Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 23. 5. 2019.

| Ekonomija

Ćulibrk: Daću ostavku ako prosečna plata bude 500 evra do kraja 2019.

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti

Ukoliko prosečna plata u Srbiji na kraju ove godine bude 500 evra, Milan Ćulibrk podneće ostavku na mesto glavnog urednika NIN-a, obećao je u emisiji “15 minuta”, jer tvrdi da je to obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića - nerealno. Ćulibrk kaže i da stranim kompanijama ne treba davati subvencije za zapošljavanje, već ih osloboditi poreza na dobit.

Za srpske plate, Ćulibrk pored toga što kaže da su najniže u regionu, tvrdi i da ne mogu da dostignu 500 evra kako je obećavala i dalje obećava aktuelna vladajuća većina, a njegove tvrdnje, kako kaže, potkrepljuju ekonomske brojke.

Evo i pred vama obećavam. Daću ostavku ako ove godine prosečna plata bude 500 evra u Srbiji - kaže Ćulibrk.

Glavni urednik NIN bio je gost tribine Udruženog pokreta slobodnih stanara - Strane direktne investicije: nenaučene lekcije loših đaka’’. Potplaćivanje stranih firmi, kako Ćulibrk naziva subvencije, za glavnog urednika NIN nema ekonomsku računicu, jer te firme pored svega daju i niske plate, a tvrdi da bi zaposlenost mogla biti i veća ukoliko se izabere drugačiji model.

Postoji drugi način za države koje nemaju mnogo novca, da ne plaćaju u kešu, nego da se napravi ugovor sa investitorom, da će on biti 5 ili 10 godina oslobođen poreza na dobit. Po tom osnovu on može da dobije čak i više nego što mu država da direktno za otvaranje radnih mesta. Ali je poenta drugačija. Vi sad unapred dajete keš, a tako bi im opraštali porez kojeg ne bi ni bilo za bužet da taj investitor ne dođe ovde - objašnjava Ćulibrk.

Glavni urednik NIN dekonstruiše priče vlasti o velikom rastu BDP i navodi da srpska privreda od dolaska na vlast SNS 2012. godine raste po stopi od 1,8%, svet po stopi od 3,5% a zemlje u okruženju Srbije od 4,5%.

Kako smo mi to lideri? Meni to liči da mi idemo brzinom 30 na sat, 5 km ispred nas je auto i vozi 60 na sat i mi kažemo samo što ga nismo stigli. Nikada ih nećemo tim tempom stići - rekao je Ćulibrk.

Zašto je kod ove vlasti 1+1=4, kako se zadužujemo, a dug nam pada, da li je suficit loš, gde treba ulagati, kolike su nam ustvari plate, koji srpski političar je najbolje razumeo ekonomiju i da li je komunizam bio bolji, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dara Bubamara

    18:19 // 29. 5. 2019.

    Nisi ti naučio da daješ, nego da uzimaš! lako ti je pametovati sa puni džepovi!

  • Stojko

    16:52 // 24. 5. 2019.

    G-dine Ćulibrik, svaka država, svoje postojanje, temelji na par stubova. E sada, ja bih, za naše prilike, dodao još jedan - STATISTIKA. Dakle, šta je statistika? Tačan skup, netačnih podataka. Živeli.

  • nin

    15:32 // 24. 5. 2019.

    Bice nam spasena vera ako ne bude.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: