Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:01, 18. 12. 2017.

| Ekonomija

Bulatović braneći budžet za 2018, bolje dane obećava 2019. godine

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Skupština grada
Žučno o budžetu; Foto: JV

Dok je gradska opozicija ocenjivala Nacrt budžeta za 2018. kao socijalni, a ne razvojni, i procenjivala da se u Nišu ništa ne gradi i neće ni sledeće godine, niška vlast tvrdila je da je predloženi budžet jedan od najboljih u istoriji, da je putokaz za izlaz iz krize i da u Nišu nikad nije bilo više investicija.

Rasprava o najvažnijem dokumentu u životu Grada donela je oprečne stavove pozicije i opozicije u gradskom Parlamentu. Gradonačelnik je zamerao opoziciji što nisu dali svoj predlog budžeta, a oni njemu što je javna rasprava bila u “poslednji čas”.

Šef odborničke grupe DS Miodrag Stanković, čija je stranka podnela 16 amandmana na predlog budžeta, kao najveći problem istakao je planirane prihode na zarade koji su, kako navodi, ostali na nivou od 2012, što tumači kao nedostatak investicija i razbijanje mita o smanjenju nezaposlenosti u Nišu.

Nije bilo javne rasprave o budžetu, prihod od poreza na zarade je realno planiran, ali je na nivou od pre 5 godina. Država daje Novom Sadu i Leskovcu mnogo više novca nego Nišu, što znači da ova vlast nema poštovanje. Gradonačelnik nas je pozvao da podnesemo svoj predlog budžeta, ali to je njihov posao, njihova odgovornost - kaže Stanković.

Nedostatak transparentnosti kao ključan argument navodio je i šef odborničke grupe Pokreta "Dosta je bilo" Srđan Nonić, a Nacrt budžeta za 2018. ocenjuje kao “rimejk” onog iz 2017.

Preporuka ministarstva je bila da budžet bude razvojni i štedljivi, a on je socijalni. Nema kapitalnih projekata, a samo za dokumentaciju se troši 20 miliona, što pokazuje kakva nam je administracija. Dobro je što se više odvaja za sport, ali nema kontrole i sportskog inspektora - rekao je Nonić.

Odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović podsetio je da je pre mesec i po dana predložio gradonačelniku uštedu od 600 miliona dinara, tako što bi bile ukinute gradske opštine i Javno preduzeće Objedinjena naplata.

Država se zadužuje svakog dana, a nama ne daju da se zadužujemo. Pa i Amerika i Japan su najzaduženije zemlje na svetu, a žive dobro. Budžet za izgradnju je samo 547 miliona dinara, a pitanje je kolika će biti realizacija. Pričaju o fabrikama, a one tek treba da se otvore. Mi smo bili otvorili 7.000 radnih mesta i čuvali radna mesta u Lokomotivi, Vagonki, Žitopeku, Jastrepcu - kaže Jovanović.


Gradonačelnik Bulatović: Već sledeći budžet biće razvojni

Replicirajući gotovo svakom ko je kritikovao budžet, gradonačelnik Darko Bulatović je opoziciji najčešće zamerao što nisu podneli svoj predlog budžeta, prebacujući im da su odgovorni za dugove Grada koje “ova vlast mora da vraća”. Amandmane opozicije navodio je kao dokaz da oni “ne znaju kako se pravi budžet”.

Ako bi se usvojili svi vaši amandmani, budžet Grada bi bio 16 milijardi dinara, a sada je 9,4 milijarde. Mora da prestane trošenje para koje nemamo. Ovaj budžet je realan, uravnotežen i predstavlja potrebu da izađemo iz krize. Najviše novca se upravo sada ulaže u izgradnju. Privatne investicije u Nišu biće u vrednosti od 37 milijardi dinara, što je rezultat rada Grada i Države. Sve vreme njihove vladavine nije uloženo toliko - uzvraćao je Bulatović.

Dodao je da se Grad neće zaduživati jer je “takva politika dovela Grad u krizu”, a tražio je od opozicije da podrže mere štednje kako bi “već sledeći budžet bio razvojni”.

Tada nijedna ulica neće biti bez osvetljenja, bez kanalizacije, bez asfalta - rekao je Bulatović.

Žučna rasprava o budžeta u toku je i kasno večeras, 10 sati od početka sednice.

Podsetimo, predlog budžeta za 2018. godinu manji je za 6% od ovogodišnjeg, a javna rasprava održana je samo 24 sata nakon što je ovaj dokument došao na uvid javnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boris

    03:13 // 23. 12. 2017.

    "I onda je mrmut zavio cokoladu u foliju". Taman naucih magarca da ne jede a on lipsa. Ovaj ide Viucicevim primerom "Za 2 najvise 3 god". Ko bre veruje vise nebulozama koje odvaljuju gramzivi i sebicni buzdovani. Dobar covek se ne probije na vlast... Budzet tipa prespi iz supljeg u prazno, ukradi od siromasnih i srednjih daj bogatima... https://youtu.be/C7NeYK-AWzU

  • Bivši Predsednik GO

    21:25 // 18. 12. 2017.

    Što Banana nije predlagao ukidanje Opština, kad ih je satirao učešćem G17 ?

  • Numancia

    20:41 // 18. 12. 2017.

    Kao i uvek,od Lambroza smo culi demagogiju,foliranje,otrcane fraze,samohvalisanje.Jedan od onih,sto sto reci izgovori,a nista ne kaze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: