Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 7. 12. 2022.

| Ekonomija

Budžet Vranja za 2023.- 3,2 milijarde, građani predložili pomoć mladim parovima i selu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Zgrada Opštine - Vranje
Među predlozima i razvijanje seoskog turizma, uređenje stambenih naselja...; foto: M. D.

Na nekoj od sledećih sednica lokalnog parlamenta pred odbornicima će se naći i Nacrt odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu, a prema kome su prihodi i primanja projektovani na 3,2 milijarde dinara, što je 13,6% više od ovogodišnjeg budžeta. Na adresu Gradske uprave stiglo je i desetak predloga građana za šta treba izdvojiti novac iz gradske kase, a neki od njih su rekonstrukcija puteva u selu Poljanica, razvoj seoskog turizma i pomoć mladim bračnim parovima za novorođeno dete.

Nacrt Odluke o budžetu grada Vranja usvojili su većnici na današnjoj sednici, a prema rečima većnika za finansije Bojana Kostića, on je planiran oprezno i strpljivo, s obzirom na izazove sa kojima se Grad susreće.

Zato smo se trudili da imamo realnu projekciju prihoda i da imamo spremne projekte koje bi u toku godine, kandidovanjem istih kod nadležnih ministarstava i donatora, pokušali da realizujemo. Odlukom o budžetu su utvrđeni prihodi i primanja u iznosu od 3.229.061.000,00 dinara odnosno 13,6 % više od početnog budžeta u 2022. godini. Što se tiče rashoda, oni su utvrđeni u iznosu od 3.284.276.000,00 dinara, odnosno 11,5 % u odnosu na početni budžet u 2022 - rekao je Kostić.

Prema toj računici, deficit će iznosti 55,2 miliona dinara.


Javna rasprava o budžetu prošla bez ideja građana, ali putem onlajn upitnika stiglo desetak predloga

Iako su Vranjanci bili nezainteresovani za javnu raspravu o budžetu za sledeću godinu, Odeljenju za budžet i finansije stiglo je desetak listića sa predlozima i sugestijama građana na šta treba potrošiti novac.

Kako piše u izveštaju o sprovedenom anketiranju građana, Vranjanci su predložili da se bračnim parovima koji dobiju bebu pomogne u vidu pelena i dohrane za bebe, bar dva puta mesečno, dok dete ne napuni godinu dana.

Neki od predloga su i unapređenje infrastrukture u seoskim sredinama, konkretno rekonstrukcija nekategorisanih puteva u selu Poljanica, rekonstrukcija škola i poboljšanje zdravstvene zaštite u selu, kao i podrška razvoju seoskog turizma, odnosno mogućnost da poljoprivredna gazdinstva apliciraju za kopanje bunara, plastenika, edukacije, marketing i opremanje gazdinstava.

Sprovođenje omladinske politike -Finansiranje udruženja mladih i podrška inicijativama mladih; Uređenje stambenih naselja na teritoriji grada - uređenje prilaza stambenim zgradama, uređenje travnatih površina, pošumljavanje, krovne garaže - piše u izveštaju.

Vranjanci su tražili i da kupi uređaj za merenje buke i pojačanu kontrolu buke u ugostiteljskim objektima sa preglasnom muzikom, kao i da učesnicima ratova devedesetih godina odobre popusti na račune za komunalne usluge, parkiranje, povlašćeni prevoz u javnom saobraćaju i besplatne udžbenike za decu učesnika u ratovima.

Unapređenje kulturne produkcije - Projekat “Park vranjskih izraza i fraza” - postavljanje svetlosnih efekata na kojima bi bile ispisane vranjske reči, fraze, izrazi i postavljanje panoa u Gradskom parku sa sličnom sadržinom - piše u izveštaju.

Iz Grada navode da će u zavisnosti od finansija i budžetskih mogućnosti odlučiti da li će se i koji predlozi naći u budžetu za 2023. godinu i dodaju da će ideje iz ovogodišnjeg anketiranja koje ne uđu u budžet za sledeću godinu biti sačuvane i predložene za realizaciju u nekoj od narednih godina.

Vranje dobija jedinstveno upravno mesto, u planu izgradnja gasovoda Leskovac - Vranje 

Na današnjoj sednici većnici su dali i zeleno svetlo na formiranje jedinstvenog upravnog mesta, čija je namena da građanima olakša proces dobijanja dokumenata. 

To jedinstveno upravno mesto nalaziće se u Uslužnom centru Gradske uprave, imaće 4 šaltera i kol centar. Treba naglasiti da je od 174 opštine na teritoriji Srbije Vranje šesta lokalna samouprava koja formira jedinstveno upravno mesto, gde će građani na jednom mestu moći da ostvaruju svoja prava - rekla je većnica Danijela Milosavljević. 

Kako je rečeno na sednici, u budžetu Republike Srbije je predviđen novac za izgradnju gasovoda koji će povezati Leskovac i Vranje, tako da se u Vranju što pre morati da se širi mreža, kako bi energente koje toplana koristi zamenili gasom, koji je ekonomski i ekološki prihvatljiviji. 

Podsetimo, izgradnju gasovoda ka Vranju, Agencija za energetiku najavila je još 2020. godine.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: