Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 11. 11. 2016.

| Ekonomija

Bulatović: Poskupeo je gas, još pre 6 meseci

Autor:A. S, P. B.Izvor:Južne vesti
radijator-stelovanje-JV
Skuplje grejanje u NIšu; foto: JV arhiva

Iako je na jučerašnjoj sednici Gradskog veća više puta rečeno da grejanje poskupljuje zbog "primena metodologije i Uredbe Vlade Srbije", gradonačelnik Niša Darko Bulatović sada tvrdi da je ključna stavka za promenu cene grejanja bilo poskupljenje gasa - koje se desilo još juna.

Novinari su nakon sednice Veća više puta tražili da im nadležni gradski funkcioneri, počevči od gradonačelnika, preko većnika Miloša Miloševića i načelnika gradske Uprave za energetiku Miodraga Breškovića pojasne kako je formirana nova cena varijabilnog dela računa od 5,21 din/kWh, što je poskupljenje od preko 30 % u odnosu na do sadašnju.

Njihovo obrazloženje je bilo da su samo poštovane odluke Vlade Srbije i da je neophodno formiranje takozvane “nulte cene” na početku grejne sezone.

Mi se nismo bavili time da li je cena gasa menjana od juna ili kada već. Samo smo kontrolisali ispravnost primene metodologije obračuna u koji ulaze i drugi parametri poput izveštaja o tehničkom poslovanju Toplane i poslovanju uopšte - govorili su Milošević i Brešković maltene u glas.

Međutim, iako je do juče tvrdio da će "grejanje poskupeti samo ako poskupe energenti", a cena gasa se nije menjala još od juna, nakon objavljivanja teksta o poskupljenja grejanja u Nišu, redakciji Južnih vesti su se javili i direktor Toplane Zoran Stojanović i gradonačelnik Bulatović, tvrdeći da je reč o nesporazumu.

darko-bulatovic-JV Bulatović "pegla" propuste svojih saradnika; foto: JV arhiva Bulatović tvrdi da je on sve vreme znao da je gas već poskupeo, ali da gradske vlasti nisu mogle da "usklade" cenu grejanja sa novom cenom gasa sve dok u nišku Toplanu ne stigne prvi račun za utrošeni gas u novoj grejnoj sezoni.

Povećanje cene varijabilnog dela rezultat je poskupljenja gasa od juna 2016. godine. S obzirom na to da se usklađivanje cena grejanja vrši na početku grejne sezone kada stignu prvi računi za grejanje iz kojih se to uvećanje vidi, Gradsko veće je na današnjoj sednici bilo dužno da primenjuje Uredbu Vlade i metodologiju za utvrđivanje cene varijabilnog dela. I ovakva cena je niža za 0,34 koeficijenta u odnosu na prošlogodišnju - rekao je Bulatović.

Bulatović je još jednom ponovio da Gradsko veće ne može da utiče na cenu varijabilnog dela i da ona zavisi od cene energenata na tržištu.

Fiksni deo cene grejanja je nešto što Veće može da promeni, pa je tako ponovo odbijen zahtev Toplane da i ovaj deo računa poskupi za oko 1,5 dinara i zadržana je stara cena od 28,26 din/m2.

Nove cene važe u novoj grejnoj sezoni koja je počela 15. oktobra, a u zavisnosti od cene gasa će se menjati i varijabilni deo. Inače, poslednja velika promena cene gasa, sudeći prema računima iz "Jugorosgasa" dostupnim na sajtu Toplane, bila je u junu kada je u odnosu na april, poslednji mesec prošle grejne sezone, gas poskupeo za oko 7 dinara po kubiku.


Koliko je grejanje zapravo skuplje?

U poređenju sa januarom ove godine, pod uslovom da se do narednog januara ponovo ne promene cene, Nišlije će manje-više plaćati iste račune.

Naime, cena grejanja koju su juče odobrile gradske vlasti je tek neznatno veća od one od zimus. 

Međutim, kako je krajem grejne sezone gas u jednom momentu značajno pojeftinio, pa pala i cena grejanja, da sada cene nisu povećane građani bi za istu potrošnju platili za petinu manje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Palilulac

    21:35 // 14. 11. 2016.

    Vidimo da se Banđur ne pojavljuje već mesec dana,a Grad tone sve dublje.Da bi sprečili daljnje tonjenje podhitno vratiti pešterca da sredi situaciju u Toplanu.

  • RAJKO

    19:05 // 13. 11. 2016.

    ČOVEČE,lažu te,lažu svi,niko te ne voli!

  • Milan

    10:40 // 13. 11. 2016.

    Tacno, cena gasa se promenila juna...pojeftinio je u odnosu na pocetak godine kada je formirana cena grejanja. Po kojoj logici onda poskupljuje grejanje, ako uopste znate sta je logika?

    • Pera ložač

      18:12 // 13. 11. 2016.

      Nemoj da širiš laži, nije lepo...
      Cena gasa je u januaru 2016 iznosila 30,61 din/m3, u aprilu kada je formirana cena od 3,95 din - 21.87 din/m3, sada iznosi 29.01din/m3. Na sve to se dodaje još 3.46 din/m3 za pristup sistemu + 3 fiksne pristupne takse, što iznosi u proseku oko 38 din/m3 bez PDV-a. Poskupljenje grejanja odgovara procentu poskupljenja gasa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: