Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 25. 4. 2024.

| Ekonomija

Budžet Niša uvećan za više od 2 milijarde - Grad Niš računa i prodaju zemljišta

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne Vesti
Skupština
Do kraja godine očekuju još više prihoda i novi rebalans budžeta; foto: Nikola Đukić

Prvim rebalansom budžeta Grada Niša odlučeno je da dosadašnji budžet koji je bio skoro 16,4 milijarde dinara bude uvećan na skoro 19 milijardi. Budžet će biti povećan za uređenje međublokovskog prostora, izgradnju i održavanje saobraćajnica, eksproprijaciju, podršku kulturnim manifestacijama, za ujede pasa, ali i održavanje lokalnih izbora. Do kraja godine najavljen je još jedan rebalans jer će budžet dodatno biti uvećan prodajom gradskog zemljišta investitorima. Za opoziciju, novi budžet ne pokazuje realnu finansijsku situaciju, već početak predizborne kampanje.

Dosadašnji budžet iznosio je 16.393.869.000 dinara i biće uvećan za 2.523.000.000, pa će ukupno iznositi 18.917.283.470 dinara.

Stekli su se uslovi za rebalans budžeta, tvrdi načelnica Uprave za finansije Nina Ilić koja je rekla da je prihod u odnosu na isti period prošle godine porastao za 850 miliona dinara.

Među bitnijim investicijama koje će pokriti novi budžet, navela je uređenje međublokovskog prostora, izgradnju saobraćajnica, održavanje i rehabilitaciju javnih puteva, pošumljavanje i stimulaciju Nišlija za povećanje energetske efikasnosti, ali i za eksproprijaciju i socijalno ugrožene građane.

Nina Ilić Načelnica Uprave za finansije Grada Niša Nina Ilić; foto: Nikola Đukić Takođe, navodi da ni kultura nije zanemarena, te će festivali Evergreen i Teatar na raskršću dobiti veći budžet, dok će Niški simfonijski orkestar dobiti nove instrumente. Napominje i to da je Gradu Nišu i Nišlijama interesantan i sport, zbog čega su klubovi dobili veće budžete, a biće i obezbeđenja sredstva i za izgradnju skejt parka u Čairu.

Morali smo da izdvojimo i sredstva za ujede pasa i padove, ali to je naša realnost. Za gradski i prigradski prevoz je povećan iznos projekcije u budžetu i takođe za realizaciju lokalnih izbora povećana su sredstva kod Uprave za organe grada i građanskih stanja - tvrdi Nina Ilić.


Najavljene licitacije za prodaju gradskog zemljišta


Još jedan od razloga zbog kojih je budžet rebalansom povećan je skoro 100.000 više poreskih obveznika u odnosu na 2011. godinu, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, pa dodala da poreska stopa nije uvećana, već poreska osnovica koja se formira na osnovu prometa.

Mesečno se prometuje oko 1.000 nepokretnosti u Nišu i neke od njih ulaze u porez na prenos apsolutnih prava. Pojedine firme zato što bolje rade prelaze profit od 50 miliona dinara - rekla je Sotirovski.

Dragana Sotirovski Gradonačelnica najavila prodaju zemljišta u Nišu; foto: Nikola Đukić Tom prilikom takođe je rekla da će prodati zemlju koju Grad Niš poseduje u industrijskim zonama 1 i 2, kao i zemljište na PIK-ovom imanju, ali i zemljište u Ulici Ivana Milutinovića. Ona navodi da su nakon što su deo tog zemljišta izgubili u procesu restitucije, ponovo postali suvlasnici i da će na tu doći investitori koji će svoj novac i kapital uložiti u uređenje gradsko-građevinskog zemljišta.

Takođe, navodi i da će na tim novim gradilištima ti investitori zaposliti i građane Niša, a kako je najavila prodaće i zemljište u industrijskoj zoni kod aerodroma “Konstantin Veliki”, ali i parcelu kod Akva parka, gde je planirana izgradnja hotela.

Zašto ne bismo prodali i parcelu kod Akva parka, to je naša parcela na kome je prema planu izgradnja hotelskog sadržaja. Grad nema interesa da gradi hotele, ali ima interese da ih ima na tom području i neka ih sagradi privatnik, a to su milioni u pitanju. Radili smo procenu i ta zemlja košta 2.500.000 dinara, to su sve prihodi - rekla je Sotirovski.

Prodaja imovine će se građanima vratiti, tvrdi Sotirovski i kaže da to planiraju kroz izgradnju kanalizacije, vodovoda, asfalta, pijace, vrtića i škola.

Dragoslav Ćirković Ćirković kaže da je novi budžet nije realan i da je u pitanju predizborna kampanja; foto: Nikola Đukić Međutim, predstavnici opozicije kažu da porast prihoda ne prikazuje realnu situaciju. Dragoslav Ćirković smatra da novi budžet predstavlja odraz inflacije, te da je nemoguće da prihod od plata i zarada bude veliki kada je hrana poskupela za 53 odsto, a plate porasle za 43 odsto.

Na početku godine menjamo budžet za više od 2 milijarde i nešto preko dinara, a čak i to preko nije malo. Loše je to što cifre koje dominiraju i zaluđuju zdrav um su netačne cifre koje ne kazuju da su moguće. Verovatno živimo u društvu sa vlašću koja projektuje nemoguće stvari. U pitanju je imaginacija stvarnosti - rekao je Ćirković.

Zbog toga je, kako kaže, rebalans budžeta početak predizborne kampanje Srpske napredne stranke u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • FILIP beli visokoletač

    04:18 // 27. 4. 2024.

    Sekulović odbornik ???
    Potrčko kod g.Bulatovića i zašto mu neko ne kaže istinu da ga ne mogu smisliti čelnici opštine Pantelej i članovi OO SNS Pantelej.

  • Milja

    13:49 // 26. 4. 2024.

    Kakva prevara! Za rebalans nemaju prihode! Srednjim školama u gradu skidaju buđžete, od istih moraju da naglave 5 mili. din.Verovatno i osnovnim. Ovo je presedan da se oduzima od bednih buđžeta škola koje su i onako sa postojećim buđžetima na ivici opstanka, jer su već skinuli školama po 10%, a i opljačkali su ih kroz centralizovane javne nabavke za sredstva za higijenu i kancelarijski materijal.

  • Komsija

    13:35 // 26. 4. 2024.

    Jel bio prisutan gdin Bulatovic?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: