ne pita; Dragan Dobrašinović, foto: Media centar BeogradDragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija se slaže da je razgovor sa građanima jedini način da se budžet napravi po meri građana.

Kao jedan od uspešnih modela Dobrašinović navodi Blace.

- Tamo smo, u saradnji sa Opštinom, napravili seriju javnih rasprava, ali smo ih podelili po sektorima - sport, kultura, socijalne teme,.. tako su diskusije bile fokusirane, na sastanke su dolazili ljudi koji su upoznati sa temama, a jasni su bili i zaključci - kaže Dobrašinović.

Dobrašinović naglašava i da je veoma bitno da i javna preduzeća javno objave svoje planove rada, po kojima se i pravi budžet, pa da i građani kažu da li su predložene stvari njima stvarno bitne ili imaju neke druge predloge.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lidija

    11:59 // 19. 12. 2013.

    Dobar je budzet imace za njihove plate,putovanja, dnevnice,nema izgradnje,socijala moze da ceka,narod mora da cuti jer je postao nem i gluv.Kuda nas sve ovo vodi?

  • Snezana Ni

    11:15 // 19. 12. 2013.

    Doktore,sta uciniste od sebe?

  • Daki

    09:28 // 19. 12. 2013.

    Nije samo Niš,i druge opštine na jugu Srbije nisu organizovale javne rasprave,ne samo o buđetu,već i ostalim sistemskim dukumentima.Opštine su postale prokeletinje ,i birači su "suvišni",osim kad se..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: