Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 5. 2. 2019.

| Ekonomija

Bulatović tvrdi da će "aerodromski" dug prema vojsci biti oprošten, NKD sumnja

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
bulatovic
Bulatović tvrdi da će do kraja godine ugovor biti raskinut; foto: Vanja Keser

Dok niški gradonačelnik Darko Bulatović uverava da poklanjanje Aerodroma "Konstantin Veliki" državi znači opraštanje duga koji Grad ima prema Ministarstvu odbrane, u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju (NKD) kažu da ne postoji nijedan dokument koji to potvrđuje. Od prenosa vlasništva prošlo je 5 meseci, a pitanje duga aktuelizovano je nakon informacija da Gradu uskoro stižu "penali" i rate od 6.000 evra dnevno.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović tvrdi da je rešenjem Vlade o poklanjanju niškog aerodroma državi definisano da će ugovor između Niša i Ministarstva odbrane iz 2009. biti raskinut, a dug oprošten.

Bulatović je krajem marta 2018. godine, tvrdio da je glavni “krivac” za to što Grad mora da pokloni aerodrom “štetan” ugovor iz 2009. godine i da ugovor ne može da se menja. Sada kaže da će ugovor biti raskinut i da je to definisano zaključkom Vlade Srbije od marta prošle godine.

ugovor NKD tvrdi da raskid ugovora nije definisan ni u jednom zvaničnom dokumentu Kao rok navodi kraj 2019. godine, i najavljuje da će nakon toga biti oprošteni dugovi gradu, i da neće biti penala od preko 6.000 evra dnevno.

Zaključkom Vlade iz februara, ili marta prošle godine, o prenosu prava vlasništva nad aerodromom predviđeno je da i prava i obaveze koje su proistekle iz ugovora koji je sklopljen 2009. godine prestaju da važe. Tako da, sa te strane upravo i traje postupak oslobađanja obaveza koje je grad imao prema Ministarstvu odbrane - rekao je Bulatović.

Gradonačelnik Niša dodaje i da bi do septembra vojsci trebalo da pripadne 21.000 kvadratnih metara stanova u naselju "Novi Niš". Sem toga, Niš neće imati nikakvih obaveza.

Što se tiče novčanog dela, Grad nema obaveza. Grad nema nikakvih novčanih obaveza prema Ministarstvu odbrane - rekao je Bulatović.

Novinari Južnih vesti su prošle nedelje uputili pitanja Ministarstvu odbrane u vezi sa raskidanjem ugovora, ali do danas nema odgovora.


NKD: Raskid ugovora nije predviđen rešenjem Vlade

U zaključku Vlade Srbije o niškoj vazdušnoj luci, kako kaže Mladen Jovanović iz NKD-a, nema ni reči o ugovoru između Grada i Ministarstva odbrane. Dodaje da je opraštanje duga “veoma neobično” i da ono nigde nije dokumentovano.

Mi osim izjave gradonačelnika nemamo nijedan dokument, nijednu obavezu koje je bilo koje ministarstvo preuzelo na papiru da možemo da verujemo da će zaista do toga da dođe. Ovo je vrlo neobično, zato što znači praštanje duga, a ne završetak ugovorne obaveze. To je nešto za šta su na samom početku rekli da nije moguće - navodi Jovanović.

Podsetimo, 31. marta 2018. Bulatović je okrivio bivšu vlast - čak i one stranke koju su formirane nekoliko godina kasnije - za potpisivanje "štetnog" ugovora iz 2009. godine sa Ministarstvom odbrane, u kojem je definisano da za dobijeno zemljište od Ministarstva Niš mora istom da se "oduži" vojnim stanovima i novcem. To je, prema Bulatovićevim rečima, bio glavni razlog za poklanjanje aerodroma državi. Taj razlog, kasnije je delimično demantovala ministarka Zorana Mihajlović.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zaključak Vlade Republike Srbije (preuzmi) - 568.74 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    21:03 // 5. 2. 2019.

    "Bulatovic tvrdi"- ha,ha,hi,hoho,ha-ha.

    • Lejzibeg

      02:29 // 6. 2. 2019.

      Ćuti kad ne reče da odgovorno tvrdič ume on i to da kaže nego sad zaboravio ima tremu ovih dana

  • Mara

    20:44 // 5. 2. 2019.

    Divan čovek :))))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: