Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 19. 12. 2022.

| Ekonomija

Budžet Pirota za 2023. godinu oko 2,2 milijarde dinara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
gradska uprava
Odbornici usvojili budžet; foto: Lj. F.

Glasovima većine odbornika Skupština Grada Pirota usvojila je budžet za 2023. godinu koji će iznositi oko 2,2 milijarde dinara i za 14,5% je veći od izvornog budžeta za 2022. godinu. Gradonačelnik Pirota očekuje nekoliko pozitivnih rebalansa tokom naredne godine, kako bi budžet bio i veći, dok deo opozicije kritikuje da se u budžetu opet nije našao projekat izgradnje nove zgrade Hitne pomoći.

Najviše novca će se u budžetu sliti od raznoraznih poreza - 1,68 milijardi, što je oko 76% ukupnog budžeta. Planirani prihodi od poreza na dohodak građana iznose oko 1,3 milijarde dinara, dok su ukupni prihodi od poreza na imovinu projektovani u iznosu od 309 miliona dinara.

Transferi Republike iznosiće oko 318 miliona dinara, od toga oko 300 miliona su nenamenski transferi, a oko 5,9 miliona dinara je namenski socijalni transfer i oko 11,7 miliona dinara će biti transfer Ministarstva prosvete Predškolskoj ustanovi za pripremni predškolski program.

Gradonačelnik Vasić kaže da budžet za 2023. godinu jeste veći od izvornog prošlogodišnjeg, ali da je tokom ove godine bilo 4 rebalansa.

Nadamo se da ćemo takođe naredne godine imati pozitivnih rebalansa. Mi smo izdvojili više novca za socijalnu zaštitu, decu, predškolsko vaspitanje, osnovno i srednje obrazovanje, medije i sport, pa kada pogledate i za investicije i to daje veru da će budžet biti dobro realizovan i da će investiciona godina biti dobra - rekao je Vasić.

Kaže da kada se podvukla linija u 2022. godini je bilo 896 miliona za investiije, a da će se sa investicijama nastaviti i u narednoj godini.

Iz opozicione grupe Najbolje za Pirot kritikuju buždet.

U budžetu nema novca za rešavanje problema građana. Neće biti projekata izgradnje nove zgrade Hitne pomoći, a novac će otići na asfalt i kaldrmu - kažu iz opozicije.

Rashodi su takođe planirani na oko 2,2 milijarde dinara, a u njihovoj strukturi rashodi za zaposlene učestvuju sa 27,53%, korišćenje usluga i roba 31,95%, subvencije 6,38%, donacije, dotacije i transferi 10,06% i socijalna zaštita 4,62%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: