Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 4. 5. 2018.

| Ekonomija

"Cumtobel" do septembra zapošljava 350 ljudi

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Cumtobel-Construction-foto-Cumtobel
"Cumtobelova" fabrika u Nišu dobila svoj oblik; foto: Cumtobel

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio prve proizvode iz niškog pogona Cumtobela za maj 2018, ovaj austrijski proizvođač LED rasvete poručuje da će niška fabrika biti završena septembra. Dodaju i da će tada biti zaposleno 350 ljudi.

Ako bude po još jednom obećanju predsednika Vučića, inženjeri u niškom Cumtobelu imaće platu 1.000 evra, ali zasada o tome nema potvrde iz austrijske kompanije.

Kompanija Cumtobel navodi da će maja 2018. imati 143 zaposlena, a da će brojku od 350 dostići do septembra. U budućem objektu, kako kažu, u narednih 3 do 5 godina, zaposliće se ukupno oko 1.100 radnika.

U celom procesu zapošljavanja, oko 25 % lokalne radne snage radiće na indirektnim korporativnim funkcijama, uključujući pozicije u nadzoru i računovodstvu, kontroli kvaliteta i logistici, nabavkama i IT podršci. Pored navedenih radnih mesta, prioritet u zapošljavanju usmeriće se na direktne radne pozicije u proizvodnji, industrijskom inženjerstvu kao i za potrebe skladištenja i održavanja - saopštavaju iz Cumtobela.

Nisu precizirali tačan datum kada će prvi proizvodi izaći iz ovog “mercedesa u svetu industrije LED svetala”, kako je ovu austrijsku firmu nazvao Vučić.

Prvi proizvodi sa proizvodne linije u novoj fabrici izaći će u finansijskoj godini 2018/2019 godini - ranije su najavili Austrijanci.

Podsetimo, izgradnja Cumtobelove fabrike u Nišu započeta je u leto 2017. godine. Fabrika je smeštena na putu ka Niškoj Banji, na prostoru nekadašnjeg Vinogradarskog instituta i zauzimaće 40.000 kvadrata. Ukupna vrednost investicije je 30,6 miliona evra.

Ipak, i dalje je nepoznato kolike subvencije od države su dobili Austrijanci. Dojče vele je pisao da se radi o cifri od čak 50.000 evra po radnom mestu, dok je Vučić to nazvao “lupanjem gluposti”, ali nikada nije rekao kolike su tačne subvencije, već da se radi o ukupnoj sumi od “8 ili 9 miliona evra”.

Iz Gradske kuće je ranije najavljeno da će biti dosta radnih mesta za stručnjake sa visokom stručnom spremom.

Ova austrijska kompanija vodeća svetska kompanija u oblasti inovativnih rešenja rasvete i komponenti. Ukupno zapošljava oko 6.500 radnika, a u poslovnoj 2016/2017 godini imali su prihode od oko 1,3 milijarde evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    22:35 // 7. 5. 2018.

    Navali narodeeee.... ovaj, naval'te nepismeni SNS glasaci sa osnovnom skolom! Motanje toksicnih kablova i stajanje na nogama 10 sati dnevno uz nosenje komfornih pelena! Samo 15000 mesecno! Ako radite 15 sati dnevno- sledi povisica do 22000 nedeljno! :D

  • Zaplanjac 1

    22:36 // 4. 5. 2018.

    E pa dragi moji sugrađani nije nam valjao samoupravni socijalizam. Verovali smo obećanjima i nekakvoj demokratiji. Prodali smo odn. poklonili sve strancima i tajkunima što su generacije nasih stvarale i sada smo tu gde jesmo. Sada smo sluge. Radimo za 200 € bez ikakvih prava za 5-10% njih koji se izivljavaju u svom bogatstvu. Jahte, avioni, vile... Tako nam i treba kad smo lakoverni.

  • Pavlo

    21:15 // 4. 5. 2018.

    Da lepimo kablove za bolje i nismo , blago onima koji su se spasili ovog neandartalizma . Darvine tvoj rad je konacno uspesno zavrsen . Ko je procitao Darvinovu knjigu zna o cemu govorim a vas 90% koji niste procitali a kunete se u Darvina , procitajte je !

    • Овца за шишање

      10:26 // 5. 5. 2018.

      "Рад је, господине, претворио мајмуна у човека, а сад од човека прави коња! Ја мислим да смо ми на крају тог циклуса!"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: