Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 15. 12. 2016.

| Ekonomija

Budžet za 2017. za četvrtinu manji od ovogodišnjeg

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Gradska kuća
Skromniji budžet za sledeću godinu; Foto: JV

9,9 milijardi dinara je planirani budžet Niša za narednu godinu, što je 25% manje u odnosu na 2016. Načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović kaže da je budžet projektovan na osnovu realno sagledanih prihoda. Pred gradskim odbornicima budžet 20. decembra, kada je i zakonski rok za usvajanje. 

Uprkos tome što izmenama Zakona o budžetskom sistemu manji deo poreza na zarade ide u gradske budžete, čime Niš gubi oko 130 miliona dinara, Stevanović očekuje veće prilive po ovom osnovu zbog, kako je kazao, novih zapošljavanja. 

Očekujemo da bude 5.000 do 6.000 novozaposlenih zbog investitora koji su došli u Niš – Džonsons elektrik, Leoni, IMI, Aster – kazao je Stevanović.

Od poreza na imovinu u gradskoj kasi očekuje prihod oko 1,3 milijarde, a uvećanju ovog prihoda doprinosi legalizacija koja je predviđena novim Zakonom o ozakonjenju objekata.

Oko 20.000 objekata ima zahtev za legalizacijom, a pojačaćemo i kontrole pa će prihod od poreza biti stabilan – dodaje.

Od prodaje nekretnina i zemljišta planirani prihod je oko 1,6 milijardi, dok će transfer iz republike biti 635 miliona dinara. Gradsko veće Gradsko veće usvojilo budžet; Foto: arhiva JV

Na rashodovnoj strani prenete obaveze iz ove godine su 3,4 milijarde, za plate je predviđeno 2 milijarde, još 3 milijarde za struju, vodu i ostale komunalije i tekuće troškove – ističe Stevanović.

Inače, veći kapitalni projekti nisu predviđeni budžetom Niša za 2017. Prošlogodišnji budžet Niša bio je 12,8 milijardi dinara, a za 9 meseci svega 46 % je realizovan


Javna rasprava, nacrt budžeta i Gradsko veće kasnili

Nacrt budžeta bio je dostupan javnosti pola sata nakon početka javne rasprave u gradskoj Skupštini. 

Takođe, rasprava je bila zakazana samo sat vremena pre njenog početka, pa je svega desetak ljudi došlo da predloži kako treba trošiti novac građana Niša.

Na javnoj raspravi nije bio ni jedan odbornik, a nekoliko predsednika niških opština negodovalo je zbog toga što je za sledeću godinu bio planiran manji transfer iz gradske kase.


Predsednici opština izborili veće transfere

Iako je u prvobitnom nacrtu budžeta transfer ka opštinama trebalo da iznosi ukupno oko 181 milion, na sednici Gradskog veća usvojeno je da on bude 210,4 miliona. Zakazano Gradsko veće i odlučivanje o budžetu kasnilo je nekoliko sati, a sa većnicima su bili i predsednici opština.

Iako je ovaj iznos promenjen, načelnik Uprave za finansije kazao je da je on ostao isti kao u nacrtu.

Tako će prema konačnoj odluci Gradska opština Medijana iz gradske kase na osnovu transfera dobiti oko 37 umesto planiranih 29 miliona, Pantelej 49,7 umesto 42,7, Crvenom krstu ide 39,9 miliona umesto 33,9, Paliluli će ići 49,4 umesto 44,4, a Niškoj Banji 34,5 umesto 31 miliona.

Međutim, i pored uvećanja iznosa transfera prema opštinama nakon reakcije njihovog rukovodstva, po ovom osnovu opštine će dobiti 46,4 miliona manje u odnosu na ovu godinu.

Osim ovog novca, opštinama ide i po 49 miliona od ustupljenih prihoda kao i prihodi od lokalnih komunalnih taksi, koji su najveći kod opštine Medijana – 53 miliona.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • palilulac

    15:33 // 15. 12. 2016.

    Sta ce Nisu 6 skupstina, 12 predsednika, 6 administracija koja nicemu ne sluze vec samo trose narodske pare. Ulozite tih 210 miliona pa zaposlite ljude iz administracije da proizvode, a ne da trose gotove pare.

  • strasimir

    15:27 // 15. 12. 2016.

    Ukinuti opstine u Nisu jer nicemu ne sluze niti imaju prava niti obaveze isto kao i nsz i jos neke birokratske institucije kako bi se smanjila birokratija, a pare prelile za zdravstvo jer nedostaje toliki broj doktora i sestara, prosvetnih radnika, za vojsku i miliciju i jos neka ugrozena zanimanja koja su od zivotnog znacaja, a ne neke pisarinke koje nikome ne sluze, 210 miliona ode niz Nisavu.

  • Nishlija

    13:33 // 15. 12. 2016.

    Ovo smanjenje budzeta opstinama po AV-ovoj volji i praznoj nadi o vecem zaposljavanju oseticemo na znacajnom povecanju poreza na imovinu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: