Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 24. 9. 2021.

| Ekonomija

DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Apotekarske ustanove Pirot za 2020. godinu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
apoteka-prokuplje.jpg
Revizori uočili nepravilnosti i dali 25 preporuka; ilustracija; foto: Lj. M.

Nepotpuni i netačno iskazani podaci u godišnjem finansijskom izveštaju za 2020. godinu, netačni podaci o zalihama potrošnog materijala i robe za prodaju i netačne vrednosti zgrada u svojini, neke su od nepravilnosti koje su revizori utvrdili u Apotekarskoj ustanovi Pirot. Ukupna neslaganja koje je Državna revizorska institucija utvrdila su nešto veća od 23 miliona dinara, dato je 25 preporuka i očekuje se da AUP dostavi izveštaj o otklanjanju nepravilnosti.

Zbog svih pronađenih nepraviilnosti revizori su dali "mišljenje sa rezervom" o finansijskim izveštajima Apotekarske ustanove Pirot koja svoje apoteke ima u Pirotu, Dimitrovgradu i Babušnici.

Kako stoji u izveštaju DRI-a, Apotekarska ustanova je u Bilansu stanja loše iskazala podatke u vrednosti većoj od 7 miliona dinara.

Apotekarska ustanova Pirot je u Bilansu stanja više iskazala stanje imovine, obaveza i kapitala u iznosu od 2.3 miliona dinara, a manje iskazala stanje imovine, obaveza i kapitala u iznosu od 5.062 miliona dinara - stoji u izveštaju DRI-a.

U izveštaju objašnjavaju da je početno stanje zaliha robe za dalju prodaju bilo veće za oko 1.6 miliona dinara, dok je stanje zgrada i građevinskih objekata bilo veće za 728.000 dinara.

Pojašnjavaju i da je manje bilo prikazano početno stanje zaliha potrošnog materijala (1.28 miliona dinara), da je manje prikazana vrednost opreme (za 104.000 dinara), da su obaveze prema dobavljačima bile manje za 252.000, a manje su prikazane i ostale obaveze i vanbalasne evidencije.

Neslaganja su pronađena i u Izveštaju u budžetu za 2020. godinu, a zamerke pokazuju da je Apotekarska ustanova Pirot više iskazala rashode i izdatke za nagrade zaposlenima, rashode za medicinske i laboratorijske materijale, za nabavku robe, a loše su prikazani i transferi iz budžeta lokalnih samouprava.

Revizori su dali 25 preporuka, a Apotekarska ustanova Pirot je u obavezi da dostavi izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po svim preporukama.

Preporuke se se odnose na uspostavljanje kontrolnih aktivnosti u oblasti organizacije računovodstvenog sistema, kontrole računovodstvenih isprava, aktivnosti koje prethode sastavljanju finansijskih izveštaja, kao i popisa imovine i obaveza - kaže se u izveštaju.

Takođe se savetuje i preispitivanje podataka o vlasništvu i utvrđivanje objektivne i tačne vrednosti zgrada i građevinskih objekata iskazanih u poslovnim knjigama, kontrola i usklađivanje podataka o obavezama, zalihama potrošnog materijala i robe za dalju prodaju u poslovnim knjigama, kao i uspostavljanje interne revizije.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj revizora za Apotekarsku ustanovu Pirot (preuzmi) - 2,128.60 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zeval

    14:50 // 26. 9. 2021.

    Lele da vidite kako je u opštini Babušnica, predsednica dala 9 000.evra za obeležavanje kancelarije u opštinu sa plocice imena sluzbenika, a leksington bend za dan opstine platila 15000 evra, za drugo boze me sacuvaj kakvo li je

  • sava

    20:29 // 24. 9. 2021.

    Pa sta,i u Transfuziji ustanovili pre dve godine pa nikome nista,politika zataska i veze sve.

  • direktno iz Vojnegovac

    18:05 // 24. 9. 2021.

    pustite ljude neka kradu!! doktorima može poklon i iznosu od 50000rsd , a ovim farmaceutima ništa. Pa ne može tako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: