Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 22. 12. 2020.

| Ekonomija

Budžeti niških opština za narednu godinu uglavnom za plate, ali i za socijalu, turizam i natalitet

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
pantelej
Budžet usvojen na sednici u Panteleju; foto: OP

Svih 5 niških opština usvojilo je budžete za narednu godinu, a najveći je onaj u Opštini Medijana - oko 200 miliona dinara. Novac koji se daje iz gradske kase ostao je na istom nivou kao i prošle godine, a sa parama koje imaju, niške opštine u najvećoj meri platiće zaposlene. Ostaće nešto i za male infrastrukturne radove, komunalno uređenje, pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, ali i razvoj turizma u Niškoj Banji ili pronatalitetnu politiku u Medijani.

Za razliku od Grada koji nije na javnoj raspravi pitao građane i stručnu javnost kakav budžet žele, niške opštine su to uradile.

Javne rasprave otvorene su u oktobru i novembru, a građani su predloge mogli da šalju na mejl adrese opština. Dodatno je za zainteresovane bio obezbeđen i građanski vodič kroz budžet koji je na jednostavan i slikovit način objašnjavao kakav je to dokument, kako se pravi i čiji je zapravo novac u budžetu.

Budžeti su usvojeni, a generalno gledano skoro polovina usmerena je na plate zaposlenih. Ako se tome dodaju i troškovi “robe i usluga” onda na potrebe institucije i zaposlenih odlazi i više od pola.

sednica medijana foto OM Medijana sa najvećim budžetom; foto: OMDrugu polovinu je svako raspoređivao prema svojim potrebama, pa će tako u Medijani prioritet biti pronatalitetna politika i komunalno uređenje, a uslišiće i predloge građana iz javne rasprave.

Ubacili smo u budžet česme za kućne ljubimce. To je bio predlog građana, kao i popločavanja koja su tražili i mobilijare i venjake. Većina njihovih predloga je bila u nadležnosti Grada i mi ćemo to da prosledimo njima - kažu u Medijani.

Budžet Opštine Crveni Krst za narednu godinu je 166,8 miliona i kako kaže predsednik Opštine Miroslav Milutinović, smanjen je za oko 5 miliona dinara u odnosu na prošlogodinji.

Prioriteti su nam selo tj. atarski putevi. Ponovo nam je prioritet komunalna infrastruktura, jer ove godine nismo baš puno oko toga uradili. Ove godine smo za socijalnu politiku dali i više od planiranog, jer smo imali rebalans, pa smo umesto 4 dali 4,6 miliona dinara, a za sledeću smo podigli na 5 miliona zbog pandemije - kaže Milutinović.

Značajno je smanjen projektovani budžet u Opštini Pantelej u odnosu na prošlu godinu. Tada je bio planiran na 181 milion dinara, a za 2021. je usvojen na sumu od 165,8 miliona.

Opština Palilula je i budžet za sledeću godinu planirala sa deficitom od 10,5 miliona dinara, a on će, kako je rekao šef odseka za finansije Ivan Dragišić, biti pokriven prenetim sredstvima iz ove godine.

sednicaSkupstineOPstinePalilula foto D.Vidojkovic Vučković najavio nove aktivnosti; foto: Palilula/D.VidojkovićProjektovan je na 149,4 miliona, a ova Opština izdvaja 3 miliona dinara za socijalu, 8,5 miliona za atarske puteve, a novina je, kako je rekao predsednik Opštine Bratislav Vučković, poboljšanje komunalnih uslova postavljanjem podzemnih kontejnera.

Za tu namenu je izdvojeno oko 7,5 miiona dinara. Novina su i aktivnosti koje će doprineti da “Staro groblje“ dobije uređeniji izgled i za te namene izdvojićemo milion dinara. Brigu o predškolskim i školskim ustanovama nastavljamo i u narednoj godini, a za ove aktivnosti odvojeno je po milion dinara. S obzirom da u narednoj godini očekujemo “normalizaciju“ situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa planirana su i sredstva za sportske i kulturne aktvnosti za čije namene je izdvojeno ukupno 4 miliona dinara - rekao je Vučković, a piše na opštinkom sajtu.

Niška Banja je svoj budžet projektovala na 124,4 miliona dinara, a obe strane budžeta - prihodi i rashodi, smanjeni su za oko 26 miliona dinara u odnosu na prošlu godinu.

I u Banji više od pola odlazi za plate, robe i usluge, a kako se vidi u dokumentu, prioritet za narednu godinu biće turizam za šta je planirano 5,7 miliona dinara.

U prilog tome ide i opredeljenje gradskog budžeta ka turizmu i izgradnju akva-parka upravo na teritoriji Niške Banje, kao i izgradnji otvorenih bazena sa toplom vodom, terma “Kulište”.

Grad Niš je, inače, i ove godine iz budžeta opredelio iste svote novca za opštine kao i u 2020. Tako će Pantelej dobiti 56 miliona dinara, Crveni Krst 45 miliona, Palilula 52, Medijana 39, a Niška Banja 44 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    19:34 // 23. 12. 2020.

    Puci ce jednog dana ova uranilovka, bice, mala bara, mnogo krokodila.

    • N. Jovanović

      22:54 // 23. 12. 2020.

      Pukla bruka u Srbiji - Niš najgori "Grad", a kumovao Bajagić.

  • Шесепет Плус

    08:00 // 23. 12. 2020.

    Ubacili smo u budžet česme za kućne ljubimce - кад власници кућних љубимаца буду плаћали порез на поменуте онда им од тих средстава правите чесме.Дотле се оставите те авантуре јер сматрам да је ово вређање здравог разума осиромашеног и на ивици глади народа.

  • Mirko

    22:20 // 22. 12. 2020.

    Jedan Novi Sad pa nema ni 3 a kamoli 5 opština. Tuga šta ovaj grad preživljava. Treba nam neko dovoljno hrabar, pametan, svoj, pismen, željan da stavi opšti interes ispred ličnog, da se ne plaši stranke...Neko ko će na prvo mesto da stavi Niš i koji će prvo da ukine ove gluposti od opština i podeli otpremnine višku administracije, pre svega predsednicima, podpredsednicima, zamenicima i šefovima...

    • Vlajko

      06:06 // 23. 12. 2020.

      Bravo za tekst.U opštinu Pantelej haos.Zafaliće para još za plate.Marija Stanković,,smešni većnici Ignjatović i Rajković nema kom nisu obećali posao.A zaboravljeni Nešić(Muri)i on nekima obećao posao.
      Nataša Stanković i da hoće da radi pošteno ne može od mešanja u njen posao od strane većnika Ignjatovića koji se zamišlja da je on predsednik.
      Rajković matevčanin kaže da je TITO i sve on može.
      Br

    • Кука & Мотика

      08:11 // 23. 12. 2020.

      Тај храбар,паметан , свој - то једино може бити НАРОД.Појединац,група су немоћни јер су се властодшци осилили ко турске дахије.Само свенародни бунт/устанак може дати резултат.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: