Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 19. 3. 2018.

| Ekonomija

Bugarski vicepremijer u Nišu: Komšija je bliži nego brat

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
bugarski vicepremijer
Budućnost donosi posao; Foto: M.Z.

Trgovinska razmena Srbije i Bugarske u 2017. bila je milijardu evra, a treba da se podigne na 3,5 milijarde, zaključak je obe strane na Srpsko-bugarskom poslovnom forumu u Nišu. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je bugarske firme da grade srpske puteve, a vicepremijer Bugarske Tomislav Dončev obećava pomoć Srbiji na putu ka EU.

Da bi dostigli brojku od 3,5 milijarde, Zorana Mihajlović navodi da je potrebno veće povezivanje 2 susedne zemlje, kao i da bi Srbija i Bugarska trebalo da budu primer za region.

Gasna konekcija Niš - Dimitrovgrad je osnova povezivanja. Radimo i na završetku istočnog kraka Koridora 10 i elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada. Radimo na uklanjanju fizičkih barijera za saradnju, ali i drugih. I danas nam se dešava da vozovi stoje satima na granici, a to nije dobro za posao - rekla je Mihajlović.

Podsećajući na burnu istoriju srpsko-bugarskih odnosa, Mihajlović naglašava da je ipak okrenuta budućnosti, a dodaje da bi bugarski privrednici mogli da se uključe u izgradnju auto-puta Niš - Merdare.

Potpredsednica Mihajlović naglašava da je cilj Srbije da što pre uđe u Evropsku unija i da bude lider u regionu. Bugarska predsedava Evropskom unijom u prvoj polovini 2018, a vicepremijer Bugarske Tomislav Dončev kaže da će proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana “pokušati da ubaci u agendu” majskog samita EU u Sofiji.

Cilj nam je da svi budemo bogatiji. Ne možeš da budeš bogat ako su ti komšije siromašne. Komšija je bliži nego brat. Treba nam više puteva, konekcija i u železničkom i u energetskom sektoru. Ipak, današnji biznis ide optičkim putem, ne asfaltom - kaže Dončev.

Drugi čovek Vlade Bugarske kaže da je njegova zemlja od ulaska u EU 2007. duplirala svoj BDP. Privredni rast im je bio 4% prošle godine, ali, kako kaže, nisu time zadovoljni.

Inače, privredni rast Srbije u 2017. bio je ispod 2%, što su stručnjaci ocenili nezadovoljavajućim.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    19:49 // 20. 3. 2018.

    Zbog cega vice premijer nije odveden diljem juzne Srbije,gde je od 41 do 44,bugarska okupaciona vlast poklala,izmasakrirala i poubijala na hiljade neduznih Srba!Da se izvini i pokloni senima neduznih zrtava?Odakle dolazise Nato avioni,noz u ledja za vreme Velikog rata...

  • Bugarin je uvek bugarin

    16:23 // 20. 3. 2018.

    daleko vam lepa kuca.....

  • Alex

    12:41 // 20. 3. 2018.

    Saradnja nije problem. A oko "bratstva" pitati starije ljude iz Prokuplja i skoro svih pograničnih mesta... nemci su se zgrožavali!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: