Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 10. 12. 2020.

| Ekonomija

Budžet Pirota za 2021. godinu veći za 6 posto

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
budzet
Veći za oko 6 %; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

Za oko 100 miliona dinara više u odnosu na prošlogodišnji, pirotski većnici predložili su budžet za narednu 2021. godinu. Najveći prihod u budžetu dolazi od poreza na dohodak građana, dok najveći deo budžeta, oko 27 % odlazi na plate zaposlenih. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je nacrt o budžetu potpuno jasan i transparentan i dostupan građanima na uvid.

Većnici su odbornicima na usvajanje predložili budžet od oko 1,8 milijarde dinara, što je uvećanje od 6,19 % u odnosu na onaj iz 2020. godine. Ambiciozno, kaže Vasić, ali smatra da povećanje ima zaleđinu.

To jeste možda malo ambiciozno, ali je na osnovu izvršenja budžeta za ovu godinu. Očekujemo da u prvoj polovini 2021. godine polako prođe problem sa kovidom, a da će drugi deo godine biti značajno bolji. Predvideli smo da sve ustanove dobro funkcionišu, da imamo jaku socijalnu komponentu i investicije. On jeste programski, imamo 17 programa koji imaju svoje indikatore koji se prate - objašnjava Vasić.

Najveći prihodi u 2021. godini su porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke, porez na imovinu, porez na dobra i usluge, prihodi od međunarodnih projekata i transferi sa nivoa republike.

Planirani prihodi od poreza na dohodak građana iznose nešto preko 962 miliona dinara, a ukupni prihodi od poreza su 1,31 milijardi, pa je popuna budžeta preko poreza 72 %.

Nacrt budžeta dostupan je građanima na ovom linku, a Vasić kaže da je on razumljiv svima.

Nacrt budžeta se nalazi i na našem sajtu, sve njegove strane. Svakome može da bude jasan budžet, ko želi da se udubi u njega. Nadam se da je potpuno jasan i transparentan i odbornicima koji će ga usvajati, a i svima koji se interesuju. Prikazan je po svim bitnim stavkama i svako može da nađe šta želi, recimo kako je raspoređen novac za neki mesnu zajednicu, za bilo koju školu, za plate, kulturu, vrtić. bukvalno sve može da se vidi - objašnjava gradonačelnik.

Pored prihoda, budžet grada ostvariće i primanja i od planirane prodaje stanova i zemljišta u industrijskom parku, strelištu i naselju Senjak, a kao i ranije, najveći rashod su plate zaposlenih u javnom sektoru.

Rashodi za zaposlene učestvuju sa 27 %, na korišćenje usluga i roba ide 29 % budžeta, na subvencije oko 5 %, a na donacije, dotacije i transferi 9,90 %.

Za socijalnu zaštitu izdvojiće se 5,96%.

Podsetimo, budžet Pirota koji je usvojen prošle godine iznosio je 1,7 milijardi dinara, a rebalansom od februara ove godine povećan je na 2,33 milijardi.

Ipak, polovinom oktobra, smanjen je za 45 miliona, kao posledica epidemije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    08:49 // 10. 12. 2020.

    A, be, pirotjanci, kude je stezanje kaiš, postade vi kratak?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: