Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 17. 10. 2019.

| Ekonomija

Bulatović: Grad neće odobriti poskupljenje fiksnog dela grejanja

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Toplana dimnjak
Cena grejanja glavna tema na početku sezone; Foto: JV/V. Milić

Da građani Niša koji imaju daljinsko grejanje neće plaćati fiksni deo računa više u odnosu na prošlu godinu, kako je predložila Toplana, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović. On je kazao da Gradsko veće neće odobriti predloženo poskupljenje.

Formiranje cene grejanja na početku sezone predlaže Nadzorni odbor Gradske toplane. Ovog novembra njihova matematika je: 23,46 dinara po kvadratu grejne površine i 6 dinara po isporučenom kilovat satu energije. Buatović i kamera Gradonačelnik rekao da poskupljenja fiksnog dela neće biti; Foto: V. M. R.

U odnosu na početak prošle sezone predloženi fiksni deo, u koji ulaze zapravo troškovi rada Toplane, skuplji je za više od 2 dinara. 2018/2019. grejnje sezone ovaj deo računa korisnici su plaćali 21,18 dinara.

Međutim, novu cenu mora da odobri osnivač, odnosno Gradsko veće, a prema Bulatovićevim rečima, to se neće dogoditi.

Gradsko veće neće dati saglasnost na predloženi obračun, nego će se zadržati postojeća cena kao što smo radili u prethodnom periodu. Umesto što su neki podizali cenu grejanja imamo odgovoran odnos prema svim građanima i njihovim potrebama, tako da će cena u onom delu koji se odnosi na davanje saglasnosti od strane Gradskog veća, a tiču se fiksnog dela, ostati nepromenjeni - rekao je Bulatović.

I dok je grejna sezona uveliko počela, gradonačelnik najavljuje da će o ceni grejanja u ovoj sezoni govoriti na konferenciji za medije narednih dana.

Podsetimo, cena fiksnog dela bila je sporna prethodnih godina, zbog toga što je, po nalazima državnog revizora, Toplana građanima kroz ovaj deo računa naplaćivala i one troštkove koje korisnici ne bi trebalo da plaćaju.

Na ovo je ukazivao i Udruženi pokret slobodnih stanara, koji je nastao upravo zbog nezadovoljstva građana Niša daljinskim grejanjem.

Na početku prethodne grejne sezona Toplana je snizila fiksne troškove za šest dinara po kvadratu. Varijabilni deo, odnosno potrošnju, građani su plaćali 5,40 dinara na početku sezone, a ova cena išla je i do 6 dinara, s tim što građani nisu na vreme obaveštavani o ovim promenama, a Gradsko veće je sve izmene usvojilo tek pred kraj sezone.

Varijabilni deo, inače, zavisi od kretanja cena energenata, a ove godine je veći, prema rečima direktora Topalne Predraga Milačića, zbog veće cene mazuta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    14:37 // 22. 10. 2019.

    Zovu se tople probe.Ne sluze za grejanje vec za ispitivanje i logicno je da idu na teret toplane.Ne bi trebalo da imamo uvecane racune zakljucno sa 31.10.2019.Ali kada su oni u pitanju sve je moguce.I povecanje putarine utice na cenu,mozda prevoze gas a on ima gasovod.Nikako da se odreknu "komunisticke"toplane.Nisu je gradili,nisu kupovali nove cevi i podstanice,ne cine nikakva poboljsanja-novine.

  • Đole

    19:37 // 18. 10. 2019.

    Kakve veze ima cena mazuta, kad sve toplane u Nišu koriste gas, koji nije poskupio ovo objašnjenje toplane nije objektivo jedino ako neće sa gasa da se vrate na grejanje mazutom

  • Zoki

    07:39 // 18. 10. 2019.

    Još pre mesec dana neko iz toplane je na tv-u rekao da se po ećava samo cena varijabilnog dela.
    Ovo je predstava, vi tražite povećanje i fiksnog, a mi vam kao neće damo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: