Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 1. 10. 2020.

| Ekonomija

Čeka se nova Vlada za kredit od 85 miliona evra za auto-put do Drača

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, RTS
auto put
Radovi se očekuju da krenu marta naredne godine; ilustracija; foto: arhiva JV

Deo auto-puta mira od Niša do Drača finansiraće se i iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a regionalna direktorka ove banke za Balkan Žužana Hargitai, kaže da se čeka formiranje nove Vlade Srbije kako bi se potpisao sporazum. Tenderi za izvođače radove očekuju se početkom novembra.

Radovi na deonici od Niša do Pločnika od 33 kilometra očekuju se da krenu marta 2021. godine, a kako kaže direktora Hargitai i prenosi RTS, sa srpskim vlastima je dogovoren kredit od 85 miliona.

Još bolja vest je da su tenderi spremni i da će biti objavljeni negde početkom novembra. Tako da čim potpišemo sporazum o finansiranju počinjemo sa realizacijom - rekla je Hargitai.

Dodaje da se projekat izgradnje auto-puta od Niša do Prištine priprema već neko vreme i da je Evropska banka za obnovu i razvoj na tome radio zajedno sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom Unijom, koji su takođe obezbedili novac za pripremu i realizaciju tog projekta.

O finanansiranju ovog koridora koji se naziva i "auto-putem mira" govorilo se i na sastanku u Beloj kući, a Hargiai je govorila i o dolasku američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiju i njeno otvaranje regionalne kancelarije u Beogradu.

Kao jedan od prvih projekata koje će finansirati u Srbiji DFC je pomenuo upravo izgradnju dela auto-puta Niš-Priština.

Dogovorili smo se da sednemo sa novoimenovanim direktorom kancelarije DFC-a u Beogradu Džonom Jovanović i vidimo šta sve možemo zajedno da radimo. Do sada nismo radili sa njima, ali svakako imaju odličnu poslovnu praksu u obezbeđivanju finansiranja, poboljšavanju uslova poslovanja i pružanju sigurnosti od političkih rizika za projekte privatnog sektora - rekla je direktorka.

Podsetimo, auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Prištinu počeće, kako je najavljivano ranije, da se gradi već na proleće sledeće godine, a za prve deonice, kako je rekla Ana Pisonero portparolka EU nadležna za proširenje, Evropska unija je već odobrila investicije.

Inače, izgradnja ovog puta je prolongirana više puta prethodnih godina, pa se i početak radova odlagao, počev od 2018. godine. Njegova izgradnja, podsetimo, najavljena je još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    22:48 // 22. 10. 2020.

    Nama trebaju putevi ka Zapadu, ka Evropi, ka Boki, Splitu, Sarajevu, Rijeci . . . Sta ce nam put do Draca ?

  • Иван К. & Топлица М.

    13:32 // 1. 10. 2020.

    Ауто пут од Ниша до Драча
    пут срБских суза и плача.

  • Boki

    13:20 // 1. 10. 2020.

    Od Podujeva do Drača već postoji auto put.

    • Ispeci pa reci

      17:33 // 1. 10. 2020.

      Ne postoji. U pravcu Drača auto put počinje kod Prištine i prestaje na 90km od Albanske granice. Dakle više od pola puta je magistrirala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: