Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 7. 7. 2021.

| Ekonomija

Cena paradajza na veliko u Leskovcu od 5 do 10 dinara, povrtari za sutra najavili protest

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Paradajz
Protest proizvođača ispred velikih marketa u 10 sati; foto: M. M.

Usled niske cene paradajza koja na kavantaškoj pijaci u Leskovcu iznosi između 5 i 10 dinara, proizvođači ovog povrća za sutra u 10 sati zakazali su protest ispred velikih marketa. Kako kažu, trenutnom cenom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove, a kamoli da zarade nešto, a dodatni problem pravi im uvoz paradajza iz okolnih zemalja.

Okolina Leskovca, Lebana i Vlasotinca jedno je od najpoznatijih područja u Srbiji po proizvodnji paprike, krastavca i paradajza. Međutim, godinama unazad veliki problem proizvođačima predstavlja otkupna cena, ali i nemogućnost izvoza. Takva situacija ponavlja se i ove godine, a trenutna cena paradajza na veliko je izuzetno niska, pa su proizvođači rešili da protestom iskažu nezadovoljstvo.

Moramo da protestujemo, šta nam drugo preostaje. Radimo cele godine, mučimo se i onda kada treba da pokrijemo osnovne troškove, otkupna cena bude 5 dinara. Pa aman ljudi i mi seljaci imamo dušu, zato ćemo sutra bar narodu ispred "Rode" i "Lidla" deliti paradajz za džabe, a ne da ga po marketima plaćaju 100 dinara - rekao je jedan od proizvođača.

Dodaju da je najveći problem tako niske cene i uvozni paradajz iz Albanije i Turske, te da njihov paradajz završava na deponijama. Paradajz Paradajz završava i na deponijama; foto: M. M.

Pa ja sam 80 % izvezao na deponiju. Ovo ovde sam doterao ako mogu da prodam, jer ne znam šta više da radim. Neće seljaka niko da sluša, ali bar neka se čuje i vidi kolka je cena. Pa vi kad vidite 20 dinara na ulici se ne sagnate da ih uzmete, a onda dođete ovde i nađete paradajz za 5, 10 dinara - kazao je poljoprivrednik iz okoline Lebana.

Većina poljoprivrednika koji su se našli na kvantaškoj pijaci je najavilo dolazak na protest, te pozivaju i sve druge proizvođače da im se pridruže.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko

    11:35 // 2. 8. 2021.

    Pišite sada malo o paradajzu kada je cena na otkupu 100din....zasto sada mi potrošači ne protestvujemo???

  • Ivan Projovic

    15:31 // 27. 7. 2021.

    Da li, kako i koliko može da se poruči paradajz? Ne želim da kupujem u radnjama jer je paradajz spolja crven a kada ga rasečeš zelen. Za koju nedelju stiže moj a u međuvremenu kupujem.

  • Aleksandar

    17:36 // 9. 7. 2021.

    Lako je to resiti.Ozbiljne drzave uvode kratkorocno ogromne poreze i carine na poljoprivrednu kulturu koja sezonski stize za branje kod domacih poljopruvrednika.Tako se stiti seljak,i ne treba mu subvencija i pomoc drzave jer zna da ce biti konkurentan sa uvoznom kulturom povrca i voca,i da ce prodati sve.A onda se formiraju nize carine za voce i povrce kada ga kod nas nema sezonski.I sve reseno.

    • branko andjelkovic

      19:36 // 9. 7. 2021.

      i onda taj isti seljak kad vidi da je kod njega i noz i pogaca,dize cenu i onda narod nezadovoljan,a vlast nece nezadovoljan narod... ne umeju kad ima solidnu cenu paradajz,da drze razumnu cenu nego dizu koliko god moze i kad se posle uveze,kriv djavo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: