Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:58, 23. 11. 2021.

| Ekonomija

Četiri firme rade na prvoj fazi izgradnje akva-parka u Nišu, među njima i Međarci

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
bager kašika foto aleksandar kostic
4 firme gradiće akva-park u Nišu; Ilustracija; foto: A.K.

Konzorcijum firmi koji je pobedio na tenderu za izradu dokumentacije i izgradnju prve faze akva-parka predvodi beogradski “Alex E&C” d.o.o, a tu su još i Krip-inžinjering iz Beograda i Vodogradnja iz Pukovca, preduzeće koje je decenijama u vlasništvu porodice Ljubić, poznate pod nadimkom Međarci. Goran Ljubić predsednik je Opštine Doljevac i funkcioner SNS, a njegova porodična firma na niškom akva-parku će raditi sa podizvođačem “Vostok investments” iz Subotice. Svi oni su bili jedini ponuđači.

Investicija je sa PDV-om vredna nešto više od 2 milijarde dinara, a kako piše u odluci o ugovoru, konzorcijum predvodi Alex E&C koji ima iskustva gradnje akva-parka u Vrnjačkoj banji.

Iz dostavljenog dokaza, Potvrde referentnog naručioca - investitira Amiga Aqua, utvrđeno je da je privredni subejkat Alex E&C izveo građevinske radove, građevinsko-zanatske radove i radove na elektroenergetskim instalacijama na objektu Akva-park u Vrnjačkoj banji koji obuhvataju i izgradnju bazena sa talasima ukupne površine vodenog ogledala 1.410 m2 i radove na izgradnji “lenje reke” ukupne površine 1.800 m2 - piše u obrazloženju Komisije.

Alex E&C radio je na izgradnji akva-parka u Doljevcu, kao i na bazenu u Svrljigu, a usko su specijalizovani upravo za ovakve projektanske i građevinske radove.

Kod nas se u izvođenju koriste najsavremeniji i najkvalitetniji materijali i oprema. Posedujemo sopstvenu operativu, timove odgovorne za svaki segment izvođenja, kao i majstore svih profila. Masa elemenata je prefabrikovana kod nas u pogonu, obzirom da mi proizvodimo naše filtere za bazene, baterije, ventile, segmenti cevovoda se prefabrikuju u našim pogonima i samo se lepe i ugrađuju na terenu - piše na njihovom sajtu.

Firma Krip-inženjering je, kako piše na njihovom sajtu, firma sa dugom tradicijom, a do sada su radili na stotine građevinskih projekata. Bave se projektoavanjem i izgradnjom, a korisnici njihovih usluga bili su privatna lica, ali i javni sektor.

Gradili su na desetine zgrada za socijalno stanovanje po Srbiji, privatnih stamebnih kompleksa, ali što je najvažnije, kako piše u njihovom portfoliju, radili su i na akva-parkovima u Ubu i Obrenovcu, kao i na izgradnji bazena u Požarevcu i Velikom Gradištu.

Sudeći po listi projekata na kojima su učestvovali, ovo im je najznačajniji angažman na jugu Srbije do sada.

akva park Ovako izgleda idejno rešenje; foto:printscreen


Međarci najpoznatiji deo konzorcijuma

Svakako je južnjacima, iz konzorcijuma koji je dobio posao, najpoznatija firma Vodogradnja iz Pukovca, porodična firma Međaraca koja u Nišu poslednjih godina radi na održavanju puteva, asfaltiranju i krpljenju udarnih rupa.

Ovo preduzeće danas zvanično zastupa direktor Đorđe Aleksić, ali su i dalje vlasnici Ljubići sa po 50% učešća Dušana i Miloša Ljubića, podmlatka ove porodice iz okoline Niša, koji su u APR upisani u maju ove godine.

goran ljubic međarac Predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić; foto: JV (ilustracija)Sam predsednik Optine Doljevac i funkcioner SNS Goran Ljubić, imao je 50% vlasništva u firmi sve do 2011. godine kada je, kako piše na sajtu Agencije za privredne registre, svoj udeo prebacio na Dragana Petkovića iz Bojnika.

Vodogradnja, zajedno sa kompanijom Trace, već ima ugovor sa Gradom Nišom i iz budžeta joj plaćaju radove na asfaltiranju i održvanju puteva u vrednosti od milijardu dinara za period od 2 godine.

Na izgradnji akva-parka, kako piše u ugovoru, radiće sa kompanijom Vostok investments iz Subotice, kao podizvođačem. Ova firma, kako piše u APR-u, osnovana je 2017. godine.

Osnovna delatnost kompanije je organizacija procesa izgradnje stambenih i infrastrukturnih objekata počev od ideje do realizacije istih, a zatim i održavanje izgrađenih stambenih kompleksa, komunalnih usluga i javnih objekata. Garantujemo visoki kvalitet, povoljne cene, individulani pristup svakom klijentu i spremnost da izađemo u susret željama u bilo kojoj fazi izgradnje objekta, kao i striktno poštovanje rokova i svih dogovora - piše na sajtu kompanije.

Konzorcijum ove 4 firme bio je jedini ponuđač na tenderu koji je bio raspisan još 16. septembra ove godine.


Ugovor se potpisuje na 3 godine

Kompletan postupak javne nabavke sprovela je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a ugovor bi trebalo da bude potpisan na 3 godine. Konzorcijum je izabran, kako piše u odluci, kao najisplativija ekonosmka ponuda.

Ponuđena cena radova u prvoj fazi je bila 1,7 milijardi dinara bez PDV-a, što je nešto iznad 2 miljarde sa PDV-om.

akva park Akva-park za 3 godine; foto: pixabay-mrktGradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je pobednika na tenderu znala još prošle nedelje, pre zvaničnog objavljivanja rezultata, rekla je da će za ovu investiciju dogodine najverovatnije Grad podići kredit.

Do 2023. godine bismo mogli da imamo kompletiran akva-park s tim što smo mi insistirali da se prvo radi zatvoreni deo i da se on pusti u funkciju, a da se onda radi otvoreni deo - rekla je tada gradonačelnica.

Ovo je prvi put da je ideja izgradnje akva-parka u Nišu na korak od realizacije i početka radova.

Podsetimo, o izgradnji akva-parka ozbiljnije je počelo da se priča pre 10 godina iako kao ideja postoji skoro poslednje 3 decenije.

2010. godine je zemljište na Loznom kalemu od Grada kupio Italnis da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine Italnis je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, čak ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odluka o dodeli okvirnog sporazuma (preuzmi) - 2,201.55 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Martina

    11:29 // 17. 12. 2021.

    Koja je procedura da se napravi ZOLOŠKI VRT PORED AQVA PARKA???? NIŠ NEMA ZOO VRT!!!!

  • Vidak

    12:41 // 26. 11. 2021.

    Kako bez medjarca pa sve je to ista nazadna bagra koju treba proterati iz mog grada

  • milutin

    14:04 // 24. 11. 2021.

    Međarci se proslavili izgradnjom ulica u Nišu,posebno oko uređenja kružnog toka u ul B Parovića.
    Ali vlasnik je član S N S i verovatno veliki donator

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: