Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 17. 8. 2018.

| Ekonomija

"Ćurdić" preuzima “kružnu” liniju - lošiji autobusi, ali niža cena

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Ćurdić autobus
Zakopane ratne sekire; Foto: JV/V. Milić

Premda su na tenderu Direkcije za javni prevoz ponudili lošije autobuse od Niš ekspresa, zahvaljujući nižoj ceni, firma Ćurdić će od 1. septembra prevoziti građane na linijama 7, 12 i 34, a Nišlije će za godinu dana prevoza platiti oko 900.000 evra. Inače, dosadašnju saradnju Direkcije i Ćurdića obeležili su brojni problemi, malvertazije, optužbe i tužbe, kao i potencijalno raskidanje dosadašnjeg ugovora.

Bez klime i sa ponekim oštećenjem, autobusi stari više od 10 godina i jedan proizveden čak 1988. godine, kako se navodi u odluci o dodeli ugovora Direkcije, prevoziće građane na “kružnoj”, Sarajevskoj i Njegoševoj liniji i tako narednih godinu dana, do novog tendera.

Nišlije će ovo koštati nešto više od 105 miliona dinara, odnosno 132 dinara po pređenom kilometru.

Direktor Direkcije Saša Petronijević kaže da je Ćurdić ispunio sve uslove za učestvovanje u javnoj nabavci i da je njegova ponuda bilja bolja.

Oni su se pojavili tu kao ponuđači na tenderu. I tu nije bilo argemanata da ga odbijemo. Prosto tu nema prava - rekao je Petronijević.

Inače, odluka o dodeli ugovora je na Portalu javnih nabavki okačena nakon Zakonom propisanog roka, a potpisao je sam direktor Petronijević, koji je nedavno izašao iz pritvora, nakon hapšenja zbog sumnje da je umešan u korupciju oko nabavke "ekološkog" autobusa.

Podsetimo, kružnom linijom, kao i linijama Kalač brdo-Sarajevska i Njegoševa-Donji Komren od jula, kako je odlučila gradska valst, neće voziti autobusi Direkcije za javni prevoz, jer ova služba gasi sektor saobraćaja.

Gradski većnik Igor Vojinović je govorio da je ovako odlučeno zbog toga što je isplativije, jer bi u autobuse gradske službe trebalo da bude uloženo mnogo više para, nego što će koštati da to radi neki drugi prevoznik.

Mnogi autobusi na kružnoj liniji bili su isključeni iz saobraćaja u martu, jer nisu prošli tehnički pregled, a jedan od njih je zbog neispravnih kočnica uleteo u bivšu kasarnu “Bubanjski heroji”. O tome da se građani voze nebezbednim autobusima, rukovodstvo Direkcije - direktor Saša Petronijević i njegov zamenik Nenad Stanković nisu hteli da govore.

Na pregovaračkom postupku Direkcije za javni prevoz Niša za preuzimanje linija 7, 12 i 34, nadmetale su se firme Niš ekspres i Ariva iz Požarevca, koja je naposletku i ponudila nižu cenu.

Međutim, iako su hteli da naplate manje, Ariva je ponudila autobuse koji su se na dan nadmetanja koristili u gradskom prevozu u Kragujevcu, što je bilo u suprotnosti sa zahtevima navedenim u tenderskoj dokumentaciji, pa je posao ipak poveren Niš ekspresu.


Bili pred raskidom ugovora, sad opet sarađuju

Saradnja između Direkcije za javni prevoz Niš i prevoznika Ćurdić iz Beograda datira nekoliko godina unazad, a obeležile su je brojne malverzacije i problemi.

Istraživanje Južnih vesti pokazalo je da svega nekoliko meseci nakon što je niška Direkcija na spornom tenderu 2014. angažovala 26 novih autobusa od Ćurdića, čak 10 njih je poslato beogradskom GSP-u, a umesto njih su za iste pare u Niš poslati stari autobusi koji nisu bili deo tenderske dokumentacije.

Nakon pisanja novinara, većnik Igor Vojinović je rekao da je moguće da će biti raskinut ugovor između Direkcije i Ćurdića, iako je ovaj prevoznik, prema već potpisanom ugovoru, trebalo da "drži" gradske i prigradske linije do kraja 2019. godine. On je rekao i da je zbog načinjene štete starim autobosima, Direkcija prestala da plaća Ćurdiću.

Ipak, samo dan kasnije, Vojinović je rekao da bi voleo da ugovor ostane, jer kaže da je reč o “korektnijem prevozniku”.

Postoje zaštitni mehanizam Grada u ovom slučaju, ukoliko dođe do nekog većeg poremećaja funkcionisanja, a ja se zaista nadam da neće, jer ako izuzmemo ovu situaciju to je jedan od korektnijih prevoznika koji su redovni na svojim linijama. Grad ima predviđeni otkazni rok od 90 dana, znači da je prevoznik u obavezi da vozi toliko ukoliko najavi raskid ugovora. To je neki period u kome može da se izabere novi prevoznik - rekao je tada Vojinović.

Međutim, da li će biti raskinut ugovor i kakvi su u ovom trenutku poslovni odnosi između Direkcije i Ćurdića, novinari zasad nisu uspeli da saznaju od Vojinovića, jer još nije odgovorio na pitanja poslata mejlom.

Inače, ovaj prevoznik vozi na linijama do Duvaništa i Skopske ulice, kao i onu od Trga kralja Aleksandra koja vozi Bulevarom Nemanjića do Ćele-kule i Delijskog visa. Osim ovih, Ćurdić saobraća i na 12 prigradskih linija.

* Tekst je neznatno izmenjen nakon što se direktor Direkcije Saša Petronijević naknadno javio novinarima

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    20:51 // 18. 8. 2018.

    Vozi Misko,briga nas za budale,opet ce glasaju za nas!

  • Dragan Nesic

    18:33 // 18. 8. 2018.

    И то је добро!
    Од горег има горе.
    Гора је Аррива Литас ПЈ Ниш!!!
    Треба да одмах дође на ред за Превозника! Да се возимо у старудију.
    И то све по закону!

  • Aleksa

    13:41 // 18. 8. 2018.

    Prvi put u poslednjih 40 godina, koliko pamtim, u Knjaževačkoj saobraćaju normalni autobusi i to Niš-Ekspresa na kružnoj liniji od kako su je privremeno preuzeli.
    Pa da li nekad može da nadvlada kvalitet autobusa, sigurnost i udobnost putnika i poštovanje reda vožnje u odnosu na prokletu cenu?

    • Aleksandar Dinic

      03:07 // 30. 8. 2018.

      Najbitnije da gradnajmanje kosta nema veze sto je nesto lose bitno da je jeftino Treba i Curdic i Arivu da isteraju iz nisa da nas ne voze vise onim olupinama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: