Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 2. 12. 2019.

| Ekonomija

Budžet Niša za 2020. planiran na 11 milijardi, javna rasprava opet u poslednji čas

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
budžet
Uvek kratak rok za javnu raspravu; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

Predlog budžeta Grada Niša za 2020. objavljen je na gradskom sajtu, a gradonačelnik je pozvao na javnu raspravu u sredu 4. Decembra od 13 do 14 sati u sali Skupštine grada. Danijel Dašić iz NKD kaže da ovako kratak rok pokazuje netransparentnost i bezobzirnost vlasti, a da i stručnjacima treba 7-10 dana da se upoznaju sa predlogom, kao i da za 2 dana ništa ne može da se uradi.

Prihodovna strana budžeta za 2020 planirana je na 11,18 milijardi dinara, a rashodovna na 10,98 milijarde što pokazuje da vlast planira suficit od skoro 35 miliona dinara.

Sada već tradicionalno, nacrt budžeta ugledao je svetlost dana svega 48 sati pre javne rasprave, zakazane za sredu. Traže se i konstruktivni predlozi već od sutra.

Pozivam vas da dostavite konstruktivne predloge za poboljšanje budžeta, nakon čega ćemo, u cilju nastavka već održanih neposrednih razgovora sa građanima, odnosno njihovim predstavnicima u savetima građana u kojima sam imao priliku da čujem predloge, održati javno upoznavanje i razgovor sa svim zainteresovanim građanima, organizacijama civilnog društva i medijima o budžetu i to u periodu od 03. do 05. decembra tekuće godine - stoji u pozivu gradonačelnika.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da se za 2 dana nacrt ne može kvalitetno iščitati, niti je moguće dati smislene predloge. Kvaka 23 Danijel Dašić Dašić oštar; Foto: Screenshot "Kvaka 23"

Ovo je još jedan dokaz totalne bezobzirnosti i neodgovornosti vlasti. Grad Niš nastavlja sa netransparentnom politikom. Da bi se kvalitetno upoznali sa budžetom potrebno je 7-10 dana - kaže Dašić.

Za aktuelni nacrt koji predviđa i suficit Dašić kaže da stvarno ne zna “na osnovu kog Deda Mraza” vlast očekuje da prihod za 2020. bude 11 milijardi.

Njima je 10 milijardi misaona imenica - ukazuje Dašić.

Usvajanje budžeta planirano je do 20. decembra, a posle toga najavljen je i građanski vodič kroz budžet - još jedan dokument čija se izrada najavljuje svake godine, ali ga još nema.

Dašić ovakav način predlaganja budžeta, projektovanja i (ne)uključivanja građana naziva - vodič kroz politički budžet.

Dokumenti za preuzimanje

  1. nacrt budžeta (preuzmi) - 1,239.19 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • redovni citalac

    01:26 // 5. 12. 2019.

    Jedino da 1) dobiju iz rezerve sve pare pa da ih prihoduju.
    ili 2) da se zaduze pa da uzete kredite tretiraju kao prihod a ne kao obavezu.

    ocekujem vise clanaka na ovu temu. to je raspolaganje novcem svih stanovnika Nisa.

  • Ouzo

    18:55 // 4. 12. 2019.

    Danijele,koga briga za misljenje strucnjaka,vazno da glasacka masina,koja nece ni procitati materijal ,digne ruke !Kad se usvoji budzet,bice za njihove dnevnice,pausale ,nadoknade za rad u nepostojecim i neradnickim komisijama !

  • DMX

    11:29 // 3. 12. 2019.

    Sve dosljaci i sljam vode ovaj jadni grad!Gde je novogodisnja rasveta jadnici poltronski?!?BG sija,NS isto...A vi pravite nebulozni miting.Vecina normalnih gradskih ljudi otisla,i ostatak ce uskoro...ostace ova moralna beda sto nezna za bolje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: