Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:16, 31. 3. 2020.

| Ekonomija

Četvrtina radnika u Tigru AD ostala bez posla, direktor kaže da će se svi vratiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Već ugovorena saradnja sa Skandinavskom vojskom
Preko agencije zapošljeno 263 radnika; foto; Tigar Pirot

Pirotska fabrika Tigar AD obustavila je danas proizvodnju, a 263 radnika zaposlenih preko agencije na oglasnoj tabli zateklo je obaveštenje o otkazu. Dok su radnici iznenađeni i ljuti, direktor Vladimir Ilić kaže da će se svi oni vratiti na posao kada se obnovi proizvodnja.

Predstavnici države, najavljujući ekonomske mere, zamolili su preduzetnike i privatnike da ne otpuštaju radnike i najavili da oni koji otpuštaju neće moći da računaju na pomoć države.

Ipak, u jednom danu njih 263 ostalo je bez posla u Pirotu i to u fabrici Tigar AD koja je u većinskom vlasništvu - države.

Jedna od radnica koja preko agencije za zapošljavanje radi skoro 2 godine kaže da najviše boli činjenica da su obavešteni preko oglasne table.

To nije lepo saopšteno, nemamo nikakav papir, rešenje. Danas je poslednji dan da se radi i zateklo nas je ovo. Do danas smo radili bez prekida, a od zaštite smo imali samo maske. Pominje se da ćemo biti na odmoru, ali neplaćenom - kaže jedna radnica.

Većina radnika angažovanih preko agencije su mladi Piroćanci, a kako kaže jedan od njih navikli su na svoj dinar i ne znaju čemu da se nadaju.

U ovakvoj situaciji je bezobrazno. Skoro smo primili januarsku platu, kasni se sa platama, nisu redovne. Sa prekidom radnog odnosa u vreme ovog vanrednog stanja ostajemo i bez zdravstvenog osiguranja - objašnjava.

Kako stoji u obaveštenju okačenom na oglasnoj tabli usled situacije sa epidemijom doneta je odluka da se obustavi proizvodnja, a time se, kako stoji, gubi osnov za angažovanja radnika preko agencije. obaveštenje Otpušteni preko obaveštenja; foto: čitalac

Radnicima će biti dostavljen sporazum o prestanku radnog odnosa za vreme obustave rada u fabrikama, a kada krene proizvodnja radnici će biti pozvani na posao - stoji u obaveštenju.


Direktor: Privremeno neće raditi, kada se obnovi proizvodnja vraćaju se na posao

Proizvodnja je poslednjeg dana marta obustavljena u fabrici Obuće, fabrici Tehničke gume i fabrici hemijskih proizvoda, a kako kaže generalni direktor Vladimir Ilić niko od radnika nije dobio otkaz, već im je ponuđen sporazumni prestanak radnog odnosa dok traje obustava procesa proizvodnje.

Ni jedan od 939 radnika kompanije Tigra a.d. koji su angazovani na neodrađeno ili na određeno vreme nije dobio otkaz niti mu je prekinut radni odnos, iako je danas prekinut proces proizvodnje u našim proizvodnim celinama. Radnicima je objašnjeno da ce početkom proizvodnje svi biti vraćeni na posao - kaže direktor.

On dodaje da je radnicima objašnjeno da za vreme dok ne rade mogu da ostvare prava preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dobili smo i potvrdu da radnici neće biti odjavljeni sa zdravstvenog osiguranja dok vanredno stanje traje - tvrdi Ilić.

Proizvodnja po njegovim rečima staje na 3 nedelje zbog epidemiološke situacije.

Ovo što nas je zateklo u kompaniji je "viša sila". Podsećam da su granice zatvorene, da je kompanija Tigar izvozno orjentisana, i da se 75 % proizvodnje odnosi na inostrano tržiste - objašnjava direktor.

On obećava da će svi radnici biti pozvani na posao kad proizvodnja počne i dodaje da je to i njima objašnjeno.

Razumemo nezadovoljstvo ove grupe radnika, ali ih i sa druge strane pozivamo na razumevanje situacije u kojoj smo se našli usled epidemije virusa Covid 19. Sigurno smo da ćemo nastaviti našu borbu sa svim našim radnicima za vrlo kratko vreme - kaže Ilić.

Podsetimo, predsednik Vučić objavio je na svom profilu na instagramu da je vlasnik hotela “Nais” Ivica Tončev otpustio 60 odsto radnika i da neće dobiti državnu pomoć, a u hotelu su se izvinili predsedniku i radnicima i rekli da otpuštanja neće biti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Stojanovic

    10:20 // 2. 4. 2020.

    Problem otpustanja je vise nego prost.Radnici su zaposljeni preko agencije i ista nece da trpi trosak vec ih otpusta a to mogu zato sto se zna cije su agencije i koliko uzimaju a koliko daju radnicima..Nece vlast na svoje ljude i izvore prihoda!

  • Znam

    22:24 // 1. 4. 2020.

    Eee, a dva autobusa puna radnika na čelu sa sindikalcem isli za bg da daju podrsku istom tom nazovi direktoru!
    Će da naredi vlas da se ne otpustaju, sve je to igra, a Tigar tone, ovakvo stanje i gubici nisu bili ni u vreme direktorovanja Jelene Petković.
    A znademo kako se to zavrsilo!

  • Ivica

    09:48 // 1. 4. 2020.

    Gotovi ste Piroćanci. Sada ako oćete opet posao prvo članska karta SNS-a pa prijava u NSZ, pa skupljanje članarine i botovanje pa onda zaposlenje. U Srbiji to tako stoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: