Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 15. 6. 2021.

| Ekonomija

Budžet Niša u korona godini realizovan više od 80%, opozicija kaže da su rezultati nula

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Niš centar
Računica pokazala dobru realizaciju, ali i rast davanja za plate u javnom sektoru; foto: Davorin Dinić

U godini kada je svet stao zbog pandemije virusa korona, budžet Niša je realizovan sa solidnih 80%. Najviše su se isplaćivale plate i usluge, ali se i asfaltiralo skoro sve što je planirano. Na kraju je i ostvaren i suficit od oko 114 miliona dinara, a za opozicionog odbornika Miodraga Stankovića je sve to pokazatelj da su rezultati gradske vlasti jednaki nuli u godini za nama.

Planirani su prihodi od skoro 11 milijardi dinara, a ostvareni više od 9 milijardi, pa je i ukupna prikazana realizacija viša od 80%.

Najviše je kasa punjena od poreza na dohodak, dok je od poreza na imovinu prihodovano više od 2 miljarde dinara, piše u završnom računu budžeta.

Upravo tu vidi prostor za kritiku odbornik Stanković koji kaže da je porez na imovinu uvećan 300% u odnosu na 2012. godinu.

Ostvaren je prihod u 2020. godini od poreza na imovinu u iznosu od čak milijardu i 244 miliona dinara. U 2012. godini je taj prihod bio 340 miliona dinara, što kazuje da ova vlast punih 9 godina živi na grbači naroda. Veoma slaba realizacija prihoda od imovine, dobara i usluga, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno svih prihoda gde aktivizam lokalne samouprave dolazi do izražaja – kritikuje Stanković.

I rashodi su ostvareni sa oko 80%, a od ukupno utrošenih oko 7,4 miliijardi dinara u 2020. godini, više od polovine otišlo je na plate za zaposlene u javnom sektoru, kao i na plaćanje dobara i usluga.

mikica-ds-foto-jcm Stanković kritikuje realizaciju budžeta; foto: JV/J. C. M. Stanković skreće pažnju da je za zaposlene u prošloj godini plaćeno 177 miliona dinara više nego u 2019. godini.

Usluge po Ugovoru 617 miliona, specijalizovane usluge 776 miliona. Znači ukupno milijarda 393 miliona samo na usluge. Grad je mogao mnogo toga da uradi s ovim novcem, ali je taj novac otišao na partijsko zapošljavanje - kaže Stanković.

Realizacija kapitalnih projekata je manja od 70%, a realizacija izgradnje kanalizacione mreže je samo 17% od planiranog. Slično je i sa vodovodnom mrežom čija je realizacija izgradnje oko 33%.

Asfaltiranje, izgradnja saobraćajnica i njhova rehabilitacija je, sa druge strane, realizovana u visokom procentu - iznad 95%.

Realizacija programa uređivanja i izgradnje je nikakva, investicija nema, realizacija ozakonjenja nikakva, novoizgrađenih objekata nema. Iz godine u godinu ponavlja se ista priča. Niška vlast je još jednom pokazala da niti dobro planira niti ima rezultate kojima može da se pohvali – zaključio je Stanković.

Na kraju godine je, kako piše u dokumentu, ostvaren i suficit od 114 milona dinara. Ovaj novac je preraspoređen na sufinansiranje i finansiranje novih 11 projekata među kojima je i onaj koji se odnosi na saniranje posledica uzorkovanih virusom korona.

Završni račun budžeta Niša za 2020. godinu je prihvatilo Gradsko veće, a pred odbornicima niške Skupštine naći će se na sednici koja je zakazana za 17. jun.

Kompletan završni račun pogedajte - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    17:43 // 16. 6. 2021.

    Citam ove komentare, presvucenih botova ! Alo, bezobraznici, nije tema marginalac Mikica, nego istina koju govori ! Pametnom ne treba opzicija, da shvati da je saldo =0 ! Jedino su dzepovi ljudi iz vlasti puni, privilegije realizovane, plate povecane, zaposljeni najblizi ... i, svima puna usta Vucica, da ih popreko ne pogleda !
    Gledajte si Sarapu i Krstica i Vucicevica i ubedite se da je sve naj

  • Miloš milošević

    19:24 // 15. 6. 2021.

    Mikica nije opozicija nego bliski saradnik ovoga režima što je u više navrata dokazao. Pogazio je bojkot, razrušio ds i ni on ni ćirko ni banana nisu opozicija.

    • Razbibriga

      17:45 // 16. 6. 2021.

      A, ti sta si ? Sendvicar !

  • Tasa

    12:26 // 15. 6. 2021.

    Vreme je za promene. Mladi Stankovicu organizuj opoziciju i svi slozno do pobede

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: